Здравейте,казвам се Михаил,и от доста време чета форума ви,днес реших и аз да предложа някоя идейка.Ще опитам да го направя с снимки и текст,но понеже ми е първи пост,извинения ако нещо не се получи правилно.
И така,имаме стари парчета тротоарни плочи,или пък парчета камък и каквото друго роди фантазията ви,защо да не ги вкараме в употреба за една пътека в двора ? Като начало е важно да си очертаем контурите на пътеката,най добре с колчета и канап,но ако имате извивки може да ползвате всички подръчни средства за да се получи правилен контур.Изкопайте горния слой почва и махнете всички корени камъни и други препядствия,ако почвата отдолу е мека,предвидете долен слой от чакъл или някаква баластра.С подходящо дърво започнете да тръмбовате уверете се че основата е добре компактирана ,от това зависи бъдещата здравина на пътеката,и най доброто изпълнение ще е съсипано при не добра основа След като трамбоваме следва насипването на пясък върху готовата основа,мисля че около 50-60 мм е напълно достатъчно при добра основа,с парче дъска или каквато и да е права основа подравняваме пясъка
st8.jpg (73.14 KиБ) Видяна 19352 пъти
И така ,готови сме за редена,започваме от ъглите
и използваме правите страни на парчетата които имаме за да очертаем външния контур на пътеката ,най добре го направете първо на сухо за да видите как би изглеждала вашата пътека
Имаме вече оформени краищата на пътеката,време е за бетона,смесваме пясък и цимент в съотношение 1 към 6 и започваме реденето,големите парчета можем да фиксираме с няколко бучки или незнам и аз как да го кажа бетон,това е с цел икономия,просто насипете с мистрията на 3-5 места бетонна смес и поставете и нивелираите плочата отгоре,за по малките парчета направете плътно легло и тогава полагайте отгоре
И така,имаме стари парчета тротоарни плочи,или пък парчета камък и каквото друго роди фантазията ви,защо да не ги вкараме в употреба за една пътека в двора ? Като начало е важно да си очертаем контурите на пътеката,най добре с колчета и канап,но ако имате извивки може да ползвате всички подръчни средства за да се получи правилен контур.Изкопайте горния слой почва и махнете всички корени камъни и други препядствия,ако почвата отдолу е мека,предвидете долен слой от чакъл или някаква баластра.С подходящо дърво започнете да тръмбовате уверете се че основата е добре компактирана ,от това зависи бъдещата здравина на пътеката,и най доброто изпълнение ще е съсипано при не добра основа След като трамбоваме следва насипването на пясък върху готовата основа,мисля че около 50-60 мм е напълно достатъчно при добра основа,с парче дъска или каквато и да е права основа подравняваме пясъка
Прикачен файл:
st8.jpg (73.14 KиБ) Видяна 19352 пъти