Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
gniav - напреднал
Знам, че не знаеш всичките 6 извода към кои фази да ги свържеш( за показаната схема звезда). Но нека хората не я ползват за мостра.
ПП. Горните 3 кабела са излишни. За това е цялото бърборене и ако някой ми каже на кои фази се сварзват го черпя една 5 годишна отлежала.
lov - майстор
Явно не само не си връзвал ами само си чувал че нещо такова се прави пък и фантазията ти е на добро ниво. И тоя занаят вземи че го забрави. Липсват ти елементарни познания за двигатели. Конкретно не мисля повече да ти обяснява, а и едва ли е нужно да се налага да те образваме технически в този форум по темата.

Моля направо модераторите да затрият постовете както предложи bulhomes2 като най разумно решение.
shotik - майстор
gniav написа:
Знам, че не знаеш всичките 6 извода към кои фази да ги свържеш( за показаната схема звезда). Но нека хората не я ползват за мостра.
ПП. Горните 3 кабела са излишни. За това е цялото бърборене и ако някой ми каже на кои фази се сварзват го черпя една 5 годишна отлежала.
Не са излишни кабелите,това са изводи на намотките и това е клемното табло на електромотора ,а кабелите за входящото напрежение не са дадени !
Кабелите от мрежата допълнително се закачат към клемите по установен ред в зависимост от начина на работа-звезда или триъгълник .
П. Петков - специалист
gniav написа:
Заблуждението Ви идва от това, че на клемите на двигателя "началата" и "крайщата" на всяка намотка не са една под друга, а както е описал колегата по-горе, те са свързани диагонално. Двигатели, при които има само три извода са вътрешно свързани или в звезда, или в триъгълник, и не могат да се прекомутират. При мощни двигатели, за да се ограничи пусковия ток се налага прекомутиране, като първоначално включването е в звезда, а след развъртване на двигателя - в триъгълник, като двигателят нормално е изчислен за работа в триъгълник. В този случай обаче, той тръгва с три пъти по-малка мощност - √3 пъти по-ниски фазови напрежения и √3 пъти по-малки фазови токове. Такова пускане е подходящо само при електрозадвижвания с "мека" или "вентилаторна" характеристика, тоест, само когато съпротивителният момент нараства постепенно с увеличаване на оборотите. При електрозадвижвания с тежък пуск, като компресори и каменотрошачки (с масивни, инерционни маховици), тогава се налага обратно включване - първо в триъгълник, а впоследствие в звезда. В този случай, двигателят е изчислен за нормална работа в звезда, но при тръгването започва работа в триъгълник и е с три пъти по-голяма мощност (произведението от √3 пъти по-високи фазови напрежения и √3 пъти по-големи фазови токове). Друга възможност е ползването на съединител и куплиране на двигателя към товара след развъртването му.
Въпросът за определяне началата и краищата на намотките, както и тяхното свързване в клемната кутия е описан много добре в книгата на доц. Йордан Цанков ("Дядо Цанко") - "Изпитване на електрическите машини" (стр. 287). Това е "вехтозаветно" ръководство за упражнения по "Ел. машини" във ВМЕИ - Ленин - София:
Прикачен файл:
Picture 238.jpg
Picture 238.jpg (41.82 KиБ) Видяна 2064 пъти
Прикачен файл:
Picture 239.jpg
Picture 239.jpg (66.74 KиБ) Видяна 2064 пъти
Разбира се, в работилниците за ремонт на ел. двигатели не се ползва ЛАТеР, а лампа (или друг активен, токоограничаващ товар), която е свързана последователно на намотките.
bulhomes2 - майстор
gniav написа:
Знам, че не знаеш всичките 6 извода към кои фази да ги свържеш( за показаната схема звезда).
Ебаго. Отде пък знаеш това :? Виж какво, не си позволявай да даваш съвети за нещо, което не знаеш, още повече когато е животозастрашаващо или имуществоунищожаващо! Ако продължаваш така тук най-вероятно щете изгонят, но не си мисли, че нета е много анонимен и ще спре някой съветван от теб мераклия да те намери физически да ти "благодари".
todortv - майстор
gniav написа:
Схемата звезда не е правилна, или поне е подвеждаща.
Схемата е вярна! Човече, няма да ти стигне ракията. :-D
mika - специалист
Прикачен файл:
tablo-zvezda-triagalnik (1).jpg
Така добре ли е?
maleeeestrax - специалист
Човека ви е попитал нещо и вие вместо да отговорите си спретвате едно мерене на пишки но научно тип-БАН.Браво :supz:
gniav - напреднал
mika написа:
Прикачен файл:
tablo-zvezda-triagalnik (1).jpg
Така добре ли е?
Да така е добре. Объркването ми идва от това, че приемам жълтите (кабелите които се виждат) проводици за захранващи, а те са краищата на намотките.
В този случай сте прави. :prayer:
пп. чак пък и на бой скачат някои. =D>
bulhomes2 - майстор
И к'во стана с ракията сега :?

Тема "Ел.двигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: