Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Tinox - напреднал
Здравейте!
Големи ядове имам със системата в нас. Камина Огняна 13kW с помпа 48W и 4 радиатора. Да подчертая - не разбирам от такива животни! Карайте я полека :-D
Проблема е:
Паля печката, водата си циркулира нормално за 20-тина минути след което вдига 110-115 градуса и хвърля пара от автоматичния обезвъздушител който е на тръбата на горещата вода след камината. От това налягане което се образува в камината (според мен е това де..) горещата вода (както и пара) се връща през помпата и заминава към хола най-често. Парата не тръгва по горещата тръба.
Печката не беше палена от няколко години мисля поради същия проблем. Ризата (ако така се нарича съда в камината) се беше цепнала и се наложи да се заваря.
От нерви, хванах един компресор и продухах всички тръби - нищо..
Разширителния съд ако мога да го наричам така, е просто съд свързан за радиатора в банята с една тръба като на схемата която съм качил.
Преди 5-6 години е бачкало всичко като изключим, че в хола двете тръби бяха свързани долу и нямаше радиатор в банята.
Моля за съвети :?

Прикачен файл

Схема.JPG
Схема.JPG (39.14 KиБ) Видяна 3382 пъти
geniya - специалист
Дa не би водaтa дa върви грaвитaчно, a дa скaпaнa помпaтa :?: отвърти кaпaчето нa помпaтa и виж роторa върти ли се нa ръкa. :? Нямa другa причинa зa зaвирaне освен нециркулирaщa водa в системaтa.Било от скaпaнa помпa или зaпушени тръби, въздух в системaтa.
Tinox - напреднал
Помпата е нова. Махах въздух...даже си играх един ден да премахна парата докато гори камината...след 10 минути същия...проблем :|
илко илиев - специалист
вържи си всеки радиатор сам за себе си и няма да имаш проблеми.това е от личен опит.аз като правя вързвам всеки сам за себе си и до сега съм нямал оплаквания от клиенти.
pipilica - майстор
Ми може помпата да е слаба, казваш че е нова старата същата ли беше, даваш много зор на печката. Няма логика преди да е работила системата ся да не работи.
naskov - майстор
Помпата има ли терморегулатор? Когато камината завира на клемите на помпата има ли напрежение?
nikolovvd - майстор
Дай информация за всеки радиатор и равномерно ли се нагряват всички.
joro_vn - специалист
Предположения:
1. Помпата не върти.
2. Помпата не е свързана правилно.
3. Във всички радиатори има въздух в горната част и не минава вода.
4. Абе някъде има въздушна тапа....
Energyx - специалист
Разширителния съд ако мога да го наричам така, е просто съд свързан за радиатора в банята

Това ме навежда на мисълта, че системата е отворена, но от друга страна пише, че има автоматичен обезвъздушител, който пък се слага само на затворени системи.
Може водата да се завърта през кръг с малко хидравлично съпротивление през радиатори с малка мощност. Ако имат вентили, да се пробва да се ограничи потокът /един вид дебиторегулатор/ през малките радиатори и да се насочи към по-големите. Автоматичният обезвъздушител да се махне, ако системата е отворена и да се замени просто с кран за обезвъздушаване.
bigdragon - майстор
Ако схемата е изпълнена както на чертежа, нямаш циркулация !!!
Първо провери помпата.
Каква е помпата?

Проблема може да е ел.: Провери тоците и шума на помпата (включи, изключи и слушай)... Върти ли?

Или механичен: При нова помпа или престояла потопена цяло лято в системата, е почти задължително да й врътнеш вала през капачето (иначе не тръгва). То не е сложено случайно...

Тема "Завираща вода в камината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: