• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Съвети за начинаещи готвачи.
trolazol - специалист
Йорданов това виолетки ли са ? Целия ми двор се осея с тях на есен, но не съм ги брал защото не са ми познати. Имат ли нещо специфично във външния вид?
Йорданов2 - специалист
Ливадна виолетка. Расте масово късна есен, по влажни и усойни места. Характерен цвят на крачето. И друг път съм ги брал по Коледа, няма друга такава порода! Сивият цвят е малко стряскащ, иначе е много добра гъба. А където има една, като се огледаш някой път се събират по 3 кила.
trolazol - специалист
"Няма такава друга порода" - защото няма двойник или защото расте късна есен ? Цялата ливадна част на двора ми в панчерево е осеяна с тази гъба доста късно есен. Нахапана е от охлюви или други гадинки което незнам дали е признак за ядливост. Не съм се престрашавал да я приготвям. Има специфична рецепта?
Йорданов2 - специалист
Няма отровен или неядлив двойник. Не може да бъде сбъркана с друга гъба. Расте тогава и там, където и когато вече няма нищо ядливо. Рецепти - всичко, което се прави с печурка, например. Но има много, ама много, месо в тази гъба. Почти не се "смалява" при готвене. Става за сушене, солене, мариноване, замразяване.
Аз й казвам "гъба "софиянка", понеже без да излизаш от града можеш да си направиш кефа.
Често я приготвям така: Запържвам едро нарязана глава лук, добавям подправки (моят микс е от босилек, мащерка, риган, едър лют пипер, 2-3 ск.чесън и др.) и сипвам едро нарязани 5-10 гъбки. Бедняшки аламинут! :wink:
Също става фантастична супа!
bingobongo - напреднал
На поляните под Младост 2 между Дървеница и околомръсното при Икеа съм брал печурки челадинки пърхутки гълъбки и виолетки.За другите гъби е ясно но виолетките аз ги правя на мезе за ракииката като ги измивам,нарязвам на кубчета и ги пускам в "тенджера" според количеството гъби в която предварително кипвам пак според количеството гъби - оцет,бахар черен пипер,сол 2, захар 1 лъжичка,и дафинов лист за около 10-15 мин. като изхвърлям пяната.Махам от котлона пълня бурканчетата с винтова капачка и обръщам да изстинат.Понеже вече имам доста бурканчета а и не само виолетки от известно време ги подминавам,НООО днес отрязах една големичка около 20 см. в чинията сложих готварско фолио и отгоре виолетката,посолих я и право във фурната.Докато жената пече тиквата виолетката стана като печурка на фурна.Просто и трябва повече време да изкара водата и да се запече.На вкус са еднакви но на аромат се различават.Никъде не съм чел или чувал някой да пече гъби виолетки на фурна,но винаги има първи път.Не качвам снимка понеже ни хареса и я отупкахме бързо.После реших да споделя. Наздраве и весели празници. :drinkers:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Въпрос за гъби" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: