• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
prascho - майстор
Трудна работа е да се изолират металните профили при стрехата. Това си е същински термомост. Аз бих сложил греди 10х3см перпендикулярно на металните профили отдолу на отстояние 60см помежду им /колкото е широка ватата/. Два слоя вата между металните профили и два слоя перпендикулярно между новите гредички. Общо 20 см.

Задължително хидроизолационно паропропускливо фолио върху дъсчената ламперия и паронепропускливо между ватата и студения/топъл таван. Пък дали ще слагаш гипскартон, ламперия..до къде ще ограничаваш тавана /дали хорозонтален или пък ще го разчупиш до скатовете/ въпрос на вкус и средства.

П.П. Впрочем някъде из форума имаше участник/ци, които ползваха пяна за топлозиолация на покрив. Нямам идея доколко е ценово оправдано и ефективно подобно решение. Казвам го като възможност.....
Фитилчо - майстор
Вадим Владимиров написа:
Фитилчо, още не съм забелязал как ще монтираш плътната дъсчена. :) Защото нагоре е лесно.Относно ватата бих те посъветвал да ползваш 70кг/м3 и 40кг/м3 комбинирано. Но как ще я закрепиш тази вата? Как ще изолираш ребрата откъм стрехата?

Първо ще премостя/запълня големите дупки с профил 50х50х3 - 2 броя кръстосани.Фермите са ми 100 мм, което значи, че вътре в тях на дебелина ще влезнат 2 профила по 50 мм . Горните ще са по дължината на фермите(успоредно на техните профили) през около 70 см до 100 см и отдолу под тях през по голямо рзастояние, перпендикулярно на тях и на фермите още един профил 50 мм за да подпре горните да не провисват . Тези профили ще направят и своебразни черни каси за велуксите.

Дъсчената обшивка ще я хвана с винтове 4х40 Торкс за металната конструкция отгоре, перпендикулярно на профилите на фермите.

Въху дъсчената обшивка перпендикулярно на нея и успоредно на фермите ще направя греди от дърво и ПДЧ направени на Н на разстояние между тях "една вата" :). "Гредите" ще са направени от 40 мм двойно фурнировано ПДЧ високо 15 см от плот за кухня, затворено от двете страни с дъска, с фрезован/издълбан канал 40 мм, който ще влезе странично от страната на голото ПДЧ и там ще е залепена тази дъска и завита с винтове за да не позволява да влиза влага/вода от страната на талашита и да го намокри и раздуе евентуално :)

Между тези греди ще има слоеве вата(15-20 см), хваната между слоевете със "осморки" от сезал хванат между тези греди Н с електрическия такер за да държи ватата да не се свлича.

Върху тези гредички Н и над ватата ще има паро-ПРОпусклива мембрана накована с такер

Отгоре перпендикулярно на тези гредички (по дължина на ската) и над пропускливата мембрана ще има дървената скара за металните керемиди.
Тук е момента да се сложат черните каси за велуксите ОТ ДЪРВЕНИ ГРЕДИ , защото доколкото зная от теб, горният ръб на велукса трябва да дойде наравно на скарата за металните керемиди. Тези черни каси ще завия с големи винтове през всички слоеве за профилите 50х50х3 и в тях ще монтирам касите на велуксите вече.

Отгоре ще се монтират металните керемиди :supz:

Искам пак да разнищим типът вата защото ми се вижда някаква разнородност в мненията. Ако се получи контруктивна дискуся, ще ми е много приятно, пък и нали затова е форума :goodman:

Та- Що е то вата с висока плътнос и има ли тя почва(и смисъл) у нас ?
Фитилчо - майстор
Въпроса е заслужава ли си?
Фитилчо - майстор
Въпроса който си задавам аз е :

ИМА ЛИ СМИСЪЛ ОТ ПО СКЪПАТА ВАТА и дава ли тя толкова повече изолация, колкото повече струва?
radius - майстор
НЕ, не дава пропорционално на цената си по-добра изолация. Ако е за под, фасада и ти трябва твърдост - да, но за таван не е оправдано.
Все пак м/у най-рехавата и най-плътната има 10 пъти разлика в теглото и може и да има резон при избора на някаква междинна, напр. 50кг./куб.м. Аз не се сещам защо трябва да изберем такава, но нека Вадим да каже какво има предвид.
Фитилчо - майстор
По принцип съм склонен да комбинирам....
отдолу от плътната 10 см и отгоре от леката стъклена 10 см. Тъкмо ще постигна шумоизолация.

Лошото е, че разликата в цената е 8 пъти горе долу. :razz: а не е като да предлага 8 пъти по добра изолация.
Едната е 2.40 а другата е 15 лева за 10 см
Tsilkov - майстор
Добре де половин къща вдигна, а едно елементарно решение не можеш да вземеш :? .
Давам ти коз защото явно не ти се занимава да ровиш сам - топлоизоалционните качества се измерват с кеофицента ламбда (коефицент на топлопроводност) изразен във W/m2K което значи през 1 метър от този материал колко вата топлинна енергия ще мине за час при 1 градус разлика в температурата от двете страни. Колкото по-малко е числото толкова по-добре. Най-добрите вати имат кеофицент 0,034-0,035 W/m2K. Стандартно добрите 0,039-0,40, а евтините и най-рехави 0,45-0,5.
Там от където ще купуваш искаш техническите характеристики на материала и сравняваш. Също така поискай да ги видиш и "на живо" - това също ще ти помогне да решиш колко пари искаш да дадеш за вата. Иначе колкото човека попиташ толкова и отговори ще получиш, ама в местния скалд/складове на дали имаш възможност да избираш между 100 вида вата.
Фитилчо - майстор
Реших следното:

Над дъските 50 мм от 70 кг куб. метър
Отгоре 100 мм от рехавата
Отгоре осморки от канап
И върху тях 20 мм от 125 кг на куб метър(за шумо изолация)

Над гипсокартона още 50 , ще реша когато го слагам каква

На стените 20 см EPS
Tsilkov - майстор
Стените ти няма ли да имат вата? То не че ти е толкова нужда при 20 см ЕПС ама с какво ще запушиш разстоянието между колоните?
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 27

Тема "Строеж на гараж/къща изцяло направи си сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: