• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 216
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
nick71 написа:
Този Чинт е като някой цирей.................... :cry:
Този Чинт в някой случай е по-добър от шнайдера.
thinkpad - майстор
Връзване на витлови предпазители в табло. Токът минава от главният предпазител през електромера към първият предпазител 25А, който е свързан последователно на вторият предпазител от 25А и тогава излиза от таблото. Интересно, защо са 3 предпазителя, като де факто работят само 2? И после защо хората постоянно са слагали телчета в предпазителите, защото 25А все им горели. Това е след изнасяне на таблото от коридора на жилището пред входа му.
Изображение
ПРЕСТЪПНО безхаберие и безотговорност от страна на EVN! Снадката е от същото табло на мястото, където трябва да бъде електромера, между входна фаза и изходна фаза след изнасяне на електромера на табло отвън(извън двора на жилището, пред оградат му) Забележете как са усукали некадърниците от EVN проводници, които трябва да носят консумацията на цялото жилище. Двата по-тънки просто са увити около по-дебелият. Не са усукани взаимно с 2 чифта клещи, нито пък са свързани с винтови клеми. Връзката на нулата беше още по-потресаващо безхаберна, а повечето контакти в това жилище са занулени!!!! :x
Изображение
Изображение
nikolovvd - майстор
Пропуснали са крайният етап - запояването. :-D
Иначе красива са ги направили. :lol:
hidrazin - майстор
След като ЕРП-то си изнесе електромера на улицата, всичко след него не ги интересува и не им е работа. И преди да бъде изнесен пак нищо след изходящите клеми на електромера не ги интересува. Това си е собственост на потребителя и там той си има грижата.
Пък и ако таблото беше като хората - след електромера да си има една DIN шина с главен предпазител, входящия фазов проводник щяха да го забучат именно в клемата на този предпазител.
Ако в "таблото" си имаше нулева шина - входящият нулев проводник щеше да бъде свързан именно там.
Та общо взето това е. Не винете техниците от ЕРП-тата. За да ти сложат там клема, трябва да си я платят от джоба.
До края на 2016-та EVN планира да подмени над 350 000 електромера с "умни" дето имат дистанционно отчитане - цифрата е по спомен.
Явно не са планирали да отпуснат толкова клеми за такива калпави табла. Пък и отговорността им след електромера отпада. Вече го казах.
Е, от морална гледна точка за някои може да не е така, но все пак живеем в капиталистическа държава.
Имаш калпаво табло - получаваш калпава връзка. :-D То като гледам и преди да дойдат EVN не е било цвете за мирисане. :shock:
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Пък и отговорността им след електромера отпада. Вече го казах.Е, от морална гледна точка за някои може да не е така, но все пак живеем в капиталистическа държава.Имаш калпаво табло - получаваш калпава връзка. То като гледам и преди да дойдат EVN не е било цвете за мирисане.
Хидразине, преди да дойдат ЕРП - поне връзките са били наред. Фазата влиза от предпазителя Е33 към входящата клема на електромера, излиза през изходящата и отива към замостените Е22 предпазители. Входящата и изходящата нула са били свързани именно отново през електромера. Едната двойка проводници задължително се прекъсва през електромера(фазовите), за нулевите има предвидено място в електромера.
Както виждаш таблото е правено в едно старо време на текстолит с дървени дъскички за стойка, завита с болтчета шина върху текстолита, върхо която отново с болтчета са хванати предпазителите.
Преди това електромерът е служел за клема. Като са го свалили е трябвало да свалят таблото, да свържат изходната фаза на извод на цокъл на предпазител, както и да оправят нулевите проводници, след това да си го забият с двата пирона и да си заминат.
Получава се така, че преди ЕРП-то да мине, поне връзките не са били опасни. Какво ще се получи, ако заради някой от ЕРП, който е вързал нулата на цялото жилище с 2 витки и малко изолир, тя отпадне и някой го убие тока от занулен контакт?
Най-интересното е, че таблото е изнесено и предпазителите неправилно монтирани(снимка 1) със съдействието на електротехник. Просто съм потресен от некомпетентността при монтажа и свързването(около 15години назад)
lov - майстор
А да те попитам все пак виждал ли си стари табла където и на нулевия проводник има предпазител. Щото това табло ми прилича на такова и сега леко преправено. Имам една селска къщичка на която освен че таблото е изпълнено точно така и е изцяло от чам. За текстолит не са и чували. / Кат си ходя ще взема да му ударя едно кадро./ И на всичко отгоре действащо.
И понеже не мога да го сваля за да шунтирам нулевия предпазител съм се принудил да сложа ''шунтиран'' патрон в него. Единия винт остава под пломбажа и не ми се занимава да се разправям.
Яд ме е само че са сменяли по някое време основите тъй че пак може да научиш нещо как са били таблата едно време. То и колко енергия са ползвали 3 крушки 2 контакта от които единия качен на високо да има де да се включва радиото и другия за котлонче с открити реотани. Ако знаеш колко пъти ме е друсал тока като дете докато от мерак си вадя мекицата от тигана не е истина. :lol:
Та поне ти не ми говори за безопастност.
thinkpad - майстор
lov написа:
А да те попитам все пак виждал ли си стари табла където и на нулевия проводник има предпазител. Щото това табло ми прилича на такова и сега леко преправено..
Ами това табло има 2 предпазителя по Е22 и един предпазител Е33. Т.е има предвиден 1 главен фазов и 2 за отделни кръгове. Което ме навежда на мисълта, че не е имало предпазител на нулата, просто при ваденето му от коридора на жилището пред входната врата то е извършено некадърно. За пломбажа има решение - клещи резачки на правилното място. Свалял съм електромер и съм го слагал, докато е вървяло напрежение директно от входният кабел на ЕРП. Не пипаш пломбите, пипаш след тях. А таблото в случая е било изнасяно отвън. И да е било с предпазител на нулата са можели да го оправят, все пак наново са го правели.
valentino76bs - майстор
Прикачен файл:
13.jpg
13.jpg (69.1 KиБ) Видяна 2594 пъти
kuger - майстор
valentino76bs написа:
Прикачен файл:
13.jpg
Това е в Руско
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
...ПРЕСТЪПНО безхаберие и безотговорност от страна на EVN! Снадката е от същото табло на мястото, където трябва да бъде електромера, между входна фаза и изходна фаза след изнасяне на електромера на табло отвън(извън двора на жилището, пред оградат му) Забележете как са усукали некадърниците от EVN проводници, ...
Аз така и не разбрах какво престъпно безхаберие, безотговорност, бля, бля, бля ... виждаш???
Прекъснали за захранването за смяна на електромера, сменили са го, възстановили са захранването и какво? Не ти харесва спайката ли?
Имат ли захранване? Имат? Какво не ти харесва връзката? Хайде сага да ни обясниш как трябва да е направена. Ааааа... И ще те помоля да се обосновеш.
Ако можеш де. А ако не ти харесва каква и е естетиката - моля:
0700 1 7777 – телефон за обща информация и услуги, експертна консултация, съвети за енергийна ефективност и др.
0700 1 0007 – телефон за сигнали за аварии и липса на захранване;
0700 1 0207 – номер за автоматична проверка на фактури, като се въвежда номер на измервателна точка (ИТН). С едно обаждане могат да се проверят повече от едно ИТН.
Направо ще зарежат всичко и ще си строшат краката да оправят сапайката. Ако и това не ти харесва - КЗП. Може да се оплачеш и в Народното събрание, Брюксел, Хага, Бангладеш, Стокхолм, Долно Бусманци и дори Подуяне - блус бенд. :shock:
Сега ще изчакам да обясниш как трябва да е направена спайката - обосновано!
:partyman:
P.S. Таблото преди да дойде EVN направи е било за .... еталон.
Токът минава от главният предпазител през електромера към първият предпазител 25А, който е свързан последователно на вторият предпазител от 25А ....защо са 3 предпазителя, като де факто работят само 2? .... хората постоянно са слагали телчета в предпазителите, ...
Като сложиш и корозиралите клеми на винтовите башни .... направо е било чудно табло, дето EVN са го прецакали. :lol:
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 216

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: