• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sasko12345 - специалист
Имам котел 20 кВ обаче комина е тесен за него и котела вдига максимум 80 градуса дори когато комина е почистен. Самия котел също се задръства доста бързо заради лошото димоотвеждане. От съседното помещение тръгва друг комин.На котела му дават 160 мм комин минимум.

Въпроса ми е мога ли с един преходник от 160 мм и кюнци да го прекарам да дими в 2 комина по 100 мм примерно. А самите комини на места може би са дори по тесни около 80 мм особено между плочите.
Ruseff - специалист
Ако гориш въглища и всичко,каквото отпадне от дома,гаража и т.н.-не.Може да гориш пелети,но е компромис и пак според зависи...
crez - майстор
sasko12345 написа:
Имам котел 20 кВ обаче комина е тесен за него и котела вдига максимум 80 градуса дори когато комина е почистен. Самия котел също се задръства доста бързо заради лошото димоотвеждане. От съседното помещение тръгва друг комин.На котела му дават 160 мм комин минимум.

Въпроса ми е мога ли с един преходник от 160 мм и кюнци да го прекарам да дими в 2 комина по 100 мм примерно. А самите комини на места може би са дори по тесни около 80 мм особено между плочите.
Според мен не става. Аз имах подобен проблем,комина е с две тръби и реших с един тройник да разклоня изходящия от котела и го пуснах в двете тръби, ноооо не се получи, дърпаше само от едната. Явно двете тръби нямат еднаква тяга и затова.
Ruseff - специалист
Октомври сложих един Пелетерм във два комина,които тръгваха от първия етаж,надолу в мазето с коминни тела.Времето беше топло при теста,но въпреки това нямаше пропушвания,котлето заработи прекрасно.
lov - майстор
От 20 години съм така. Още в апартамента разкъртих и заустих кюнеца от котлето /250х250мм/ като там оставих доста голяма кухина и на горе си тръгват двете тръби успоредно. Комините са зидани и от вътре са с едни керамични тръби които още тогава вече се бяха налюпили и много страх брах докато правех всичко защото не се знаеше дали ще имам тяга а камината /котела/ е вградена. И при мен се забелязва понякога разлика в тягата нищо че са абсолютно еднакви. За това съдя по пушека който излиза когато се кача горе но всеки път е различно и явно зависи и от посоката на вятъра. Случвало се е едната тръба да се запуши напълно но другата си работи. И това го усещам че като отворя вратата пропушва и е сигнал че трябва да се правя на коминочистач. Горя дърва но съм пробвал и брикети защото имах останали близо 1 тон. Дървата ги карам смесено защото ако са много сухи тягата е голяма и нищо че клапата затваря почти на пълно много бързо горят.
mar4ika - специалист
Аз пробвах една зима така но, от време на време единия комин започваше да тегли от другия и котела започваше да пуши докато не затворя едната клапа. После и двата ги съборих и си направих с керамични куминни тела 180мм. Втора зима карам с него без проблем.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ako сложиш вентилатор на изхода на котела няма да има проблеми
alsted - майстор
Какъв вентилатор издържа безпроблемно температурата на димните газове на изхода на котела? Питам, не се заяждам! Наистина ли има такъв? Дай линк :prayer: Аз отдавна се каня да слагм на изхода на кумина (за временно включване при зареждане), но нещо все не е така ...
sasko12345 - специалист
вентилатор е варянт: http://www.bgmost.com/product/51/ventil ... n-vok.html

пише до 150 градуса незнам колебая се и къде се слага дали след котела или горе някъде. Другия варянт е къртене и разширяване на комина с метални кюнци мин 160-180мм. и чак до мазето.
jabata - специалист
Разбира се, че има такива вентилатори. Някой пелетни котли/камини имат такива вентилатори на изгорелите газове и изтеглят въздуха, и те със сигурност работят и на над 150 градуса.
Иначе два паралени комина на въглища, става но с много но-та. Първо трябва и двата комина да са еднакви, второ желателно е, горе и долу да са свързани за да я няма тази разлика. И трето, от разклонението до края на димохода, те трябва да са с еднаква дължина. И всичко това на практика е почти невъзможно. Ако е пелети, там положението е вече друго, защото всичко става принудително.
  • 1
  • 2

Тема "може ли котел да дими в два комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: