• 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 102
Съвети за начинаещи готвачи.
Теди - специалист
КИМИ написа:
Теди написа:
Вчера докато мешах каймата за суджуците ми трябваше 1-2 чашки червено и реших да пробвам от мойто тежкото. Станало е като мелнишкото, жената вика повече от две чаши ще ме нокаутира. :-D

...
От Враца го намирисвам:
мерло 14 алк%, с аромат на вишни, бадеми и дълбок послевкус на кожа, горски плодове...

(Имаш ЛС къде да пратиш бутилка, доставката за моя сметка. :-D)
:-D Мерло е позна и сигурно е 14% :-D
КИМИ - специалист
Теди,
леко, внимавай с мерлото, че се води "ебливо вино",
като почерпиш комшийката/колежката и ще ти налети.
Теди - специалист
Няма страшно значи. Колежки нямам и комшийки също, щото се изнесох от София и ще си дигам къща в Нови Искър. На квартира съм в къща и никой не познавам. :-D

Абе джибрето за ракията (второто вино) хич не ферментира. Слагам му бутилки с топла вода сутрин и вечер, но няма файда. Хем е вътрешно мазето и съм ги увил бидоните с вата ... не стаа. 65л ракия го чакат за втория препек, но мисля в събота да ги преваря и да не го чакам, га стане тогава. :?
КИМИ - специалист
Загрявай с бутилки топла вода докато стане 20 градуса С материала,
не се отказвай 1 денонощие поддържай температурата и ще тръгне.
1:4 разби захар:хладка вода и без серниста киселина, нали?
stan73 - майстор
Аз на времето една година загрявах така виното с бутилки топла вода, хем и го разбърквах (щото ако само сложите бутилките топла водя в бидона/бъчвата виното се затопля само горе), но точно тогава пък стана кисело. Възможно е причината да е друга, но вече избягвам този метод.
Теди - специалист
КИМИ написа:
Загрявай с бутилки топла вода докато стане 20 градуса С материала,
не се отказвай 1 денонощие поддържай температурата и ще тръгне.
1:4 разби захар:хладка вода и без серниста киселина, нали?
На 20 градуса беше когато го заредих преди десетина дни и си е сладко все едно вчера е сложено. Серниста не съм слагал, бъркам го сутрини и вечер барабар с бутилките. Не знам, ако го зарежа какво ще стане?
atanasov2004 - специалист
Привет майстори :) Един приятелски съвет за нетърпеливите винари и ракиджии. За да вдигна температурата на "трудни джибре" използвам нагреватели за аквариуми :-D Поръчах ги преди 3-4 години през интернет, но всеки магазин за животни и рибки има такива. Избирате от тези дето са херметически затворени и не влиза вода. Те са на 220 волта, с най различна мощност. Ползвах 100 ватовите евтини модели. Но те не са трайни много ама са евтини. Поръчах си два 300 вата с врътка и скала за регулиране на температурата....В студено време са идеални за ферментация. Нагласяте на 24градуса по Целзий и потапяте в джибрето :-D Отвън студено, а джибрето бълбука на около 17-18 градуса и за 10 дена сте готови,има си термодатчик с реленце. Хитра работа :-D НО ВНИМАНИЕ ! ВИНАГИ ИЗКЛЮЧВАЙТЕ ПРЕДИ ДА РАЗБЪРКАТЕ ДЖИБРЕТО ! И да няма наблизо малки деца, животни разни щото си тече все пак ток. Евтините 100 ватови са по 3-4 лв, тези за които пиша бяха 17лв бройката и са перфектни. Поздрави ! Наздраве от мен ! :-D
Теди - специалист
Хехе супер, сега отивам да инвестирам в два нагревателя. Много благодаря за съвета. :)
КИМИ - специалист
Теди написа:
На 20 градуса беше когато го заредих преди десетина дни и си е сладко все едно вчера е сложено.
Теди, но ако е в мазе сега е под 15, премери и ще видиш.
Затопли първо до 20 с горещи бутилки и после топвай нагревателите, че ще има да чакаш доста докато сами загреят- те имат сила само да подържат температурата.
Ще тръгне ферментацията, не бързай толкова, като приключи на 0, бухай патоките вътре да не вкисне, затваряй плътно капака и може и напролет да вариш.
kuger - майстор
Теди написа:
Хехе супер, сега отивам да инвестирам в два нагревателя. Много благодаря за съвета. :)
Аз пък си мисля, що не посееш малко дрожди след затопляне? Още повече, че смяташ да го правиш на твърдо гориво.
  • 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 102

Тема "Вино" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: