Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Svezar - специалист
perso написа:
И, като загрее буфера, какво ще стане?
Те така се загряват 500 литра до 70 градуса :) А през това реме радиаторите пак ще почнат да смучат освен ако не живееш в пасивна къща :!:
all4all - специалист
phantom_ не съм много наясно с топлотехниката, но идеята не е ли да се задържат колкото се може по-дълго димните газове в котела за да може да се усвой топлината а не да да се напримчи котела на 70>80 градуса и топлото да излезе през комина...? А и като сподели че си сменил виадруса за дакон сподели каква площ отопляваш и какъв ти е разхода за сезон... Доколкото знам Дакона май под 70 не трябва да се държи а и димоходите му са тесни и при осмоляване май трудно се чистят...
phantom_ - специалист
Горя около 7тона домбас на година,къща на два етажа около160кв +маза без изолация с дървена дограма,като инсталацията на парното е стара (термо сифон) минава и през таван и през мазата :-D Навсякъде е топло макар че тръбите са изолирани :? С този котел забелязвам че по малко гори и лошото е точно това че е на ниска температура и прави налепи по него(защото не го изгасям явно).А за димоходите му -не са чак толкова тесни чистят се.Аз като знам че е горял доста време на ниска температура го усилвам на 80гр. всичко изгаря и се почиства по-лесно :wink:
all4all - специалист
phantom_ Тези 7 тона ми се виждат прекалено много на базата на това което на мен ми изгаря Виадруса... При мен отопляемата площ е 120 кв целия апартамент е външен няма изолация с ПВЦ дограма съм в момента разхода ми за отопляем сезон е 2 тона и един кубик дърва от момента на палене до мента на гаснене котела гори 12 часа при тепература 60 градуса, температурата на отопляемите площи е около 25>26 градуса следващо палене е на другия ден като температурата в помещенията е около 18>20 градуса Вероятно тази година ще ми се дигне разхода тъй като сме с бебе и допълнително слагам около 6 кг въглища а и закачих наскоро бойлера в системата си... Но наистина тези 7 тона разход въглища според мен са адски много голям разход... Първата година когато го инсталирахме и бяхме с дограма тип топ разхода ми беше три тона и половина явно след смана на дограмата разхода падна драстично... Пропуснах да кажа, че котела няма загуби по преносната мрежа тъй като е само на 3 метра от отопляемите части. Самия котел е в помещение 3 квадрата което преградих умишлено за да не е в близост до въглищата и дървата и да няма топлозагуби...
phantom_ - специалист
За къща какво да ти говоря,при мен всичко е външно :-D няма и ват топлина от комшийте :wink: И аз имам 2 малки деца,с тях разхода е по голям :supz: Ще видим и тази година колко ще отидат,засега като гледам купа въглища сякаш 2тона съм изгорил...
nikolovvd - майстор
Ако смениш дограмата и направиш вътрешна изолация от мин.вата и гипсокартон на стените и тавана, консумацията ти ще падне на 3.5-4 тона.
Изпробвано с чешки котел 24 kW с долно горене и непрекъснат цикъл на експлоатация с едно гасене в отоплителен сезон за почистване. Миналия отоплителен сезон е работил на 40-45 градуса до 50 в най-студените дни, защото става много жега. Отопляема площ 120 кв.м. с височина 3 м., 9 радиатора (4 чугунени), една лира и бойлер.
phantom_ - специалист
Да и аз така мисля.Догодина ще стане надявам се.И мойте стай са високи по 2.80см.В момента и аз го карам на непрекъснат цикъл на горене и е по-добре откъм разход мисля :roll:
all4all - специалист
Сега почвам да му мисля и аз ... Догодина като сложа външна изолация кво ще правя с котела?!!! Сега го ползвам при 60 градуса... Значи от личен опит знам че и с 10 кила въглища и с 25 кила ми гори почти едно и също време да кажем че когато са 25 времето се увеличава само с някакви си три часа явно другото заминава в комина... Именно за това се интересувам от тази горелка би ли ми помогнала с нещо и струва ли си... Имам и резервен, но не вярвам да ми е по евтино ... Газ, но комшията се оплаква от големи сметки и студено, лъже ли не лъже ли не знам единственото му преимущество е че не слугува на котела...
phantom_ - специалист
Тая газ е вързция отвсякъде :axe: Имам колеги на газ който се топлят на дърва :lol: така че не те лъже комшията споко :-D
Някой може ли да дане мнение по следните въпроси:
1. Има ли някаква химия да се продава в БГ за чистене на нагара по котела и комина?
2. Как се грижите за котела лятото (в смисъл да не смърди). Нещо четох, че се слага паничка негасена вар в него, ама не намирам къде съм го чел и какво точно беше.

Тема "Котел на дърва и въглища" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: