• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Имам от време оно руска машинка - циркулярче, комбинирано с абрихт. Циркуляра е с дискове 150мм, отвор 32мм. Имам 5-6 диска, всички с по 60 зъба. Както предполагате, за любителски цели с тези дискове режа всякаква дървения, плоскости, стига да не е по-дебело от 35мм. Само дето много се зори, ако трябва да се реже надлъжно. Скоро като подреждах мазата открих нов, кой знае кога купен диск на SOMA, пак 150мм, но с 24 зъба, на който си пише - ripping and crosscutting, сиреч няма да имам проблем с надлъжното рязане. Обаче отворът му е 20мм. и оригиналната фасонна гайка, с която се стяга диска няма да стане. Та оттук и въпросът ми:
Дискове 150мм с кой отвор - 20мм или 32 мм са по-разпространени и предлагат по-голям избор в зависимост това, за какво се използват?
Ако са тези с отвор 20мм, ще трябва нова фасонна гайка.
kendal - специалист
Руския стандарт е 32мм, у нас се среща 20,25,30мм.
pipilica - майстор
Ми имаш диска отивай на стругар да ти направи нови притискащи шайби, трудно ще намериш дискове с 35 мм отвор.
Svetoslavoff1 - майстор
За фасонната гайка ясно - на стругар да направи нова. Но въпросът е дискове 150 мм с кой отвор се намират без проблем по нашите магазини, както за фино, така и за по-грубо рязане - 20, 25 мм? :partyman:
kendal - специалист
За ръчните циркуляри - моят е Спарки диска е 150мм на 20мм отвор, така че може да си направиш такъв преход .
Svetoslavoff1 - майстор
Благодаря!
Ще направя за 20мм.
lov - майстор
Взимаш си подложната шайба /плашка/ и бягаш при стругаря само да им направи едно застъргване по твоя диаметър. Като ти трябва само я обръщаш и ползваш от страната която ти трябва с нужния диаметър. При мен тя е с две успоредни стени и така съм я приправил. При теб засечката за руския диск трябва да е на външния чутук. Викам му така щото си е бая голямо парче стомана и се ползва да се закрепва и на шмиргеловия камък. Не си спомням оста с какъв диаметър беше но може да ползваш май и плашка от ъглошлайф
Svetoslavoff1 - майстор
Е това с двете лица е хитро. Но на т.н. сполучливо от теб "чутук" притискателната повърхност за диск 32 мм е с диаметър 60мм, а ако се престърже другата повърхност, тя е с диаметър 30мм и дали ще е достатъчно за притискане на диска :? Не ми е ясно и затова питам. Но при теб казваш това нещо е изпитано и работи - сиреч няма място за притеснение?
Поздрави!
kuger - майстор
Здравейте, спестихте ми едно питане :)
Имам я същата машинка, утрепах се да се зверя по магазините за диск с дупка 32 мм., а тя каква била работата.
До колкото разбирам lov предлага да се засече гърба на оригиналната на фи 20 мм. и просто да се върти според диска.
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Като доразвих идеята на lov се получи показаното на снимките. Исках да запазя по-голямата притискателна повърхност.
Така че се очертава още дълъг живот за машинката.

Прикачен файл

$RVXQICS.JPG
$RVXQICS.JPG (102.46 KиБ) Видяна 2980 пъти

Прикачен файл

$RLCM7M8.JPG
$RLCM7M8.JPG (100.23 KиБ) Видяна 2980 пъти

Прикачен файл

$RMG29TB.JPG
$RMG29TB.JPG (97.64 KиБ) Видяна 2980 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси за диск за циркуляр" | Включи се в дискусията: