Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
thinkpad - майстор
У дома, а и в много фирми, поялник не се ползва активно през целият ден. Дълготрайността на човките в такъв случай не е фактор. Специално колко издържат на моите поялници/станции ме удовлетворява. Проблемът с човките се дължи на нараняване на повърхностното покритие. После медта отдолу бързо се окислява.
nikolovvd - майстор
По-важен е ефекта от завъшения проект в глобален мащаб.
Освен поялник колегата ще има и опит в други области като програмирането на микропроцесорни устройства.
Да не забравяме и задоволството от направеното сам.
maddoktor - специалист
Аз като сметнах колко $ ще са компонентите - и понеже нямам познания за написването на кода на програмата - ако има готов мога да се справя .
Попаднах на готов контролер на поялник за 24 волта - който работи с ОУ и цената ми идва същата .
http://www.mmccs.com/mmarc/n0ss/hakko_9 ... d_v1r7.pdf
От термодвойката - ще се вземе сигнал - и дигиталният волтмер - си има калибриране .
Така ще до месец като ми пристигнат компонентите - ще ги събера и съживя станцията .
dtmf - специалист
При програмиране на Атмега може да има 2 файла, като втория съдържа EEPROM, а първия е HEX файла който е задължителен.

Ако има ентусиасти разполагам с фабрични платки за проекта във Dangerous prototypes, както и за подобен в руския форум радиокот. Платките са двустранни , като размера им е голям колкото размера на LCD така че контролера да се събере под дисплея. Първия поддържа термодвойки и PTC датчици, а втория термодвойки. И двата са за 24 волтови поялници, като платката е убиверсална за монтаж на триак така че да командва и 220В. Мисля скоро с такава платка да си правя BGA станция, но първия IR нагревател 450 W изгоря след 5 минути и не можах да тествам.
maddoktor - специалист
Днеска ми пристигна контролера и поялника .
Изработката изглежда супер - спойките са като автоматизирано заводско производство .
И платката и разположението са като оригиналният пдф
Поялника - с доста гъвкав кабел - и конектора към контролера - е супер .
Накратко - изглежда като фабрично - а не сглобявано от някое китайско дете дето се учи да запоява .

Днес 06.11.2014 го включих - и след измерване на температурата - се справя супер .
Особенното на този контролер е :
Сложих амперклещи на вторичната намотка на трансформатора .
При включване на захранването - тока във вторичната е 2А и малко .
След известно време работа и достигане на зададена температура - тока във вторичната спада на 0.5А . Минава време и за секунда - две - пак 2А и малко и пак тока спада на 0.5А .
Така поддържа температурата .

Имаше един малък кусур - но го оправих .
Диаметъра на нагревателя бе с 0.4мм по-малък от отвора на накрайника за запояване .
Преди да го разбера това - имаше разлика в температурата директно на нагревателя и на човката - с 40- 50 градуса .
След оглед и разговор с мой приятел - увих на нагревателя малко медно фолио от платка .
Стана плътно - но лесно сложих накрайника .
Сега температурата се предава както трябва .
maddoktor - специалист
Здравейте .
След като помислих каква кутия - от какво да я направя или каквото и да е - попаднах на идеалната за моят случай - метална кутия - и цената е супер - 5 лв.
Ако бях почнал да правя сам кутия - щеше да стане по-скъпа .
След като видях че вътрешният размер е идеален я взех .

Започнах да режа отвор през който да закрепя панела на контролера на поялника . Изрязах правоъгалник с дремела си - отвора го направих с 10мм. по-малък размер от панела - така панела е пред отвора и изрязването не си личи.

Трафчето пасна перфектно в кутията и след няколко дни играчка , пот , прах - имам готова станцийка . Остана ми само да се снабдя със захранващ кабел и да сглобя кутията за да почна да я ползвам . При тестовете имах следното :
Без товар - напрежението бе 24 волта
Когато свързах един нагревател 50 вата - напрежението падна на 23 волта .
А когато свързах 85 вата - падна на 22. ( стара автомобилна лампа - 40 + 45 последователно )

Под ключа има свободно местенце - там ще сложа дисплея - на дигитален термометър който ще сглобя скоро . Така ще виждам реалната температура от датчика на нагревателя в поялника .

Стойката която пристигна - е стабилна на масата - от метал - всичко по-нея е метал . Но мястото на което се нанизва поялника не държи стабилно поялника - един път стои , после не . И трябва повече сила да стои стабилно . Видях няколко поялника - и взаимствах напречна преграда от тел . Поиграх си малко и сега всичко е супер . Не се налага сила - просто слагам поялника и той не мърда .

ето малко снимки - с не много добро качество - но крайният резултат се вижда .
Като сметна - за кутията 5лв. , трафа 10лв. контролера 20лв. , поялника 9лв. , стойката 12лв. = 56лв :) последно гледах станция с автоматично поддържане на температурата - около 80- 90 лв .

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
dtmf - специалист
maddoktor написа:
но крайният резултат се вижда .
Като сметна - за кутията 5лв. , трафа 10лв. контролера 20лв. , поялника 9лв. , стойката 12лв. = 56лв :) последно гледах станция с автоматично поддържане на температурата - около 80- 90 лв .
Такъв модел поялник гледах за 39 лв в бгачипсет.
maddoktor - специалист
dtmf написа:
maddoktor написа:
но крайният резултат се вижда .
Такъв модел поялник гледах за 39 лв в бгачипсет.
Аз този сайт никога не съм го знаел или попадал . Но ти благодаря за линка - може да си харесам нещо от там . Не че нещо да се оправдая - но аз виждам размера на моя трансформатор - и теглото му , а фабричните трафчета вътре - са много по-малки като размер .
Другото което бях забелязал при различните станции - повечето от тях - платките бяха в укаяно състояние - или в кръжок за 1 клас са се учили да сглобяват .
Тази платка е както оригиналната + оригиналните компоненти .
dtmf - специалист
Така и трябва , да е на ниво, щом са си позволили да напишат Hakko отпред.
maddoktor - специалист
Ето да си представите ситуацията :)
Знаете че колкото по-тежък е един трансформатор - има по-голяма мощност .
Става дума за EI магнитопроводите .

Аз използвам метална кутия - но тя няма да дигне теглото на 3,3 кг.
В pdf на производителя - теглото 1.3кг

Е при мен теглото ще е малко повечко - заради металната кутия - ама тя поначало си е лекичка .

Тема "проект за поялна станция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: