Най - вълнуващия въпрос зимно време.
all4all - специалист
kipu67 Би ли дал някаква информация каква площ отопляваш с виадруса колко ти е бил разхода за сезона без горелката и как се държи сега с горелката? И аз ползвам такъв котел, но много бих искал да го автоматизирам и аз... Не мога да се оплача от него отоплявам 120 кв без изолация на с едно тенеке сирене ми държи около 10>12 часа не знам колко тежи... Като обслужване го зареждам за една цигара време драскам му клечката и не го мисля до вечерта... Не знам защо имам опасения че с горелката разхода ще ми се вдигне доста...!
phantom_ - специалист
perso написа:
Ако някой със същия котел има подобни "проблеми" да сподели, на колко време се почиства и от какво се събира толкова конденз от дървата, въглищата или и от двете? Пределно ми е ясно, че конденз ще има и ще го чистя. С него или без него котела е "пушка", гори яко и в нас е яка жега.
Ами точно това горене "якото"от 40-60градуса ти прави мизерията,конденза и черната мазнотия по котела :-D За да ги няма тези работи трябва да подържаш по-висока температура минимум 70гр.

До колегата all4all и аз преди бях на Виадрус но ми изпадна евтино Дакон,да знаеш че се родих направо,гори денонощно не го изгасям,най много 3пъти да отида да му сложа през денонощието.А преди с Виадруса първите 6часа добре ама после като се започне слагане на въглищата през 1-2часа :vom: Но съм го оставил за резерва :lol: все пак е чугун :-D
jorkataG - специалист
Конденза идна освен от ниската температура на водата 40-50-60 градуса и от факта че не спираме помпата докато загрее котела.
Аз сега ще правя свързването на помпата през ЮПС да се спира от контактен термостат на 30 градуса и кат направи котела 50 - 60 тогава ще се включи евентуално.
perso - напреднал
phantom_ оказва се, че при температура в системата над 60С в нас не се живее от жега.
Остава да го почиствам по-често и това е.
Svezar - специалист
jorkataG написа:
Конденза идна освен от ниската температура на водата 40-50-60 градуса и от факта че не спираме помпата докато загрее котела.
И да я спираш и да я пускаш все тая,това дърво съм го ял :wink: Няма ли вътре яко пламъци и тръбата на комина да излъчва като калорифер катрана е гарантиран,преди да сложа изолация на къщата точно така се експлоатраше котела -яко ръчка и 70 градуса на водата и котела свети,после изолирах и като почнах да го мъча да гори без огън че да не ми е жега...ела гледай каква гняс потече от него :shock: Сега с пелетките разбрах какво е да си бял човек и пак видях от какво точно е направен котела че последно беше от катран :-D
phantom_ - специалист
perso написа:
phantom_ оказва се, че при температура в системата над 60С в нас не се живее от жега.
Остава да го почиствам по-често и това е.
Така е колега и в нас е така ама го мъча на 65гр. минимум :-D Решението е можеби буфер и/или трипътен винтил? :? По запознатите могат да споделят :)
bigdragon - майстор
phantom_ написа:
Така е колега и в нас е така ама го мъча на 65гр. минимум :-D Решението е може би буфер и/или трипътен вентил? :? По запознатите могат да споделят :)
Без или....
phantom_ - специалист
В смисъл дали ще стане само с трипътен винтил или трябва и буфер :? По запознатите ще кажат :wink:
bigdragon - майстор
По запознатите или мълчат, или няма такива...
Решението е буфер и трипътен вeнтил. Само с вентил не става.
Няма къде да отиде остатъчната топлина...
perso - напреднал
И, като загрее буфера, какво ще стане? Излишекът от топлина ще се отложи малко напред във времето.
Явно инсталациите ни са проектирани за котли с по-малко топлоотдаване към системите.
Аз, спирам да ръсаждавам по темата. Както съм писал по-горе ще го почиствам по-често и това е:))

Тема "Котел на дърва и въглища" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: