• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Vectra - специалист
Здравейте!
Предстои да ми се изгради отоплителна инсталация на природен газ. Ще се отоплява нов тухлен апартамент 80 кв.м. източно изложение,среден, последен етаж.
Зида е от 25см. тухла Поротерм, а изолацията ще е 16см. Дограмата е трислоен стъклопакет.
Получих оферта от фирма за изграждане на инсталацията, като предложения котел е IMMERGAZ VICTRIX TT 24 TT.
От спецификацията личи, че котела е 24kW, модулация от 10-100%. По мои изчисления топлозагубите при външна -20 и вътрешна +22 възлизат на около 4kW.
Въпроса ми е дали котела не е преоразмерен за апартамента. В смисъл, че ще работи на 10-20% от мощността си, където, доколкото съм чувал, КПД пада драстично.
И дали изобщо от фирмата са си правили труда да правят изчисления, или са направили копи-пейст на някой готов проект :?
Другия ми въпрос е, какъв котел е по-удачно да избера - едно или двуконтурен, при положение, че лятото газ няма да се ползва за БГВ, а и зимата общо взето сме икономични с водата.
Благодаря предварително! :)
ESPACE - майстор
Абстахирайки се от котела, който е чудесен ще ти препоръчам да обмислиш хубажо зора с пълненето и носенето на бутилките. При кондензните котли няма такава загуба на кпд.
Vectra - специалист
Какви бутилки :? Ще ползвам природен газ, а не петролен(пропан-бутан)!
шоп - майстор
Според мен 24КВ са много за 80 кв среден апартамент с такава изолация

ESPACE, говорим за компресиран природен газ доставен по тръба до котела!

Наличието на БГВ според мен е +
lov - майстор
Котела по параметри е чудесен но и аз имам съмнение че мощността му е прекалено голяма за такава площ и така изолирано жилище. В един италиански форум го препоръчват за отопляване на 100-120 квадрата + две бани. Е те там е малко по топло но все пак си имам съмнения.
А иначе това да се лишиш от БГВ е най голямата глупост която съм чувал. Колкото и да си икономичен дори и да си на соларна система пак си е по добре кога е на газ. И освен това даваш една чанта с пари и на края да се лишаваш от елементарни екстри. Да не говорим че всеки месец таксата достъп до газоразпределителната мрежа ще си я плащаш както поп независимо дали си консумирал нещо.
Vectra - специалист
Не мисля да се отказвам от БГВ, нещо съм останал недоразбран. Четох някъде , че за по-малки жилища било по-икономично ползването на едноконтурни котли, като бойлера е вързан към контура чрез серпантина. Лятото, естествено, на ток. И изнамерих това:http://www.tesy.com/bg/products/stenni_ ... akt_hr_12/
lov - майстор
За мен всики котли са все еднакви лайна дето те набутват към още един монополист :x . Иначе всеки си има плюсове и минуси и винаги се прави някакъв компромис. Това че някое нещо някъде го рекламира не винаги отговаря на истината както и че утвърден производител няма да се издъни с някой модел. А примерно имам котел който след няколко месеца е спрян от продажби и производство на уж велика фирма.
Иначе за БГВ-то не че не става да е едноконтурен котела но за що ще съхраняваш топлата вода и ще имаш постоянни загуби след като най добрия вариант е да произвеждаш и ползваш толкова колкото ти трябва. А и после вземеш ли да се опитваш да правиш икономия бъди сигурен че пак ще си вътре само дето като ти трябва топла вода ще трябва да си планираш кога да включиш, че да е сгряло когато ти трябва. Дори и на ток нещата са пак на същото ниво. Още се сещам за времето кога цялата държава беше една голяма дискотека и за капак имаше и режим на водата. И какви ли не графици се правеха да можеш да се изкъпеш да се изпере прането. Не се връщай в миналото столетие заради малкото по висока цена.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз съм за Тесито 12кВт в комбинация с техния бойлер 120л. Много по-голям е комфорта при ползване на БГВ от обемен бойлер. За преразход от топлозагуби не може да се говори при положение, че този обем се завърта поне 2 пъти на ден, напротив - при проточното производство има много повече паления, което се отразява на разхода.
ESPACE - майстор
И аз незнам как останах с впечатление, че става дума за LPG :? Вземай двуконтурния, ако кухнята и банята са ти близо до котела.
Vectra - специалист
Благодаря на всички за мненията :prayer:
LazarGanev написа:
Аз съм за Тесито 12кВт в комбинация с техния бойлер 120л.
Освен по-големия комфорт при обемния бойлер, има ли някаква друга причина да избера Tesi-то?
Основно ме притеснява голямата мощност на предложения ми котел. Затова се спрях на Tesi, наполовина е.
Правилно ли се опасявам или не :?
ESPACE написа:
Вземай двуконтурния, ако кухнята и банята са ти близо до котела.
Разстоянието между душа в банята и котлето ще е около 9-10м.
Имам спомени отпреди трийсетина години в Русия ползвахме проточен газов бойлер и беше доста трудно да си нагласим температурата на водата под душа.Като я нагласяхме веднъж, душа не се спира, докато не се изкъпеш. Но газта там без парииии, пък тук :x
Не знам при съвременните как е....
  • 1
  • 2

Тема "Изграждане на отоплителна система на природен газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: