Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mazgata - помощник
Сега като си направя сметка, мисля че и 50кв ще са ми множко, аз оставям мощност в резерв, но оставям доста в резерв, а и тази къща я използвам само за шивашка дейност, което значи че ще са ми необходими през повечето време както каза колегата Жоро, не повече от 20-25 кв. максимум. Затова ще се примиря и с нещо от 40 кв. , мисля че никак не е малко мощност и ще ми е достатъчна. Значи, търсим котел и горелка, до 40 кв., тези на бош котлите са до 32, което вече мисля ще дойде малко в един момент ако се преместя и да живея там.
LazarGanev - "Велик майстор"
А ва Мазга, не бързай да купуваш, за да не съжаляваш. Изчакай малко да узрееш, сега хвърчиш във въздуха. Пелетен котел 30кВт ще ти е голям, ама това е мое мнение. :wink: :wink:
VLADO66 - майстор
Ако пусналия темата дадеше повече данни-квадратура,изолация,дограма,можеше и да има по адекватни съвети.Щото при мен са 27-29W/м3
mazgata - помощник
Колега Лазар, хвърча във въздуха да, нова тема е за мен и сега набирам познания, затова пиша във форума, за да мога да се "приземя" :). Владо66, ако беше разгледал таблицата която съм дал, щеше да видиш че съм описал квадратурата на всяка една стая, иначе за изолацията съм забравил да упомена, която наистина е от голямо значение, къщата е без изолация и с обикновена дървена дограма, но ако ще живея там, ще я санирам цялостно и ще сменя дограмата, иначе сега където е шивашкото помещение, кроялното и всекидневната, с две думи където ще се използва за момента парното всичко е с изолация и пвц дограма. В таблицата само не съм упоменал стълбището, но то бял кахър. Ако ви е необходима друга информация пишете, на ваше разположение съм и се радвам че отделяте време за темата ми.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами нали точно това ти говоря - ползваш 120м2 изолирана къща, за която ти трябват 8, максимум 10кВт и така ще бъде занапред. Другото са акота (ако ще живееш там). Дори и да ползваш цялата къща ( в бъдеще необозримо), то 20кВт ще ти стигнат, айде да са 25. Затова ти казах, че 30кВт са ти много. На 30кВт Пелетерм (един много добър котел за теб) минималната му мощност е 10кВт, а на тебетова са ти максималните нужди в най-студените дни. На 45кВт минималната мощност е 15кВт - повече от твоите ползвани радиатори - не знам дали знаеш какво означава това? Все едно на едно пеленаче да му ушиеш гащи №56, щото като одъртее ще му дойдат по мярка :-D
n.ganev - майстор
Според мен един котел GREYКО модел 32 сгорелка RB 30 ще ги свърши работа.
mazgata - помощник
Ами за момента са обитаеми 150м2, а по всичко което съм научил до тук, съм смятал мощноста която ми е необходима по 50w на кубичен метър пространство в стаите, искаш да кажеш че я бъркам в смятането така ли? Знам че 40кв са много мощност и разхода ще е осезаем, но според сметките които съм направил, ако са верни би трябвало да бъде така? Очаквам да разгледате таблицата ми по-обстойно и да дадете мнение, иначе къщата е в ремонт, казваш всичко е акота, но не е така, защото следващата или по-следващата година ще се нанасям, зависи кога ще свърша ремонта. Иначе разгледах горелките на Грейко, но ми се стори доста шумна когато влезе в режим на самопочистване, дали е така наистина или на клипа само така се чува. Гледам вмомента този комплект, какво ще кажете за горелка Фероли, и също не ме светнахте за котела на тавана, дали е добре или не? Ето линк към комплект с горелка П7 http://www.terratherm-bg.com/pdf/peleti.pdf
joro39 - специалист
Диде за къде бързаш давай по спокойно :supz:
n.ganev - майстор
Това което е на линка го имам у нас и трябва да ти кажа / пиша /, че е маааалко по-шумно от GREYKO, но въпрос на личен избор.
mazgata - помощник
Добре, а ти с тази конфигурация колко м2 жилище отопляваш и достатъчно ли ти е?

Тема "Съвет за локално парно - котел и горелка ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: