• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stefan2000 - специалист
Martin.P написа:
Да те питам, правил ли си някакъв дренаж на стената, дето ти е вкопана и имал ли си проблем с водите през тази година, в която се съдра да вали?
:lol:
Тая хубава година, направо в мазето си беше локва по едно време.
Но не съм единствен, защото в цялото село им се напълниха мазите.
А това не е характерно за тук, защото селото е на склон, и не се задържа вода,
а и климата тук е сравнително слабо валежен.
По улицата цяло лято се стичаше вада от подпочвените води.

Та на въпроса, да, постфактум съм правил изолация на задната стена с винили.
Но тази година водата изби от пода.
Кофти работа. Все пак пода е още на пръст, но дори и да се запечата, влага ще се опитва да се качва по стените, по капилярен път.
Това което мисля, че задължително трябва да направя, е да сложа улук по задната стреха, и да отвеждам водата от покрива далеч.
badves - специалист
Стефане и около пловдив всички изби са пълни, водата е на 1,5метра .Много добре се справяш с широколистния матерял много трудно се работи по нататък ще даваш съвети като почна и аз с дървенията успех през новата година.
Stefan2000 - специалист
badves,
Само ще ти кажа, че ако днес трябваше да избирам матриала, след всичките тези приключения,
наистина доста щях да се замисля какво да избера. Вярно че е по-здраво от чама, но се измята повече при изсъхването.
По-тежко е, но ако го заместиш с чам, ще трябва да се отиде на по-голям размер, така че това се компенсира.
Проблем е намирането на качествен и количествен материал. Цената.
И на първо място, трудноста на обработката :evil:

Та, зима е, не съм на обекта. Да си почеша малко пръстите по клавиатурата :wink:
:?: Имам една дилема. От функционално-естетически характер.
Става дума за чардака.
Както и да го мисля, с когото и да се съветвам, все още не мога да реша.
Както се знае, на тези къщи, чардаците са им чара, и едно от най-приятните места за обитаване, еле пък ако има и хубава гледка.
Но партиката показва, че чардака е обитаем някъде от средата на Май, докъм средата на Септември. И то при благоприятни условия.
През останалото време, особенно вечер, зъзнеш и не ти е уютно.
Чудя се какъв минимален компромис да направя, за да стане използваем за по-дълъг период.
Опцията естествено е, затваряне. Но как.

Единият начин е с дървени дограми.
Могат да се мислят вариации с отварящи се черчевета. С изцяло свалящи се, но тук ще се иска мъжка сила.
Проблема при дървената дограма е, че дори да се направи в стар стил, с черчевета секционирани с малки прозорчета,
по колоните, парапетите, и горе, м-у опорите, ще трябва да има дървени профили с фалцове, които да са нещо като каса.
Имам чувството, че тия профили ще нарушат много, естествената линия на целия чардак. Дори и да се предположи, че черчеветата ще са свалящи се.

Другия вариант е онази прозрачна мушама, с която напоследък заграждат някои улични заведения.
Било със закопчалки или по друг начин. В жегите се свалят или навиват. После се слагат.
Обаче май са малко грознички. Не стоят незабелеижимо. Но пък поне частично спасяват положението...

И третият вариант, да не правя нищо :?
big_death - специалист
Мое мнение е че с мушамата ще е най-добре и незабележимо ако копчетата за закопчаване са на гредите и няма да е толкова лошо . Виждал съм го на старинна къща където под навеса в студените вечери палят камината , слагат го и не стои никак зле . И най вече е лесно за монтаж и демонтаж. Все пак решението е твое . Успех ! :partyman:
nikolovvd - майстор
Stefan2000 написа:
онази прозрачна мушама, с която напоследък заграждат някои улични заведения.
И от мен един глас за този вариант.
Дограмата макар и демонтируема ще заема място, когато я свалиш, а и място трябва да отделиш специално за нея.
Фитилчо - майстор
Гърбуч е с дограма, аз също мисля да си направя навеса за зимата с тези найлони.Вътре ще си сложа и от газовите печки, като по кафетата.
big_death - специалист
Виж че масово в откритите кафета по градовете зимата ги затварят и отопляват даже когато им се наложи както колегата казва с газовите лампи :)
.
velsi - Почетен майстор
Ако боядисаш всички куки и закопчалки, например прахово, предвид богатата цветова гама, с цвета на гредите, те ще "изчезнат" почти напълно и ще постигнеш хармонията, която искаш.
Stefan2000 - специалист
Ясно, мнението е единодушно.
И наистина, самата направа на дограмите ще е гърбене и ще ми отнеме сума ти време.
Да не говорим, че и аз няма да съм вечно фит, и сигурно ще дойде момент в който няма да мога да ги свалям и пренасям сам, или най-малкото ще ми тежи.
Та за мушамите. Мисля си, че евентуално за да се намали визуалния ефект на найлон, може да се пуснат и винилови ленти с цвета на дървото, за да се имитира ефект на секционирани прозорчета. Ще го мисля този вариант, да не стане пък грозно.
Евентуално имате ли някаква информация, как вървят цените на това нещо, и въобще как се нарича?
Svetoslavoff1 - майстор
Е, не мога да повярвам! Пак се върнах да прочета началото на темата, чета и за наелона в края и не ми се вързват нещата... Я спретни някоя реплика на старовремски люлеещ се стол и като е хладно метни отгоре губер или халище, баба ми им викаше кебета и те ти реплика на швейцарски санаториум в Алпите:) Па до стола една реплика на софричка с ока домашно винце на нея.
И как чорбаджи Стефан ще хока през наелона ратаите, що щъкат из двора?!
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: