Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolovvd - майстор
Този който познавам, всяка година си поръчва каталози на котли от Швеция и Норвегия, които дава за превод и от тях клиентите му си избират модел, който да им направи. Човека си е на възраст (вече пенсионер), но много работи. Колкото пъти съм го потърсил в Събота или Неделя, винаги е на работа. Лично ходи за материали и до колкото ми е обяснявал, защото не разбирам от ламарина, работи с по-специална ламарина, която не прогаряла така лесно както обикновената.
Явно направата на котел не се свежда само до качествени заварки, а и още нещо! :wink:
jorkataG - специалист
До питащия. Аз съм с правен по поръчка котел 24 Квт и съм доволен за сега от него. А до колегата Жабата моя котел съм го платил 670 лв с опцията за монтаж на пелетна горелка.
Котела е 24 Квт с водотръбна скара, с гаранция и допълнителна врата на която да монтирам ако искам горелката. Триходов. Това лято са ми го правили. Човека прави и пелетни котли и да ти кажа по думите на други хора се поведох и не съжалявам. За 15 дена ти го прави стига да няма и други поръчки.
И още нещо в тази цена са ми влезнали Клапан за налягане, манометър температура/налягане, една допълнителна врата евентуално за пелетна горелка и регулатор на тягата
nikolovvd - майстор
Нормално. Няма го дистрибутора да си сложи 50-100% от горе. :-D
jabata - специалист
Като говоря за правени котли и цени, говоря от опит. В моя район, всичките майстори които правят котли, всичките ти искат над 1500 лева, при това само за котела. И защо е така, защото всеки като тръгне да си прави парно тръгва водейки се от стадния инстинкт, и търси някой който прави котлета, защото чул че купените са много скъпи. Майсторите на котлета, виждайки че има много клиенти пък вдигат и цените. Според търсенето и предлагането, както се казва.
jorkataG - специалист
Не знам кой е твоя край но за тея пари по добре нов да си купи човек. Не крия къде съм го правил а и тук не се прескачат да ги правят а аз го правих в Белене.
При нас цакат с цени за направата на инсталация.
Когато да се прави парното у нас повиках един да погледне и да каже кви пари иска да ми го направи и той ми обяви 2500 лв. Не че нещо ама доста пари ми се видеха /щото ги немах/
Исках да си купя радиаторите аз щото ще ги взема на далавера с отстъпка ама той не искаше.
Като отидох да си зема камината /соято продавам ако има интерес на ЛС/ тия от Ерато ме питат от къде съм и като им казах и тея "Ей ача вие с еди кой си от там работим" та се хванах и си направих сам парното. Сега само камината с котел смених като добавих още два радиатора и всичко е ОК. Ама за 1500 лв Мога и нов да си купя поне ще е с търговски вид нема да е на гола ламарина. :-D :-D :-D
n.ganev - майстор
Завий я с изолация поне тая гола ламарина :) .
sonofsyn - специалист
Хора идеята беше ако някой продава, е монтирал,
има познат с такъв или подобен
да измери
да начертае схема
и да го чепкаме
n.ganev - майстор
Е, то има всякакви проекти и проектчета.
nikolovvd - майстор
Ще говоря с моя познат, но не обещавам нищо.
Ако имам някаква информация - снимки или чертежи, ще я споделя веднага. :roll:
sonofsyn - специалист
нещо подобно на тази картинка!!!
само че без засмукваш вентилатор

Прикачен файл

hargassner-hsv-construct-600.jpeg
hargassner-hsv-construct-600.jpeg (109.1 KиБ) Видяна 3498 пъти

Тема "Заслужава ли си правен котел на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: