Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Radoslaw - специалист
Пиролизното за разлика от стъклокерамиката се оцветява в нюанс,както когато сипеш бензин във вода.По евтино е от стъклокерамиката и се опува по малко.
bulhomes2 - майстор
ivanovbg написа:
Не знам как можеш да провериш какви са стъклата, но предпазването от опушване съм си направил елементарно. Трябва на около 5мм пред стъклото да монтираш ситна мрежа от неръждавейка. Аз съм така вече 7-8 години. Поне 5 стъкла съм сменил без да се зацапват. Това ги пази и от пръските когато сложиш мокри дърва.
За пореден път ме удивляваш. За 7-8 години си сменил поне 5 стъкла. И го даваш за пример. Нещо не е наред с теб.

Моята камина е на 10 години и е с оригиналното стъкло. Цапа се, ама и като искаш си го чистиш. Гори почти денонощно.
Energyx - специалист
Ще си позволя малко коледно теоретизиране. Основното питане е за начин за проверка истинността на търговско твърдение. Не мисля, че има начин. Както при К-стъклата при дограмите, и тук се касае за металоокисно покритие върху стъклото, за което в случая се твърди, че се самопочиства чрез пиролиза. Което значи, че това покритие трябва да се нагрее като спре част от инфрачервеното излъчване на горенето до към 500 градуса. Е да, обаче желязото при тази температура е вече червено...От друга страна, през стъклото тогава колко топлина ще минава към помещението при това екраниране ? Или тогава това стъкло служи само за визуално наблюдение дали гори огън или не ? Проверката със запалка може и да даде същия резултат, тъй като при няколко слоя винаги пречупването на светлината е различно и съответно отражението на пламъка не е както при еднородна повърхност. Което в случая не значи абсолютно нищо.
Чисто стъкло на камина... :lol: Чист спирт да гори вътре, пак ще се цапа :-D
Lisko - майстор
получих комплекс за малоценност - въобще нямам стъкло на камината, само мрежа.
:sad:
ivanovbg - майстор
bulhomes2 написа:
За пореден път ме удивляваш. За 7-8 години си сменил поне 5 стъкла. И го даваш за пример. Нещо не е наред с теб.

Моята камина е на 10 години и е с оригиналното стъкло. Цапа се, ама и като искаш си го чистиш. Гори почти денонощно.
Като се замисля камината ми е от 95 година значи годинките са повече. След първото счупване сложих мрежичката. Но счупването на стъклото няма нищо общо с зацапването. Просто си се пръска , без значение дали е топло или студено, мръсно или чисто. Един път гръмна насред лято - камината не гореше. Ако не бях там вероятно нямаше да повярвам че само се е счупило без чужда помощ. Предполагам гърми защото е обикновено закалено стъкло. Последното гръмна тази есен.

:partyman:
Lisko - майстор
ivanovbg написа:
Предполагам гърми защото е обикновено закалено стъкло. Последното гръмна тази есен.
:partyman:
Да не би да е било много плътно в метална рамка и да е натрупало напрежения от това че няма накъде да се разширява ?
bai_bradyra - специалист
Energyx написа:
Така е.. но за колко време. Във форума някой беше казал, че го чисти на 10-на дни ... освен, ако на 10-я ден вече не вижда пламъка :yawinkle: при мен започва да зацапва след 4-5 часа. Тягата ми е добра- като отворя клапата за въздух под огнището и вдига пепелта към комина :rolleyes:
zlatko64 - специалист
Би било добре ако посочиш модела и производителя на камината, а и някоя снимка ще свърши работа...

Това което можеш да направиш е да подложиш нещо м/у стъклото и рамката в горния му край в ляво и дясно, напр. тънка тел прибл. 2 мм. Така ще се отвори тънък процеп отгоре и отстрани през който ще навлиза въздух и ще почиства стъклото. Провери дали отгоре производителя не е оставил вече такъв процеп - обикновено го правят, но произволно и непрецизно. Ако вече има такъв трябва да се редуцира до макс. 2 мм.
koveslav - майстор
bai_bradyra написа:
Energyx написа:
Така е.. но за колко време. Във форума някой беше казал, че го чисти на 10-на дни ... Тягата ми е добра- като отворя клапата за въздух под огнището и вдига пепелта към комина :rolleyes:

При мен в началото на сезона със съвсем чист комин и тръби се достига това време от десетина дни.Първите зацапвания по краищата се забелязват след два-три дни,но не са досадни и не натрупва дебел слой.Мисля,че моя пост имаш впредвид.Но в края на сезона,ако зимата не съм повторил чистенето,цапането става за макс три дни и наистина още след часове се вижда вече някакво опушване.Забелязал съм и друг ефект при моята камина,по който се ориентирам горе-долу за тягата: при затворена долна клапа и отворена куминна,въздуха навлиза само през процепа над стъклото и се чува дори леко просвирване от завихрянето.Започне ли да изчезва този ефект,значи тягата е намаляла,стъклото започва да се зацапва много по-бързо и знам че вече има нужда от чистене на кумина и тръбите.Също важен момент е и честотата на паленията-при мен камината гори почти денонощно и е винаги топла,докато студени паления със студено стъкло водят до повече конденз и по-бързо зацапване.
agj - майстор
ivanovbg написа:
Аз съм така вече 7-8 години. Поне 5 стъкла съм сменил без да се зацапват.
Много интересно че си сменил за 7-8 години-5 стъкла ,пада се почти по стъкло и половина на година!
Aз имам Прити ,от около 12год. и стъкло още не съм сменял !

Тема "Стъкла на камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: