• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dudly - напреднал
Здравейте,
Възнамерявам да правя топлоизолация на скатен покрив на къща. Покривът е от дървени греди, върху които е накована дъсчена ламперия, промазана хартия с посипка, летви и керемиди. Ще използвам стъклена минерална вата - 10 см. между гредите и 10 см. перпендикулярно отдолу. Притеснението ми е от евентуалната поява на конденз върху дъските на ламперията или под керемидите, който да компрометира целия покрив. За под изолацията към помещението е ясно, че мога да сложа фолио, което да не пропуска влагата откъм подпокривното пространство (необитаемо и неотопляемо), но над изолацията какво мога да използвам и въобще дали да поставям нещо. От изчетеното до момента у мен притеснения се създадоха заради липсата на въздушна възглавница между промазаната хартия и керемидите. От друга страна последните не са слепени една с друга, а и са наредени върху летви, т. е. някаква вентилация е възможна, но дали е достатъчна. Предварително благодаря за отделеното време!
8180 - майстор
Според мен, без да съм профи:
Добре си го замислил.
Очаквам пароспиращото фолио под ТИ да намали достатъчно опасността от конденз на вътрешна влага по обшивката. При неотопляемо подпокривно, тази влага е малко по принцип и сравнително лесно отстранима с херметизация на отворите в пода и вентилация на подпокривното, но НЕ е баш твоя случай, засега.
Защо избра това место за ТИ, а не по пода на подпокривното?
По сериозен е проблемът с аварийно проникване на вода отгоре, което рано или късно се случва.
Мотото на един задокеански гуру по въпросите е: "Влагата (водата) винаги ще намери път да навлезе в ТИ - трябва да и осигурим път навън."
Едно трудно решение е полагането на паропропускливо фолио по обшивката и под гредите. С летви странично на гредите може да се изгради вентилационно пространство, но трябва да се осигурят и отвори за оттичане към стрехата и вентилационни такива към билото.
Ако няма труднопреодолими обстоятелства, помисли по "черното".
Изчакай и по-компетентни мнения, ако не си на зор.
dudly - напреднал
Благодаря за отговора! Подпокривното пространство е с доста голяма височина и се използва за различни цели, затова и не мога да сложа ТИ на пода. Аварийното проникване на вода отгоре не ме притеснява - керемидите са нови, въпреки, че наистина рано или късно се случва, но за момента го изключвам. Междувременно в друга тема прочетох, че при по-стар покрив с черната мушама се получавало конденз в самата вата. При положение,че сложа пароизолиращото фолио отдолу може би този проблем ще се реши?
8180 - майстор
dudly написа:
При положение,че сложа пароизолиращото фолио отдолу може би този проблем ще се реши?
И на мен в черното ми е безпокойството. Нямам представа как се държи тази "промазана хартия", нещата са в баланса - в случая фолио отдолу, хартията отгоре през зимата и обратното през лятото.
Дай Темата - имам някаква представа на чии мнения да се доверявам.
Ако намериш данни (най вече за хартията - може и да я има в библиотеката) може да се проиграе математично с Калкулатора в банера. Той е целогодишен и регионален - според мен, доста читав по дискутирания проблем. Доверявам се и на Екипа там.
Профитата, които намаляха тук, със сигурност имат и по-добри инструменти за пресмятане - Цилков, Марисан, Антон, Ахмаков и др. (без да се засягат, ако ги пропускам).

П.П. "Голямото подпокривно" предполага и по-голям отоплителен обем и излъчваща площ, ако не е топлоизолирано отдолу.
dudly - напреднал
Ето това е темата: viewtopic.php?f=48&t=47964&p=633211&hilit=%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2#p633211
Относно "хартията" - по-скоро е битумна мушама и е слагана през 80-те години. При смяната на керемидите преди няколко години излезе идеално здрава и по тази причина не е сменена. Сега ако ми е нямаше да направя нещата така, но... С калкулатора не можах да се справя, но ще продължа да опитвам. Относно топлоизолацията "отдолу", ако се има предвид на покриваната плоча - такава няма. Тази година направих цялостна външна изолация 8 и 10 см стиропор, отоплението е с локално парно, но само на двата етажа.
8180 - майстор
dudly написа:
Ето това е темата:
Да спомням си я - нямам забележки като активен участник :) , но всички там сме "Направи сам".
dadko е показал варианта, за който споменах по-горе и сме коментирали подробности..
Случаят на prascho беше неприятен, но интересен като опит. Остана неизяснен категорично (за мен). Някъде в "Саниране" е, преди 3-5год. Имаше и снимки, но изчезнаха.

Мога да помогна (при време) с калкулатора, ако я има хартията там или данни от другаде. Калкулаторът го има в оригинал с друга база материали и райони в немско (английска) версия, ако там се оправяш с материалите.
http://www.u-wert.net/
dudly - напреднал
Мисля, че успях да се справя с калкулатора, който се оказва, че е доста полезен. При така описаното положение и начина, по който възнамерявам да направя изолацията излезе, че съм на прав път. Калкулаторът показва, че кондензът ще бъде под 1 % при допустими 3 %, но при условие, че върху ватата откъм вътрешната повърхност към помещението се постави полиетиленово фолио. Умишлено завишавах стойностите на влажността в помещението и занижавах температурата, като и в този случай нещата излизат ОК.
Благодаря на 8180 за отговорите!
dudly - напреднал
Вече е решено, ще действам по описания вече начин, като долният, напречен слой вата ще стъпи върху CD профили за гипскартон, закрепени с директни окачвачи за гредите. Това, на което не мога да намеря решение е как да закрепя фолиото накрая - смятам да сложа Ondutis AL90, но така и не мога да разбера как да го захвана. Производителят единствено е посочил, че не трябва да се допускат разкъсвания при монтажа, а ако такива все пак се случат да се облепят, но нищо не се казва, аджеба, как се захваща това фолио за основата :?:
8180 - майстор
dudly написа:
Умишлено завишавах стойностите на влажността в помещението и занижавах температурата, като и в този случай нещата излизат ОК.
Чудесно,
Само за протокола - според мен понижението на вътрешната темп., при константна относит. влажност облекчава нещата. Математически се описва като намалено влагосъдържание - абсолютна влажност, респективно по-ниско парциално налягане на водните пари.
Разликата на тези налягания (вътре/вън) е двигателят на разглежданата дифузия.
Ако си си запазил проекта (има такава възможност в Калкулатора), лесно може да провериш и с повишаване на температурата.

Обикновено фолиото се монтира с такер. За твоята конструкция - нямам идея. Маже би лепене.

Успех!
Фитилчо - майстор
Двойно лепящо и после гипсокартона ще го застъпи :razz:
  • 1
  • 2

Тема "Изолация на скатен покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: