Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Tinox - напреднал
Ще го имам предвид този контролер.
Радиаторите са различни. А това за двете разклонения не го разбрах. С 2 радиатора стават 2 разклонения ?

ПП А ако трябва да държа под 60 градуса в началото, трябва 1 час да стоя пред камината, че загрява бързичко.. :rolleyes:
nikolovvd - майстор
Представи си изхода от камината!
От него имаш едно Т-образно разклонение и получаваш два клона. На всеки един клон можеш да направиш по още едно Т-образно разклонение. По-нататък разклонения не се допускат.
Това правило може да се ползва при 4 броя еднакви радиатори, като магистралата - главната тръба от първото Т-образно разклонение трябва да е с по-голям диаметър от останалите - примерно Ф25, но и с Ф20 може да се постигне добър резултат. Тръбата от магистралата продължава до първото Т-образно разклонение, а от там към всеки радиатор се пуска Ф16.
Поддържането на сравнително ниска температура (по-малко дърва в камината) е като предпазна мярка. От личен опит знам, че за 10-15 минути температурата може да скочи от 60 до 95 градуса. Можеш да намалиш до минимум входящия въздух, за да си осигуриш бавно горене на дървата и достатъчно време за настройка на радиаторите.
Още със запалването на камината включи помпата, за да може да почнеш от по-рано с настройките. Голяма играчка е, но като стане е кеф!
Tinox - напреднал
Така правилно ли ще е ? И номера с регулирането на притока на водата ще свърши ли работа след като са различни радиаторите ?

ПП А да кажем използвам старата схема но с изключен радиатор в кухнята ?

Прикачен файл

Схема2.JPG
Схема2.JPG (39.88 KиБ) Видяна 2127 пъти
nikolovvd - майстор
При всички положения ще се наложи да настройваш от кранчетата, за да изравниш съпротивленията. Ако си обърнал внимание, в първото ми мнение в темата ти,
nikolovvd написа:
Дай информация за всеки радиатор и равномерно ли се нагряват всички.
поисках информация за радиаторите - вид, брой ребра и височина на глидера, за да си изясня къде какво се случва.
Ако решиш да преработваш инсталацията си, по-добре я направи какато ти препоръчаха колегите. И аз бях направил моята инсталация по твоя начин когато бях с камина, но изкара само една зима така. От камината излизаше Ф25 до първото разклонение. От там Ф16 за близкия и далечния радиатор.
След като видях недостатъците, още следващата година я преработих и сложих котел.
mongoose - напреднал
Не съм специалист а само патил - завирала ли е системата задължително отвори помпата и погледни турбината на помпата дали е здрава, тя може и да върти но ако се е стопила не прави нищо.
jorkataG - специалист
mongoose написа:
Не съм специалист а само патил - завирала ли е системата задължително отвори помпата и погледни турбината на помпата дали е здрава, тя може и да върти но ако се е стопила не прави нищо.
+1
krasi92 - майстор
Тръбите ака са пекалови при високи температури най вътрешният слой се стопява и е вероятно да запуши тръбата.
шоп - майстор
Radoslaw написа:
А Клапата изглежда така,че даже и дистанционно има.

Радослав, колко струва подобна клапа Фи около 200 мм?
преди доста време се оглеждах за нещо подобно но не открих и извиках неволята. С една машинка за централно заключване от Лада Самара за 6 лв си направих такава мързелива клапа за да не слизам до котелното:-)
dyaneff - майстор
Снимката на Радослав предполагам е от тук http://hes24.pl/product.php?id_product=983
Radoslaw - специалист
Не е оттук,но това едва ли има някакво значение.За съжаление хубавите неща са скъпи.Може би за нас.За европейците цените са си нормални.Предполагам че именно поради това едва ли тези контролери са монтирани някъде а и единици са специаалистите в камини бранша ,които знаят за тях.Предимствата са очебийни във всеки един момент се контролира температурата в камината.Предполагам по скъпите могат да я контролират и по часови зони.

Тема "Завираща вода в камината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: