hidrazin написа: Ето ти руски електролизер:Противогаз за водород ?
http://www.osvarke.com/vodorod.html
Ето интелектуалния му принос към темата - определение за Браун газ :
hidrazin написа:На такъв човек, дали му е ясно в каква връзка се споменава "електролизер" или че смес от водород и кислород също не е достатъчно описателно ? Ами щеше да знае ако четеше, но човека е зает да нарича другите тролове, без да го е еня, че недопринесъл с каквото и да е в темата, е решил да сере в нея.bagera1 написа:карал ли си с Браун, виждал ли си? Имам клиент с такива системи на големи бусове- 2 са. да приемем че единият е за проба, ами другиятКрал съм за проба, виждал съм и използвам за съвсем други цели ... ама не гъзът на Бай Браун, ами смес от кислород и водород, получена в електролизер. Нищо странно, нищо свръхестествено, нищо в повече, нищо ....![]()
в Гърция съм виждал на камиони монтирани такива- сигурно собственикът е луд...
Само като жокер, за да се подготви ще му напиша, че електролизери - разни, зависи какво искаш да произведеш ! И водород и кислород разни - двуатомен водород и кислород или едноатомен водород и кислород !Оставам на него да познае кое от тях е Браун газ.
Без да претендирам за капацитет в областта, ще сложа тук едно определение :
Нитрометанът (CH3NO2) е най-простото органично нитро съединение. При стайна температура, той е безцветна течност с плодова миризма и плътност 1.138 кг/л. За първи път, е синтезиран от А.Колбе през 1872 г. Тъй като нитрометанът, може да гори и без достъп на кислород, през 40-те години на XX-ти век е започнала неговата употреба като еднокомпонентно ракетно гориво:
4CH3NO2 → 4CO + 4H2O + 2H2 + 2N2
В присъствие на кислород, нитрометанът изгаря по следния начин:
4CH3NO2 + 3O2 → 4CO2 + 6H2O + 2N2
Нитрометанът е първият представител на група съединения, наречени нитропарафини. Други по-известни представители на тази група са нитроетанът (C2H5NO2) и нитропропанът (C3H7NO2). Техните характеристики са подобни на нитрометана, но по-малко екстремни.
Та няма нужда да си химик, за да разбереш какво пиша в поста си по назад нали ? Дали ще се съгласиш, че е по скоро катализатор отколкото гориво, зависи и от това дали разбра, че говоря за използването му НЕ като основна част от горивната смес - като в драгстерите от ТОП-ФЮЕЛ класа ,където горивото е - 85% нитрометан и 15% метанол, а като добавка към безоловен бензин "супер", за получаване на т.н. СУПЕР КОНЦЕНТРАТ ФЮЕЛ или "Max Race" и "Super Street" (има различни названия), които могат да се използват в нормален двигател, при съотношение с горивото 5%-10%. При бегачки и по специални изпълнения, с промени в истемите за подаване на горивото - температурата , налягането и количеството му ,както и управлението на пълненето и запалването концентрацията може да се повиши до 1:1.
Разбира се тези добавки не съдържат 100% нитрометан ,защото така или иначе никъде не се използва чист, заради свойството му да понижава октановото число.
Накрая, за да не стават недоразумения ,ще уточня че не съм притежавал или правил експерименти с високотехнологичен генератор на Браун газ (преди време си направих съвсем малък ,който може да се използва само като малък газов поялник) и не знам, как точно се държат по големите количества газ в ДВГ.Това обаче не означава, че като други хора бих си позволил да заключа, че това е шарлатания и не съществува и всички които се интересуват от това са тъпаци.
Всичко което пиша тук е подчинено на идеята на форумите изобщо - да разменяме мнения, с цел да си помагаме в теми които ни интересуват.