• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
kaltchevmg - специалист
Скоро ми се наложи да шпакловам вароциментова мазилка с гипс. Поразрових в интернет намерих една статия която много ми помогна да направя шпакловката. В този сайт не намерих такива съвети и затова публикувам тук нещо такова. Тъй като в материала имаше много неточности го коригирах и добавих моменти, които смятам че са доста съществени. Целта ми е да помогна на други които искат сами да си направят шпакловка.

За самата шпакловка ви трябва широка шпакла, маламашка и мистрия евентуално. Трябва преди работа да сте изчистили перфектно инструментите, за да не оставят грапавини. Използва се не чист гипс а такъв който по бавно втвърдява, аз лично използвах “Сатен” гипс, стяга за около половин час и може да се работи много спокойно. Подготовката на стената се извършва чрез грундиране преди шпакловането. Ако има ронещи се участъци е добре да ги поразровите до по-здрава основа. Големите дупки може да запълните с чист гипс грубо за да се стегнат по-бързо, а и да не хабите от разтвора. В подходящ съд наливате вода и след това гипс (А НЕ ОБРАТНОТО). Разбърквате гипсовия разтвор (желателно е да е с бъркалка и дрелка), гъстотата трябва да е като на сметана. За да не си играя всеки път да нагласям разтвора просто използвам мярки за съотношението на гипса и водата, след като веднъж съм го нагласил. След като разбъркам сместа изчаквам 5 минути и след това отново разбърквам. Важно е да се усвои движението. Поставяте с шпакла върху единия край на маламашката материал. Започвате с леко натискане, държейки инструмента наклонен около 30 градуса към вас, да разнасяте материала. Може да направите това повече от веднъж. Без място за паника сега стената трябва да е грапава и неравна. След като нанесете достатъчно материал започвате да шпакловате. Почиствате с шпаклата маламашката, така че върху нея да не остане нищо. След което с кръгови движения, под ъгъл от 30° наклонен към вас, само в едната посока(или само на ляво или само на дясно, в никакъв случай не пълен кръг) започвате изглаждането на стената. Може на някой места да не се получи идеално. Първо ако стената е доста ронлива вероятно малки камъчета ще се залепят върху пердашката и ще оставят драскотини. Това не бива да ви притеснява при много неравна основа е добре да се мине два пъти (и при равна основа аз я минавам два пъти за по добър ефект), като втория път е след като е изсъхнал първия. Ако някъде има малки повърхности, в които не може да работите с маламашката, използвайте шпаклата. Ако все пак останат драскотини и неравности, погрижете се те да са изпъкнали а не вдлъбнати. После при шкуренето ще се коригират. Така бавно, ще успеете да шпакловате стената. Надали тя ще е идеална за сега, но не се притеснявайте – ще я коригирате после. Сега е необходимо е да се изглади стената напълно. Вземете шкурка и дървено трупче и леко изшкурете всички грапавини по стената. Ако те са изпъкнали това ще стане лесно, но ако са вдлъбнати ще се наложи да ги запълните с материал. Шпакловането се извършва след изсъхване на стената. Добра идея е да си поставите нещо на устата и носа, за да не вдишвате прахта, която се вдига. Преди нанасянето на втора ръка (втори пласт шпакловка) минавам със шкурка всичко наред и преди шпакловането намокрям стената с четка и вода за да не втвърдява прекалено бързо тъй като първия пласт “дърпа” влагата. След тези операции би трябвало да имате много гладка и добре направена стена. Всичко зависи от това колко внимателно сте работили.

Успех
pipbel - майстор
:2thumbs: :)

Дай снимка на инструментите си
rusev - специалист
Ако стената, която се шпаклова се грундира предварително няма да има песъчинки, които да драскат шпакловката дори при първата ръка.
kaltchevmg - специалист
Да забележката е уместна. Ако някой има други забележки или мнения нека ги сподели.

Ето и снимка с инструментите. Мистрията служи само за по добро обиране на сместа от кофата.

Прикачен файл

DSC00004.JPG
DSC00004.JPG (91.98 KиБ) Видяна 19820 пъти
rusev - специалист
Не, че нещо, ама с тая бъркалка ми се струва, че има доста вибрации при разбъркване на разтвора.
kaltchevmg - специалист
Във форума се натъкнах на следното мнение:

"Не нанасяй втори и трети ръце гипс, върху изсъхнала вече предна ръка или грундирай отново, защото така се създават условия за разслояване на шпакловката - става като многолистно тесто."

Аз не грундирам преди нанасянето на втора ръка/втори слой. Има нещо вярно във мнвнието, защото като остъргвах шпакловката покрай касата на вратата първо се отчупваше крайния слой. Мислите ли че е фатално ако няма гунд преди нанасянето на втора ръка?
velsi - Почетен майстор
Никога не съм грундирал шпакловка. Нанасял съм две, дори и повече ръце и никога шпакловката не е ставала на слоеве. Даже не може да се познае кое кога е нанасяно. Не виждам логика в това твърдение, по-скоро става въпрос за някакъв частен случай.
EDI - майстор
Разслояването се получава, ако се работи с гипс.Със шпакловъчните маси този дефект трудно може да се получи, тъ йкато те втвърдяват бавно и имат пластификатори и други добавки.
Mori - специалист
Мнението за разслояването беше мое и е вярно, дори да се работи с бавновтвърдяващи шпакловъчни маси. Гипса е много хигроскопичен и долния сух слой издърпва моментално водата от новия, поради което се получава лошо сцепление, което вероятно ще се разбере чак при боядисването с вяляка. Най-добре е да се нанася шпакловката в един ден , докато не е побелял долния слой. Ако се налага да се нанася на сухо, желателно е да се намокри стената с вода, докато спре да поема лакомо водата или да се мине с грунд от вода и Ц200. Не казвам че винаги ще ви се отлепи слоя, но като стане е много кофти. По принцип с броя на ръцете гипс не трябва да се прекалява - някой хора мажат слой след слой докато лъснат стената, ама всеки следваш е все по-тънък и накрая като тръкнат със шкурката и хоп се отрони петно... Две до три ръце са достатъчни - след това шлайф, грунд, фина шпакловка и пр.
Лъчезар - специалист
Има логика, но чак пък грунд.
Според мен е задължително да се премахне прахоляка, затова го минавам с една влажна кърпа и смятам, че проблема с отлюспването е премахнат.
Практика голяма нямам, ама акъл да давам, съм пръв :-D
  • 1
  • 2

Тема "Полагане на гипсова шпакловка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: