Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tysonlkr - специалист
При затворена система не трябва ли тръбите да са лепени (полипропиленовите), а като гледам системата е със пекс-ал-пекс тръби. За да преминеш на затворена система ще трябва да смениш и тръбите, което си е изграждане на нова система.
geniya - специалист
tysonlkr написа:
При затворена система не трябва ли тръбите да са лепени (полипропиленовите), а като гледам системата е със пекс-ал-пекс тръби. За да преминеш на затворена система ще трябва да смениш и тръбите, което си е изграждане на нова система.
Виждал съм многократно затворени системи с PEX-AL-PEX тръби, дори една с РС 750литра мисля беше.
bigdragon - майстор
tysonlkr написа:
При затворена система не трябва ли тръбите да са лепени (полипропиленовите), а като гледам системата е със пекс-ал-пекс тръби.? За да преминеш на затворена система ще трябва да смениш и тръбите, което си е изграждане на нова система.
Дрън, дрън.
Не вкарвайте човека в допълнителни разходи.
Когато не знаете и задавате въпрос, направете го така, че човека да не приеме мнението ви за вярно.
Пекс тръби се ползват и за затворени системи. Прочетете какво налягане е написано на тръбата...

ПП Апартамента ми е на затворена система, централно топлофициран и е с пекс, вече шеста година...
ArturDent - Почти Безобиден
ickoo написа:
Energyx написа:
Човеко, това е автоматичен обезвъздушител за системи под налягане, тогава сам си изпуска въздуха/парата БЕЗ да му натискаш игличката. Ако и на радиаторите си сложил такива, си се вкарал в излишен разход при отворена система.
http://erkomers.com/products/category/10.html
Извинявам се, но изглежда си прав :) Просто аз съм се заблудил, защото като ги оставя без капачки капе от тях и ги ползвам като ръчни откакто са монтирани (и на 3 от радиаторите). Иначе са някакви италиански ICMA - 110 градуса/10 bar пише на тях.
Това наистина са автоматични обезвъздушители, но успяват да работят и отворени системи. Поне моите.
Като махна капачките излиза въздуха, а след това евентуално започва да капе или спира свистенето в зависимост от качеството на обезвъдушителя и събрания боклук/варовик.
А на твоя приятел му кажи че обезвъдушители се слагат на най-високата част(и) по трасето.
Ако имаш няколко "гърбици" - на всяка. Точно там където ти го е сложил не върши нищо.
Първо се извинявам на автора, че му използвам темата.
Искам да попитам, защо не трябва да се поставя автоматичен обезвъздушител на отворена система?
Предварително благодаря!
LazarGanev - "Велик майстор"
Просто го приеми, както приемаш, че в дизелов автомобил не трябва да сипваш бензин :wink:
Andri01 - майстор
Ако РС е свързан в точка около 300мм. под най-високата и отива до съда на около 3м. височина ,то автоматичен обезвъздушител ще свърши работа,все пак. Системата ми на камината ми за БГВ е така. Използвам ДС на слънчевия колектор като разширителен.
bigdragon - майстор
nedelcho_iliev написа:
Първо се извинявам на автора, че му използвам темата.
Искам да попитам, защо не трябва да се поставя автоматичен обезвъздушител на отворена система?
Предварително благодаря!
Принципно, при отворена система, налягането в най-високите точки (там, където бяга и въздуха) е ставнително ниско. Порядъка е 1 метър воден стълб.
Повечето от обезвъздушителите разчитат на затваряне с помощта на налягането на водата. При поставянето на такъв обезвъздушител, при малки замърсявания на отворчето и липса на достатъчно налягане за затваряне, той започва да таи...
При правилно изградена отворена система, въздуха трябва да отива в на-високата точка и там да е РС, от където да се изведе въздуха. Така Лазар Ганев е прав, липсват обезвъздушители.

Но какво правим, ако имаме по голяма система с две или три високи точки. Моят случай...

Решението:
-Два или три РС... :oops:
или
-Обезвъздушители, надеждно работещи на ниско налягане. :supz:
РС е на 3 метра височина от най-високият радиатор, налягане 0.3 bar.
Личен опит:
Тези не работят добре. Не съм го разглобявал, но е от типа с автомобилен вентил.
Изображение

Тези работят прекрасно.
Разглобявал съм го, затварящата игла е гумена и се затваря с помощта на пружинка. Няма игла за принудително отваряне.
Изображение
Andri01 - майстор
Обезвъздушителите от двете снимки са едни и същи. разликата е само във конструкцията-вертикален или хоризонтален вход и изход!
Моят обезвъздушител е като на втората снимка, уж италиански, обаче има игла за принудително отваряне.
Може би защото е нов работи много добре.
Значи единствения проблем, който може да ми създаде е евентуално да прокапе.

Тема "Съвети относно правилното свързване на камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: