Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Spokoiniq - майстор
ELEMENTAL написа:
Най-добре купи някой микропроцесорен автомат.Най-малкото ще ги включва и изключва плавно лампите (в момента микропроцесорните и АСЕ-5 са на почти еднаква цена).
Дай идея къде и от кой производител да търся(сещам се за Балканбит само)?
Trifun - специалист
Времето за светене се задава чрез задържане на бутона,
като на всяка секунда задържане съответства минута светене.
Това, по принцип е хубаво, но ... хората са свикнали да натиснат бутона и да го отпуснат веднага. Докато свикнат с новият начин, колко ще има да псуват, като им угаснат лампите след половин минута ... :lol:
Постоянно светене се задава чрез задържане на бутон за повече от 10 сек.
А това пък никак не е добра идея, според мен - като го научат тоя номер хлапетата - има да светят тия лампи - не ми се мисли :razz:
И защо, по дяволите, не пише как се излиза от тоя режим ? :?

Между другото ... тая вечер ме извикаха да погледна едно стълбищно осветление. Оказа се обикновено - с реле за време РВМ-6 и с контактор - направено по схемата като има блокирал бутон, да свети постоянно. Касиера каза, че по едно време почнало да свети постоянно, и че техният електротехник бил установил, че 2 бутона са за смяна, затова го спрели.
Купихме бутоните, тръгвам аз да ги сменям - гледам, първият бутон изолиран (откачен единият проводник от клемата на бутона). Вторият бутон - същата работа. Слизам долу в таблото - и предпазителя развит !!!
Значи пича изолирал бутоните, но за по-сигурно махнал и предпазителя и ... оставил хората да вървят 3-4 дена в тъмното ...
Баааси хората ... :shock:

P.S. Чувал съм за "отмъщението на бръснаря", ама това, дето го видях тази вечер, си беше чиста проба "отмъщението на електротехника" ... :lol: :lol: :lol:
ELEMENTAL - специалист
Trifun написа:
Времето за светене се задава чрез задържане на бутона,
като на всяка секунда задържане съответства минута светене.
Това, по принцип е хубаво, но ... хората са свикнали да натиснат бутона и да го отпуснат веднага. Докато свикнат с новият начин, колко ще има да псуват, като им угаснат лампите след половин минута ... :lol:
Mного е просто, слага се една бележка с инструкции за употреба до ключа за осветление на партера.Който я прочете си се движи на светло, който го мързи да чете си носи фенерче :wink: .
Neno Er - специалист
При нас проблема не е в стълбищния автомат.
Проблема е, че някои баби посред бял ден- в 12ч. например, светват лампите ( 7бр. ) за да си отключат апартамента.
Дайте идея как към съществуващия сега автомат-АСЕ-5, да се включи фото реле, което да изключва управлението му през светлата част на деня?
Автоматът включва осветлението през контактор.
mitcd - специалист
Направил съм 5 автомата ръчна изработка(проста схема с 2 транзистора ) .И 10 г. нема никакви проблеми.Като не достатък или предимсмство е че не може да светне глим лампата щото в бутона има около 12В и никаква фаза .
Neno Er - специалист
mitcd написа:
Направил съм 5 автомата ръчна изработка(проста схема с 2 транзистора ) .И 10 г. нема никакви проблеми.Като не достатък или предимсмство е че не може да светне глим лампата щото в бутона има около 12В и никаква фаза .
:prayer:
Направените от теб напълно ли заменят стандартните, за традиционната инсталация ли са?
Дай схема, или искаш "сухо"?
mitcd - специалист
Нищо не искам !Само трябва да намеря време да я начертая.Елементарно реле за време -кондензатор ,2 транзистора и едно реле което управлява контактора и траф с изправител за да захрани схемата.
Justy - майстор
Neno Er написа:
mitcd написа:
:prayer:
Направените от теб напълно ли заменят стандартните, за традиционната инсталация ли са?
Дай схема, или искаш "сухо"?
Какво му е толкова - чакащ моновибратор и реле :cool:
mitcd - специалист
Я покажи да видим ???

Тема "контактор+стълбищен автомат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: