Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
miroton
- майстор
36 мнения в "трябва ми схема..."
thebugger
- специалист
да zen схемите съм ги разглеждал и ми харесва че са в клас А режим и че имат наистина ниски НЛИ (това е най-важното) , а и са доста прости, ама това че са в клас А режим си има и недостатъци. 1.колко беше КПД-то им? нещо от ~25% макс ми се върти в главата 2.колко W може да се изкара с моя трансформатор? бях го мерил и вадеше 4-5А и за двете намотки.
sstefanov
- майстор
Чакай сега, подреди си приоритетите първо:
Да харчи малко ток или да свири добре?
Ако е първото - ориентирай се към клас D и производните му. Иначе - клас А.
Това, което наричаш "НЛИ", с нищо не говори за качеството на усилвателя.
Също изходната мощност на усилвателя няма никакво значение, ако не я свържеш с чувствителността на тонколоните. Понякога 1 ват те кара да си запушваш ушите.
Zen-а на Нелсън Пас е чудесна платформа за обучение, толкова е проста и добре обяснена, че много лесно разбираш кое какво прави. А и свири прекрасно (за разлика от усилвателите с 0.00001% НЛИ и 100 транзистора).
Да харчи малко ток или да свири добре?
Ако е първото - ориентирай се към клас D и производните му. Иначе - клас А.
Това, което наричаш "НЛИ", с нищо не говори за качеството на усилвателя.
Също изходната мощност на усилвателя няма никакво значение, ако не я свържеш с чувствителността на тонколоните. Понякога 1 ват те кара да си запушваш ушите.
Zen-а на Нелсън Пас е чудесна платформа за обучение, толкова е проста и добре обяснена, че много лесно разбираш кое какво прави. А и свири прекрасно (за разлика от усилвателите с 0.00001% НЛИ и 100 транзистора).
thebugger
- специалист
колоните тепърва ще ги избирам имам 2 хубави вкъщи по 4 ома 200Wмакс. мисля последователно да ги свържа... да станат 8 ома и оттам с по ниска мощност и по ниски НЛИ.но за тях не съм мислил още специфично. засега съм на на захранването и колко може да изкара моя траф.. вмъквам и снимка със спецификациите (според изданието) на този усилвател. нелинейните му изкривявания по тяхни думи би трябвало да са доста ниски. но така като гледам че ще ми е нужен предусилвател, така че за него определено ще съгласувам с предусилвателите на Zen.
sstefanov
- майстор
Казах ти вече - забрави го този! Нищо няма да научиш от него, дори и да успееш да го подкараш. По-добре налепи някой свестен интеграл.
Ако искаш одобрение на избора си, е друг въпрос - нека някой друг ти го даде.
"2 хубави" колони също нищо не означава, докато не ги обмислиш като изпълнение, чувствителност и т.н.
Ако искаш нещо да прави "гюфта-гюфта" е друг въпрос, тогава прави каквото искаш и няма да ти преча.
Ако искаш одобрение на избора си, е друг въпрос - нека някой друг ти го даде.
"2 хубави" колони също нищо не означава, докато не ги обмислиш като изпълнение, чувствителност и т.н.
Ако искаш нещо да прави "гюфта-гюфта" е друг въпрос, тогава прави каквото искаш и няма да ти преча.
thebugger
- специалист
колоните не са проблем наистина. имам и две професионални на panasonic ако тва е въпроса. казах че качеството е най важно но и малко повече мощност ще ми дойде добре. разбирам защо ми предлагаш клас А и попринцип съм съгласен, клас А наистина най добре ще свири но колко W най много мога да изкарам в клас А режим 15-20W? затова съм се насочил към клас АB. аз си знам защо съм се ориентирал към него не чакам одобрение от никой питам просто някои съвети за захранването ;)
thebugger
- специалист
как ви се струва това за захранването. на симулатора върви добре. 2 операционни усилватели със ООВ. в симулатора на 70W държи много добра стабилизация от 2-3mV. с това дали ще стане? след изправяне и филтриране напрежението ще скочи до ~50V. при най голям пад (да речем при усилване на басовите честоти) до колко най ниско е възможно да падне? ако не пада под 38V дори и при най голям спад би трябвало това да стане? какво ще кажете?
ПС само трябва да доуточня ценерите защото ако изхода на ОУ-то е 32V то след двата транзистора ще е по ниско... чакам зелена светлина за захранването защото смятам че е едно от най-важните неща и трябва хубаво да го обмисля.
ПС само трябва да доуточня ценерите защото ако изхода на ОУ-то е 32V то след двата транзистора ще е по ниско... чакам зелена светлина за захранването защото смятам че е едно от най-важните неща и трябва хубаво да го обмисля.
Последна промяна от thebugger на пет дек 19, 2014 4:25 pm, променено общо 1 път.
Тема "трябва ми схема..." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература