SHL написа:Прасчо, кефиш меНе съм майстор/специалист, но бих опонирал нещо.![]()
![]()
Усещам как ще станеш най-добрия съветник по изолациите![]()
Трябва ти само практиката вече![]()
Ще изолирам две къщи след няколко седмици. Предлагам ти, ако нямаш работа да дойдеш да работиш малко при нас и след това ти гарантирам, че трудно ще намериш майстор, който да ти опонира. Спокойно ще можеш да се наредиш между експертите по топлоизолационните системи
С всичкото ми уважение към проф. опит на SHL и похвалната амбиция на Прасчо да си изясни докрай какво и защо се прави, бих предпазил съфорумците от ПОГРЕШНОТО мнение, което ПАК се разпространява напоследък, че ПАРОИЗОЛАЦИЯТА ВЛИЯЕ НА ВЛАЖНОСТНИЯ РЕЖИМ ВЪТРЕ В ПОМЕЩЕНИЕТО.
Въпросът е обсъждан нееднократно - ПОМЕЩЕНИЯТА НЕ ДИШАТ ПРЕЗ СТЕНИТЕ. Дишат стените и изолациите, което почти винаги е полезно и задължително за самите тях.
Опитите с найлонови пликчета не са по темата и са плод на едно непреодоляно ПОГРЕШНО схващане за "дишането".
Разбира се, това е на едно по-сериозно ниво в анализите на процесите, но е хубаво да се има "едно на ум" и при "направи сам". Обаждам се напомнящо, само за да "натъкна", че дори най-перфектно изпълнената топлоизолация НЕ ОТМЕНЯ мисълта/мероприятията по управление на влажностния режим в помещенията.
За поясняващ пример - класическа вътрешна баня. От шестте страни отопляеми помещения, няма (и няма нужда) от топло-, паро- и т.н. изолации, а ъглите черни1!?? Друга тема и е добре да не се смесват нещата.
С ПРАКТИЧЕСКИТЕ ПРЕПОРЪКИ НА ПРАСЧО СЪМ СЪГЛАСЕН, доколкото съм проследил всичките, че не ми остава много време за форума.
Успех на всички саниращи или строящи.

П.П. Прасчо,
Имаше преди идея да съчиним една "важна" тема по въпроса, която след дискусията да се "изчисти", сложи най-отгоре и заключи, та да не повтаряме периодично нещата, а който се интересува от нея да почва.
Гледам най-ти приляга - пробвай при време. Ще помогна с каквото мога.
Как става не знам, но вярвам модераторите ще помогнат.