Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Да я сменя с едноцветна или просто да не е 5050 ?
Не успях да намеря RGB лента 5630 или 5730 на първо четене.

А мнение за кабелите ? :)
ditronix - специалист
5630 и 5730 искат по-добро охлаждане и горят лесно. 5050 в това отношение е по-добра в смисъл с по-дълъг живот.
Здравейте отново,
Може ли да коментираме, кой според вас е по-добрия начин да се свържат луничките на всеки един траф - като на горната скица (на групички зонално една до друга) или като на долната скица (разпръснати)?
Какви са преимуществата и респективно недостатъците на всеки един от двата начина на комбиниране?

Прикачен файл

led.png
led.png (3.49 KиБ) Видяна 2573 пъти
Lisko - майстор
ditronix написа:
5630 и 5730 искат по-добро охлаждане и горят лесно. 5050 в това отношение е по-добра в смисъл с по-дълъг живот.
А 3628 е още по-добре, ако като мен не си ги скрил а се виждат директно. Не са неприятно ярки.
Здравейте,
Взех няколко лунички и едно сравнително евтино захранване (по надписите на него е 12V/60W) за тест.
Свързах четири лунички (12V/9W) към захранването и включих в контакта. Луничките светнаха що годе добре.
На включен трансформатор добавих още една луничка (12V/12W) към тях - всичко си свети нормално. Изключих захранването на трансформатора и отново го включих - всички лунички започнаха да премигват без да успеят да се включат.Изключих захранването на трансформатора, изчаках минута, махнах една луничка (12V/9W) и отново включих захранването. Луничките премигнаха два пъти и се включиха. Всички светеха нормално. Отново на включено захранване добавих изключената луничка - и тя светна без проблеми.
Да обобщя - с 4х9W=36W нямам проблем, с 3х9W+1х12W=39W премигва два пъти и се включва.

Дайте идея - да сменя захранванията с по-мощни от този тип или да си мина на "металните".
Прикрепям снимки на захранването и на замерване на ампери и волтаж - нямам представа до колко коректно съм го премерил, но приемам съвети и за това.

Прикачен файл

WP_20141207_007.jpg
V
WP_20141207_007.jpg (81.24 KиБ) Видяна 2446 пъти

Прикачен файл

WP_20141207_005.jpg
Ампери
WP_20141207_005.jpg (82.59 KиБ) Видяна 2446 пъти

Прикачен файл

WP_20141207_001.jpg
Трансформатор
WP_20141207_001.jpg (57.74 KиБ) Видяна 2446 пъти
shadow__01 - майстор
Минавай на "металните".
Аз ако си го правех за мен щях да си направя изправител с един "метален" трансформатор и ето тази схема http://circuit-diagram.hqew.net/High-Cu ... 21580.html
За схемата не съм я пробвал. но ми изглежда надеждна.
ditronix - специалист
shadow__01 , все пак на наше време някак си е демоде да се ползват линейни стабилизатори. Има достатъчно добри импулсни захранвания за тази цел. Луничките примигват заради защитата на захранващия блок-все пак в първия момент консумацията е по-голяма и защитата сработва. След запалването на светодиодите вече всичко е нормално. И това не се предизвиква директно от самите светодиоди, а от драйверите, които ги палят- те са един вид индуктивен товар с по-голям начален ток. Затова и писах на колегата, че е добре да си вземе захранвания примерно с едни 25% запас, за да е наред всичко. "Металните" захранващи блокове са по-добри, поне откъм разсейване на топлината, но има и достатъчно добри "пластмасови". Не знам защо, но мой колега напазари от тук лунички и захранвания, за една година всичко сдаде багажа. Самите лунички са направени много свястно, в смисъл профила, който е корпус и служи и за охлаждане на светодиодите е перфектен, ала сглобката е отврат. И влошеното охлаждане или неадекватни драйвери водят до дефектиране на светодиодите. Колегата наскоро ми донесе 5-6 броя- свалил ги и ми ги изсипа на бюрото. Купил си нови и тези ги е бракувал. Един-единствен светодиод от всичките успя криво-ляво да светне при тестовете. Сега съм поръчал светодиоди и ще ги възстановя, но всичко ще бъде направено "по рецепта" :wink:
shadow__01 - майстор
ditronix написа:
Има достатъчно добри импулсни захранвания за тази цел.
Има, но са по-скъпи. А българина най-често търси да направи от нищо - нещо. Ако трябва да е импулсно бих сложил старо компютърно захранване. Поне си има вентилатор и няма да прегрее. Недостатъка му е по-големия размер на кутията.
Здравейте,
Точно от гледна точка на тези 30% запас взех 60 W захранване (по лепенката на него и според това което ми предложи консултанта в магазина).
При 39W на крушките (пак по етикет на крушката) 39 + 25% = 48.8 W, но аз имам проблем - премигва няколко пъти преди да светне. Вече при 48 W + 25 % = 60 W само премигва без изобщо да има намерение да светне.
Естествено има и вариант да не съм премерил правилно трафа, но от втората снимка ми показа 2.41 А (при написани 5А на лепенката).

Имам едно 20А захранване (метално) закупено от Китай - освен да опитам да премеря него със същия уред и да видя то какво ще покаже или да го тествам с всички крушки които имам - общо 210 W.
pansim - майстор
Най-вероятно тези 60 вата са само надпис, нещо често срещано в евтините китайски изпълнения.
Това е причината!
просто не отговаря на написаното - не се чуди.
Сега иди в магазина и им направи демонстрация на място, защото обикновено много добре знаят какви недоклатени неща продават с огромна надценка!

Тема "Лед осветление във всекидневната" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: