Свалих капака и перката на двигателя за да ги почистя и боядисам ! А колкото до мелачката дори е с 2 лагера радиален и аксиален
за предпазител задължително ще измисля нещо . Оборотите са малко високи но не е болка за умиране, предполагам че двигателя няма да спира защото има прилична мощност , а и ремъчните шайби увеличават въртящият момент 
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Bojidar_Donev
- специалист
63 мнения в "монофазен електродвигател"
Stefan2000
- специалист
alsted написа:Чакай, не говорим ли за работен кондензатор, който стои включен непрекъснато към една от намотките за дефазирането и'?Stefan2000 написа: Изчисленията по формулата която ползвам ми дадоха конденденазатор 130uF.Почти не е от значение поради факта, че се включва за много кратко време. До истината се стига най-добре с проби. Слагаш най-малката стойност, при която тръгва добре.
Тук на колегата за подобен ел.двигател му препоръчват кондензатор 156uF.
До колко е от значение разминаването на стойноста в такива граници?
Стартовия е отделна работа, на мене не ми е нужен, защото машината ще тръгва без товар.
alsted
- майстор
130µF на променлив ток колко ли време ще издържат
Не бях се загледал, наистина е някакво по-специално изпълнение тази мелачка. Ще интересно да я покажеш разглобена. Как е куплиран червяка или се вади от лагерите (след сваляне на шайбата)? Направи клип при първото мелене на месо, ще ми е интересно
Не бях се загледал, наистина е някакво по-специално изпълнение тази мелачка. Ще интересно да я покажеш разглобена. Как е куплиран червяка или се вади от лагерите (след сваляне на шайбата)? Направи клип при първото мелене на месо, ще ми е интересно
Bojidar_Donev
- специалист
Alsted още утре ще я разглобя и ще нащракам някоя друга снимка
А колкото до месото не вярвам скоро да се мели нещо на нея , но ако меля ще направя клип !
Bojidar_Donev
- специалист
Тази сутрин нямах търпение да поработя по довършителните работи и боядисах рамката , сложих дръжки и колелца
. Според бащата се е получило малко циганско , но според мен си е супер 
Bojidar_Donev
- специалист
Ето и обещаните снимки . Извинявам се ,но не мога да кача повече от 5 снимки в един пост 
FM STEREO
- специалист
fikata написа:Човекът вече си е купил ключ "Рига". Защо трябва да си усложнява и оскъпява живота с контактори,пуск-стоп бутони, кутия за тях и т.н.Много по лесно става пускането,държиш пуск бутона натиснат докато двигателя се развърти след това го пускаш и няма опасност кондензаторът да гръмне ако забравиш да го изключиш а това може да се случи при изпълнение с ключовете "Рига".
П. Петков
- специалист
Junak написа:Дааа, добра машинкаВъпросът за "автоматично" натягане на ремъка се решава лесно, като двигателят се постави на "люлка". Тя представлява плоча (или рамка), върху която се монтира двигателят, като плочата е на панти, които са съосни с ротора. Така, теглото на двигателя ще осигурява постоянен опън на ремъка. Разбира се вариантът за паразитна ролка с натягаща пружина е по-добър, но е по-сложен. Интересен е въпросът за мястото на пантите по отношение оста на товара и оста на ремъчната шайба. Тези три точки образуват триъгълник. Стремежът е той винаги да е остроъгълен, а не тъпоъгълен. Когато е остроъгълен, при тръгване (или повишаване съпротивителния момент при работа), двигателят се "повдига" и ремъчната му шайба започва да се "катери" по долната или горна част на ремъка (в зависимост от посоката на въртене - C.W. или C.C.W.), а другата част съответно се "издува". При това, ако съпротивителният момент е много голям, ремъкът се "о,лабва" и започва да "буксува".И вол няма да и се опре. Само не натягай много ремъка.
С този проблем съм се сблъсквал преди много години, когато се наложи да си правя "портативен" хаспел с планетарен редуктор (При "вдигане", "стоп" и "спускане" на товара, посоката на въртене на двигателя не се променя и той не се спира!!!).
P.S.
Въпреки че е доста встрани от темата, навремето хаспелчето стана много сполучливо и ако някой e любопитен, мога да направя снимки и да дам по-подробни разяснения, ама надали!
Тема "монофазен електродвигател" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература