Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Iliarashev - помощник
Здравейте, имам нужда от съвет.
Водата спира често. Имаме кладенец с дебит 3кубика на час. Водата започва на 16-тия метър дълбочина. В него сме пуснали потопяема помпа с напор 40м. Дебита го забравих, но е на 1 1/4 маркуч и се ползва за напояване на лозе и градини.
Въпроса е как да захраня къщата с вода с постоянно високо налягане, достатъчно за да захранвам спокойно термосифонен бойлер на покрива (8м височина).
Благодаря.
viko01 - специалист
С един съд 1тон с датчици за нивоконтрол и от съда с хидрофор караш вода към къщата
romanpm - майстор
С разширителен съд нивоконтрол и пресостат тази помпа става хидрофор щом е с напор 40м това е достатъчно да качи на покрива . Стига да не поливаш с цол и четвърт , а да притваряш с кран за да не пада налягането :)
shotik - майстор
Искам да питам авторът ,за колко време се спира водата и колко литра предполага ,че ще изразходва по това време ,когато няма ,след това ще напиша моята версия .
Iliarashev - помощник
Благодаря ви, че се отзовахте.

Понеже сме полупланинско село и водопровода идва от планината, ако се спука тръба на неудобно място може и за месец-месец и половина да спре водопровода.
До сега използвах 150 литра бидон сложен на последния етаж който ми осигурява 0.4 атмосфери на входа на водопровода на къщата, това стига за един ден, понякой път може и да трябват два за ден ако има повишена консумация.

С това налягане не мога да ползвам пералнята качествено и душа е много слаб и естестено не мога да ползвам термосифонен бойлер на покрива.

Точно обмислях и аз един съд който да е с поплавък и като падне водата почти до дъното да включва потопената помпа в кладенеца, а от този съд да взема вода хидрофора. Трябва ли да е 1 кубик или може и да е 200-300 литра бидон, доста по-малък и лесен за намиране, транспортиране, по-евтин е и се крие по-лесно да не грози двора.

Помпата в кладенеца като я купувах изрично ми казаха, че не става за хидрофорна помпа (не помня защо) но я избрах, защото на онзи етап не знаех колко често спира водата и мислех, че ще е основно за поливане.
viko01 - специалист
Ако го правиш с поплавък не виждам смисъл от голям литраж тъй като не можеш да използваш целия обем на съда.
Стиви - специалист
Най вероятно помпата, която в момента е в кладенеца ти, не става за хидрофор защото ще надвишиш максималният брой включвания за час и/или заради самоохлаждането може да не е препоръчително да работи с малък дебит.
Бидона с който разполага в момента ще реши двата проблема предвид малката дневна консумация. Към него вече може да се свържеш стандартен хидрофор с балон.
Не забравяй да сложиш преливник на бидона в случай, че автоматиката откаже.

Тема "Резервно водоснабдяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: