Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ickoo - помощник
Здравейте, ще Ви помоля за малко мнения/съвети относно свързването на една каминка с водна риза.

Камината е свързана от мой приятел, който по принцип е връзвал доста/няколко системи включително и старата ми, която ползвах 5 години без проблеми.

Това, което ме притеснява (може и да греша - отскоро чета форума :)), и за което търся съвети е:
1. Позицията на помпата - в момента е вертикална, а като, че ли правилният монтаж е хоризонтална с лицето/врътката за степените нагоре?
Прикачен файл:
IMG_20141210_102407.jpg помпата
2. Обезвъздушителя на на тръбата, която излиза от камината/топлата вода/ - върши ли някаква работа така изнесен настрани?
Прикачен файл:
IMG_20141210_102426.jpg обезвъздушител
Прикачам две снимким за по нагледно :)

П.С. Малко допълнително инфо:
*на тръбата с помпата/ст. вода/ е закачена пълначката, радиатор и бойлерче, след това този колектор с фи26 тръба е свързан с друг йколектор с още радиатори.
*на тръбата с обезвъздушителя/топла вода/ е свързан РС (отворена е системата) бойлера -> радиатор -> тръба фи26 -> друг колектор.
*в момента имам проблеми с напълното обезвъздушаване на системата, но РС е от старата и е много малък - 8л. :shock:

П.П.С. Ако с-мата се направи под налягане ще изчезнат ли евентуални проблеми с обезвъздушаването и т.н. без да се преправя много?
Energyx - специалист
Помпата е разположена правилно-валът трябва да е и е хоризонтален.
Автоматични обезвъздушители и автоматични пълначки не се слагат на отворени системи като твоята, а на такива под налягане, със затворен разширителен съд. Е, другият вариант е пълначката ти да е с поплавък или датчик за ниво, но не ми се вярва.
Направи системата затворена, смени мястото на обезвъздушителя-на изхода на камината с един тройник. Но тогава ще ти трябват и други неща.
geniya - специалист
1.Позицията от снимката на помпата е ПРАВИЛНА, положението на оста на ротора на помпата трябва да е в хоризонтално положение, дали изводите се нагоре или хоризонтални, то положението на ротора трябва да е спазена.
2.Обезвъздушителя не върши никаква работа такак както е.

*на тръбата с обезвъздушителя/топла вода/ е свързан РС (отворена е системата) бойлера -> радиатор -> тръба фи26 -> друг колектор.
1.Колектор след колектор може, стига да е оразмерена тръбата между тях, в случая Ф26мм е напълно достатъчна.

*в момента имам проблеми с напълното обезвъздушаване на системата, но РС е от старата и е много малък - 8л.

2.Проблеми с обевъздушаването може да има от ниското ниво на РС над най-високата точка на инсталацията, минимума е 40см разлика в нивата.
Относно 8-те литра РС, то той се избира да е около 10% от обема на цялата инсталация.Ако е повече обема на инсталацията то трябва да го смениш с по-голям.

Изпреварили са ме с отговора :-D
ickoo - помощник
Energyx написа:
Помпата е разположена правилно-валът трябва да е и е хоризонтален.
Автоматични обезвъздушители и автоматични пълначки не се слагат на отворени системи като твоята, а на такива под налягане, със затворен разширителен съд. Е, другият вариант е пълначката ти да е с поплавък или датчик за ниво, но не ми се вярва.
Направи системата затворена, смени мястото на обезвъздушителя-на изхода на камината с един тройник. Но тогава ще ти трябват и други неща.
Обезвъздушителя е ръчен, въпроса ми беше дали може да обезвъздуши ризата/камината така изнесен настрани. "Пълначката" ми е ръчна тръба вързана към студената вода/водопровод/ и с кран си допълвам при нужда.

За затворена система знам, че трябват още неща :)
geniya написа:
2.Обезвъздушителя не върши никаква работа такак както е.
Това ме притесняваше :)
geniya написа:
2.Проблеми с обевъздушаването може да има от ниското ниво на РС над най-високата точка на инсталацията, минимума е 40см разлика в нивата.
Относно 8-те литра РС, то той се избира да е около 10% от обема на цялата инсталация.Ако е повече обема на инсталацията то трябва да го смениш с по-голям.
Да определено е малък и сега се колебая дали да взема по-голям и да я оставя отворена или така и така ще сменям местото на обезвъздушителя да я преправя на затворена - разликата е 40 лв. повече за затворената :)

Благодаря и на двама Ви за съветите.
jabata - специалист
Това дали системата да е отворена или не, е въпрос на избор. Някой са на мнение че затворена система е бомба, и никога не биха направили такова нещо. Аз обаче съм на мнение че си има своите предимства, и ако се изпълни както трябва да се изпълни не е бомба. Това е същото, като бойлера, и за него всеки казва че е бомба (даже по-голяма) но всеки го използва и ако се спазят някой елементарни правила за безопаснот няма никакъв проблем.
Но факт е, че затворената система дава предимства като автоматичен контрол нивото (налягането), намалява топлозагубите, позволява поставянето на автоматични обезвъздушители, и др.

За затворена система, освен разширителен съд, ти трябва и предпазен клапан за налягането, който да изпусне ако се вдигне много налягането.
ickoo - помощник
jabata написа:
Това дали системата да е отворена или не, е въпрос на избор. Някой са на мнение че затворена система е бомба, и никога не биха направили такова нещо. Аз обаче съм на мнение че си има своите предимства, и ако се изпълни както трябва да се изпълни не е бомба. Това е същото, като бойлера, и за него всеки казва че е бомба (даже по-голяма) но всеки го използва и ако се спазят някой елементарни правила за безопаснот няма никакъв проблем.
Но факт е, че затворената система дава предимства като автоматичен контрол нивото (налягането), намалява топлозагубите, позволява поставянето на автоматични обезвъздушители, и др.

За затворена система, освен разширителен съд, ти трябва и предпазен клапан за налягането, който да изпусне ако се вдигне много налягането.
Аз така или иначе почти го бях решил за затворена с-сма. Иначе да знам за предпазния клапан - даже приятеля, който ще я прави ще ми сложи два (един на 1.5 бара и един на 2 бара) за мое успокоение :)
Energyx - специалист
Обезвъздушителя е ръчен

Този обезвъздушител на снимката е автоматичен.
Ти виж дали камината ти е фабрично предвидена за по-високо налягане и затворена система.
Я пробвай първо да вдигнеш съществуващия РС максимално високо. На радиаторите обезвъздушителни тапи нямаш ли ?
ickoo - помощник
Energyx написа:
Обезвъздушителя е ръчен

Този обезвъздушител на снимката е автоматичен.
Ти виж дали камината ти е фабрично предвидена за по-високо налягане и затворена система.
Я пробвай първо да вдигнеш съществуващия РС максимално високо. На радиаторите обезвъздушителни тапи нямаш ли ?
Обезвъздушителя е ръчен - вътре има "игличка" и се обезвъздушава с нея. На панелните радиаторите имам същите като този.
РС е вдигнат високо, но обема на системата му идва в повече спрямо старата - добавих камина с по-голяма риза, радиатор стоманен 1000 на 600 и серпентината на бойлера.
Камината е предвидена фабрично и досега (купих я използвана) е била в затворена с-сма на 2 бара.
Energyx - специалист
Човеко, това е автоматичен обезвъздушител за системи под налягане, тогава сам си изпуска въздуха/парата БЕЗ да му натискаш игличката. Ако и на радиаторите си сложил такива, си се вкарал в излишен разход при отворена система.
http://erkomers.com/products/category/10.html
ickoo - помощник
Energyx написа:
Човеко, това е автоматичен обезвъздушител за системи под налягане, тогава сам си изпуска въздуха/парата БЕЗ да му натискаш игличката. Ако и на радиаторите си сложил такива, си се вкарал в излишен разход при отворена система.
http://erkomers.com/products/category/10.html
Извинявам се, но изглежда си прав :) Просто аз съм се заблудил, защото като ги оставя без капачки капе от тях и ги ползвам като ръчни откакто са монтирани (и на 3 от радиаторите). Иначе са някакви италиански ICMA - 110 градуса/10 bar пише на тях.

Тема "Съвети относно правилното свързване на камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: