• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
тонито - специалист
Обърках се вече.законна ли е или не.за какво отстояние говорим като е на калкан. Как са разделили едно време инота като построиката е съмнително законна.мога ли да прекарам партида за ток в сегашния статус на пострийката
Tsilkov - майстор
тонито написа:
Обърках се вече.законна ли е или не.
Извадка от чл.225 ал.2 от ЗУТ:
(2) Строеж или част от него е незаконен, когато се извършва:
1. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) в несъответствие с предвижданията на действащия подробен устройствен план;
2. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж;
3. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) при съществени отклонения от одобрения инвестиционен проект по чл. 154, ал. 2, т. 1, 2, 3 и 4;
4. със строителни продукти, несъответстващи на съществените изисквания към строежите, или в нарушение на правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи, ако това се отразява на конструктивната сигурност и безопасното ползване на строежа и е невъзможно привеждането на строежа в съответствие с изискванията на този закон;
5. (нова - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2009 г., в сила от 10.04.2009 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г., в сила от 20.11.2009 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) при наличие на влязъл в сила отказ за издаване на акт по чл. 142, ал. 5, т. 8;
6. (нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) в нарушение на изискванията за строителство в територии с особена териториалноустройствена защита или с режим на превантивна устройствена защита по чл. 10, ал. 2 и 3.

Казано с думи прости - зависи.
тонито написа:
мога ли да прекарам партида за ток в сегашния статус на пострийката
Отиваш в местното електроразпределително дружество, подаваш молба за откриване на апртида на стара сграда и ще стане ясно. Предполагам че да - ама това е само предположение.
тонито написа:
а какво отстояние говорим като е на калкан.
Ами ти ми кажи:
тонито написа:
Ако я съборя нищо немога да построя.нямам отстояние 3метра от никъде.
тонито - специалист
.....................дворно място с площ от 680 квадратни метра в едно с лятна кухня построена 1965г.Застроена квадратура 48 квадратни метра и подобрения......
това пише.
Имаме фактури за клатена вода и данък битови отпадъци и недвижим имот....
pipilica - майстор
Леле ама как познах квадратите.
Има и вариант ако са ти читави съседите пиете по ракия и се разбирате да ремонтираш сградата, после събаряш и правиш нова. Щом имаш некви документи пак е добре. Некой път не е добре да ходиш да ровиш където знаеш че ще мирише, то много зависи и в кое село си щото е малко вероятно да дойдат инспектори, пък ако дойдат надявам се да си гледал "Опасен Чар".
ArturDent - Почти Безобиден
тонито, Специално за тока няма да имаш законови пречки. Те там искат нот.акт и скица. Щом в нот.акт има сграда - ОК.

Процедурата трае ... към Х месеца.
Доколкото си спомням, първоначално се пуска искане за проучване. + Пари
След 14 или 30 дена ще дойдат на място.
После пак 14 или 30 дена за да ти отговорят.
Ако кажат че може (технически) - искане за ... абе ще разбереш пътя + Пари
...
Всичките тия срокове+пари ги има на сайта съответното енергоразпределително дружество.
Фитилчо - майстор
Мен за малко да ми искат нова партида за гаража, при положени , че на 275 кв м двор имам 2 :lol:
Тия са баси изедниците !!!
Tsilkov - майстор
тонито написа:
в едно с лятна кухня построена 1965г.
Ако не те притеснява че предназначението е "лятна кухня" а аз не виждам причина да те притеснява ставаш 6 категория. Спокоино можеш да пуснеш искане за РС(преди това виза за същото) за реконструкция на лятната кухня и с едно конструктивно становище да си оправиш всичките документи.
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov написа:
... да си оправиш всичките документи.
Това казва всичко... или да си оправиш отношенията със съседите...
Caxo - специалист
Според мен имаш два варианта...или си я пооправяш и я ползваш или ако съседите(роднинете вероятно) са хора, може да се разберете за продажба и да си намериш друга къща. Варианта да се строи на ново в тоя "куц" парцел, аз го смятам за извращение :-D Да не говорим, че дори всичко да е законно и да събори, какво може да направи - същото. Положението е малко - имаш копче и сега му търсиш балтон....
тонито - специалист
Здравейте.Ще се прекарва ток,но има едно голямо но....трябва да изправя някакъв стълб около 5 метра и да го "застопоря"в земята.Имате ли някакви идеи?Метална тръба но какво ф?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12

Тема "Стара къща..започва се" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: