• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
den_zuk - помощник
Момчета бих искал малко помощ, една позната ми хвърли да и ремонтирам сешоара, дала го на някой той пък и го върнал насипен и казал че няма време, както и да е.
Оказа се че единият ключ е заминал, смених го, но кабелите на нагревателя бяха разпоени и нямам идея къде да закача единия извод. Такъв вид техника не ми е сила и бих бил благодарен за насоки.
Прилагам едно "чертежче":
Ключовете мисля са от вида "двупозиционни", не знам дали е правилното наименование.Тоест всеки от тях си има по три степени - не работи, работи на 50%, работи на 100%.
Ако приемем за логично, че нагревателя е закачен за втория ключ 1-1 и 2-2, то къде отива черната 3?

Прикачен файл

shema.PNG
shema.PNG (12.08 KиБ) Видяна 4114 пъти
thinkpad - майстор
Ако нагревателят има 3 извода, сигурно единият е нулев проводник, а другите два са различните степени. Погледни внимателно нагревателя или дай една снимка на същият. Гледам степените на вентилатора са ги реализирали с диод... Мда, индийд май френд, умно решение. (перефразирам за неразбралите - с това се чудя на схемата, в която според мен има нещо сбъркано и моторът не е свързан така.)Та иначе това си мисля аз.
Последна промяна от thinkpad на нед дек 14, 2014 10:09 pm, променено общо 1 път.
Junak - майстор
Сигурен ли си, че мотора е така свързан. Не е ли правотоков :? Я по добре дай някоя снимка. Или поне напиши модел.
Последна промяна от Junak на нед дек 14, 2014 7:33 pm, променено общо 1 път.
sbirov - специалист
От трийсетина години не съм виждал сешоар с 220-волтов мотор... Я по-добре една снимка, че хидразин е свършил боба :partyman:
Junak - майстор
А виждал ли си мотор, дет степените се регулират с диод. :? Щот аз не съм :)
lyubohar - майстор
Доколкото си спомням от ремонти на цешоари на жена ми всичко е навързано последователно.
Нагревател,диод мотор.Мотора е правотоков.
А иначе има и 220 волтови руски.От преди....
hidrazin - майстор
Що бе? Боб има още. Само дето не знам дали ще помогне в случая. Ама така както е тръгнал да свързва матора - ще имаме един много яко и бързо работещ матор. За кратко. В евтините сешоари пък и не само в евтините наторите са нисковолтови. Обикновено ги захранват по два начина. Или правят ивод от нагревателя и там слагат матора, или го свързват последователно на нагревателя.
Изображение
Изображение
:partyman:
thinkpad - майстор
Интересно. Тогава защо има 2 ключа на сешоара?
Junak - майстор
Тинки, недей да помагаш. Самият факт, че регулираш оборотите на мотор 230V 50Hz с диод, показва нивото ти на подготовка в електротехниката. След предния пост не ти казах нищо, но ти си упорит, моля те, "не помагай"
thinkpad - майстор
Junak написа:
Самият факт, че регулираш оборотите на мотор 230V 50Hz с диод..
Не може. Може само да режеш полупериод и да сваляш мощност на нагревателя. За това ми беше и коментарът относно конструктивното решение и поисках снимка. Нещо сбъркано има. Може да е нещо антично, където не се регулира моторът, ами просто нагревателят е от 2 секции. Едно има - Защо 2 ключа?
Благодаря за градивната критика. Домързяло ме е малко да допиша. Коригирах го. Извинявам се за неточността.
  • 1
  • 2

Тема "Нагревател за сешоар, свързване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: