Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valiouzana - помощник
Стиви написа:
valiouzana написа:
Стиви написа:
Прочети какво дописах :wink:
Направо ме уби като Колумб си =D> как се бърка в контакт когато има включено нещо :rolleyes:
Ами включи в единия контакт на генератора занулената си инсталация, и бръкни в една от дупките във втория контакт. Ако все още не те е треснал тока, много лесно може да СМЕНИШ ФАЗАТА НА ГЕНЕРАТОРА, като просто завъртиш щепсела в първия контакт на генератора. Тогава вече, резултата е гарантиран и ще бъдеш разтресен, въпреки, че до преди малко в тази дупка не е имало фаза. С други думи, няма как да объркаш фазата на генератора при свързване, защото фаза НЯМА. Ти самия я определяш, като заземиш някой от изводите.
Така е заземих агрегата и занулих едната фаза и всичко заспа
FM STEREO - специалист
valiouzana написа:
FM STEREO написа:
Може да го свържеш към трифазна мрежа,на изхода на ум шалтера към инсталацията на къщата трите фази се замостват и така се захранва инсталацията,да генератора няма фаза,грешката е моя,връзвай единия край на генератора за нулата в таблото и не се бой.
Не трябва ли по тази схема да се замостят на входа от генератора иначе когато дойде тока ще стане ужас
Ако се свърже през ум шалтер няма как да стане бум,той за това се нарича ум шалтер,има три положения,средно положение изключено,положение нагоре включено към ел.мрежата,положение надолу включено към агрегата(в твоя случай),замостването става на клемите на шалтера при включено надолу,няма как да стане бум,ум шалтера не позволява включване на два захранващи източника едновременно.Най добре намери някой ел.техник да ти го свърже.
PCL82 - майстор
Трябва да е ясно дали нулата при запаралелени фази може да понесе общия ток при монофазно захранване. При агрегат 5кВт това е 99% сигурно, че е изпълнено, но при по-мощи агрегати може да е проблем. Добре е да се предвиди главен предпазител на агрегата ако няма на самия него. Корпусът на агрегата се свързва с нулевата шина на къщата, като се ползва три проводен кабел, независимо дали инсталацията вътре е с два или три проводника. Таблото на къщата е желателно да има свой собствен заземител, а не да се ползва само заземяването на мрежата.
FM STEREO - специалист
PCL82 написа:
Трябва да е ясно дали нулата при запаралелени фази може да понесе общия ток при монофазно захранване. Корпусът на агрегата се свързва с нулевата шина на къщата, като се ползва три проводен кабел, независимо дали инсталацията вътре е с два или три проводника. Таблото на къщата е желателно да има свой собствен заземител, а не да се ползва само заземяването на мрежата.
Да трябва да има собствен заземител задължително!
FM STEREO - специалист
valiouzana написа:
Не трябва ли по тази схема да се замостят на входа от генератора иначе когато дойде тока ще стане ужас
Ако се свърже през ум шалтер няма как да стане бум,той за това се нарича ум шалтер,има три положения,средно положение изключено,положение нагоре включено към ел.мрежата,положение надолу включено към агрегата(в твоя случай),замостването става на клемите на шалтера при включено надолу,няма как да стане бум,ум шалтера не позволява включване на два захранващи източника едновременно.Най добре намери някой ел.техник да ти го свърже.
hidrazin - майстор
Прикачен файл:
Заземяване генератор.jpg
Заземяване генератор.jpg (110.67 KиБ) Видяна 7979 пъти
Има генератори с "плаваща неутрала". Точно при тях няма нула и фаза. Картинката се отнася именно за такива генератори и основно за "полеви условия".
Например когато използвате генератора някъде на полето, в двора, на пикник в гората... Тогава генератора не трябва да се заземява а по-скоро да се изолира от земята като се постави на някаква суха изолираща повърхност.
Четете си инструкциите към генератора.
:partyman:
valiouzana - помощник
FM STEREO написа:
valiouzana написа:
При мен схемата е със два шалтера /главен / и втори обикновен за агрегата като той е обърнат обратно и двата за хванати със обща шина така че когато единия е включен другия е изключен тъй като в момента нямам УМ шалтер и мисля че така се получиха нещата. А за заземяването самия агрегат си има заземителна клема и съм го заземил защото съм го монтирал стационарно със пружини и метални дюбели към пода в мазата и съм му извел ауспуха навън.
moimoimoi - майстор
вземи си монтирай ум-шалтер, или поне някакво видимо прекъсване на захранването от мрежата,примерно винтов предпазител и когато ползваш агрегата ги развиваш!
виждал съм предостатъчно автоматични предпазители,прекъсвачи и друга комутационна техника която не прекъсва някоя от фазите и няма да усетиш кога ще върнеш напрежение към мрежата и да утрепеш някой.
FM STEREO - специалист
Колегата moimoimoi е прав,сложи си УМ ШАЛТЕР може да стане някой сакатлък.
valiouzana - помощник
FM STEREO написа:
Колегата moimoimoi е прав,сложи си УМ ШАЛТЕР може да стане някой сакатлък.
Така значи ако енергото пусне тока преди обявеното часово време за спирането и пускането на тока и ме убие няма нищо че съм умрял ама ако то когато прави рамонт и стане нещо аз съм умрял А ???

Тема "свързване на агрегат за ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: