Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
60-65 градуса е ОК за котела, нали не ти прави конденз?
Значи трипътния ще го сложиш преди радиаторната помпа, за да пуска опреледелена температура към радиаторите. Така към котела ще има дори и над 70 градуса вода, ако радиаторите са оразмерени правилно, и в стаите е нормална, 23-25 градуса температура.
bigdragon - майстор
kalin72 написа:
....
Значи трипътния ще го сложиш преди радиаторната помпа, за да пуска опреледелена температура към радиаторите. Така към котела ще има дори и над 70 градуса вода, ако радиаторите са оразмерени правилно, и в стаите е нормална, .....
Аман от "специалисти" :axe: :axe: :axe:
Не правете това, ако нямате буфер в системата.
Какво ще стане, ако температурата на изхода от котела е само с 5 градуса по-висока от тази, на която е настроен трипътния вентил?
Правилното оразмеряване на радиаторите в случая няма връзка.
???????
..........
Трипътният вентил ще започне да отваря рециркулация през радиаторите и котела ще остане без разход. Следва :xplode: :xplode: :xplode:
Energyx - специалист
Има вентили, които отварят и на 50 С -аз си сложих такъв и със сухи дърва няма никакъв конденз.
kalin72 - майстор
Нищо няма да стане, бигдрагон, а и нали котела трябва да има клапан по температура и налягане, оттам ще освободи, за да не се стигне до бууум.
kalin72 - майстор
Хубаво, обясни какво ще стане в случая, който ти описваш? Имам трипътен за големия кръг, имам и Ладомат, който спокойно се замества с друг трипътен, за малкия кръг. Имам два разтоварващи клапана. Обясни ми какво лошо може да се случи ако еди си какво и еди си що стане.
kalin72 - майстор
Да, имал съм подобни 2 случая, през нощта. Предпазния клапан по температура е отворил и освободил напрежението.
Разбира се, буфер е задължителен при нашите системи на твърдо гориво.
bigdragon - майстор
kalin72 написа:
Да, имал съм подобни 2 случая, през нощта. Предпазния клапан по температура е отворил и освободил напрежението.
.........
Предпазните устройства на отоплителните инсталации са задължителни и се поставят за да предпазват, а не да регулират. Проектирането и изпълнението на ОИ се прави така, че предпазните устройства да не сработват при нормална работа.

Ако предпазните устройства сработват постоянно (нарича се авариен режим), неминуемо ще дойде момент, когато някое ще дефектира. Не Ви пожелавам, на вас и вашето семейство, да сте наблизо....

Оставяме на страна, че изхвърлянето на гореща вода си е загуба на топлина и добавянето на сурова вода, ще доведе след време, до натрупване на отлагания в котела...

Пожелавам ви Весела Коледа и никога да не ви сработват предпазните устройства на котлите :supz:
Последна промяна от bigdragon на чет дек 18, 2014 8:27 am, променено общо 1 път.
kalin72 - майстор
Ами именно де, те не регулират, те са предпазили системата от прегряване, заради физически блокирало нещо си, примерно.
През останалото 99.99% от времето системата си работи както трябва.
Никой от по-знаещите не се намеси в спора, а бих искал да чуя и други мнения.

Тема "Трипътен вентил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: