• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
prascho - майстор
Искам да ви попитам плътността или паропропускливостта е за предпочитане при стиропора. Всеизвестно е, че ще слагам 8 см стиропор. Въпроса е с плътност 15-18 кг/м3 или с плътност 18-20 кг/м3 и занижен показател на паропропускливостта.
За стиропора на Пластимо разликата в дифузията е 2 десети.
http://www.plastimo.bg/plastimoeps/features.htm . Но нямам информация как стой технически въпроса със стиропора на Баумит. Да жертвам ли стиропора на Баумит с плътност 15+ за този на Пластимо с плътност 18-20 кг/м3 като ако мине и през дистрибутор може да се замисля и за дебелина 10 см.
Последна промяна от prascho на чет апр 03, 2008 12:09 pm, променено общо 1 път.
pipbel - майстор
Мене да питаш - по добре си вземи по -плътен ЕПС 21-23 кг/м3 или графитен на Баумит.
Какво толкоз ще "дишат" тези стени, голяма работа 2 десети разлика.
prascho - майстор
Ако отвориш сайта ще видиш, че при плътност 21-23 кг/м3 не е 2 десети ралзиката! Ориентирайте ме за правилния подбор на стиропора моля.
prascho - майстор
Ето малко технически показания на лепила и стиропор. Паропропускливостта е дадена като коефициент на съпротивление на паропреминаване (мю). Вижда се действително, че лепилото, което се използва за така наречената им отворена система е с по-нисък коефициент на съпротивление на парите т.е с по-висока паропропускливост.

Коефициентът мю, който мен ме интересува е този на лепилото Клбешпахтел и го дават със стойност около 50.

В характеристиките на Пластимо това същото число е дадено като число на дифузно съпротивление на водни пари. Вижда се, че при плътност 18-20 е със стойност 58 докато при плътност 21-23 е 75. С две думи ако се сложи по-високата плътност се губят паропропускливите свойства на лепилото!!!

Ето как стой този въпрос и със стиропора на Марисан: http://www.marisanbg.com/eps.php

За съжаление в сайта на Баумит ги няма тези показатели за стрипорът им. Ако някой ги има или открие да предостави информацията.

Прикачен файл

plochi.jpg
plochi.jpg (55.96 KиБ) Видяна 13431 пъти

Прикачен файл

plastimo_stiropor.jpg
plastimo_stiropor.jpg (77.65 KиБ) Видяна 13431 пъти

Прикачен файл

lepilahar.jpg
lepilahar.jpg (84.09 KиБ) Видяна 13431 пъти

Прикачен файл

lepilahar1.jpg
lepilahar1.jpg (61.25 KиБ) Видяна 13431 пъти
pipbel - майстор
Прасчо, много си се вторачил в това "мю" бе братчед.
А забеляза ли че ЕПС-а 21-23 кг/м3 има двойно по-малка водопоглъщаемост ?

В един друг форум на тази тема (плътност на ЕПС за фасада) имаше почти пълен консенсус на участниците ( след доста дискусии) че при всички случаи ако имаш финансова възможност е добре да се ползва фасаден ЕПС с над 20кг/3 плътност.

Порови се ако искаш повечко из http://forum.imoti.net/list.php?17,page=1
prascho - майстор
Вчера представителя на Баумит ми разправяше, че не ми трябва по голяма плътност от 15+ щото се намалявала паропропускливостта на изолацията та затова реших да проверя нещата. Въпросът е, че за стиропора на Баумит няма никаква информация. Майсторите по фасадната изолация няма ли да вземат отношение???????????

Не разбирам къде е разликата между двата стиропора- стандартния и графитния на Баумит. При положение, че плътността е еднаква. Информацията е свалена от http://www.baumit.com/baumit/at/main4/s ... ndex.shtml

Прикачен файл

baumit_plochi.jpg
baumit_plochi.jpg (68.22 KиБ) Видяна 13402 пъти
prascho - майстор
Като гледам показателите на графитния стиропор на Баумит и този на Пластимо с плътност 18-20 кг/м3 струва ли си да се дадат 1230 лв повече при дебелина 8 см???

Прикачен файл

op.jpg
op.jpg (102.83 KиБ) Видяна 13384 пъти
EDI - майстор
Прасчо, стига теоретизира..... :-D 18 кг на кубик ти стига.Другото е теория и сравняване на коефициенти.Време еда почваш изолацията, щото дойде лятото и много почва да пече........... :lol: и тогава.......... :wuah: ще ревеш, щото ще чакаш да стане хладно и да нямам слънце.................. :hot:
prascho - майстор
Добре де, на кой стиропор да се спра? Обадих се преди минути на Пластимо и ми заявиха, че техният стиропор е със същото качество както стиропора произвеждан за Баумит. Суровината е една и също внос от австрия и за съответното лого си плащаш в повече. Производството и технологията е една и съща. Хубавото е, че ако мине през дистрибутора им Марсил изпълняват поръчка не за 10 дни а в рамките от 3 до 5 дни. Та въпроса е да сложа 10 см с плътност 18-20 кг/м3 или 8 см с плътност 21-23 кг/м3 :)?
EDI - майстор
Слагай 10 дантиметра, не мисли овече. :)
  • 1
  • 2

Тема "плътност или паропропускливост?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: