Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
barborino - специалист
Здравейте!
Имам насипан чакъл 80м2(първо едри камани и в/у тях филц)от 8-м години вече. Искам,като се запролети да положа бетон. Въпросите са. Каква марка да е бетона? Да сложа ли мрежа? Да сложа ли отдолу найлон? Необходимо ли е да оставя термична фуга? Мястото го плзвам за паркинг. :-)
Прикачен файл:
IMG_7.JPG
pipilica - майстор
Мрежа трябва да сложиш, найлон ако искаш слагаш задържа водата на бетона и по-лесно се заглажда. Щом вече 8 години го ползваш може и без фуга улегнало е вече, пък ако реши да се спука фугата няма да го спаси. Бетона Б200 обикновен няма нужда от по-силен.
barborino - специалист
Мястото е с наклон към 12-14%. При полагането на бетона дали ще се свлича? :? Като дебелина 6-7см добре ли е? :-D
професионал - специалист
Направи го армиран с дебелина 10см. и го шлайфай - няма да сбъркаш! На следващия ден му нарежи фуги да спираш пукането - правоъгълници или други фигури по желание с площ около 9-12м2. (няма гаранции, но няма да навреди, нали?)
Успех! А, на някои бетонови възли бетон марка Б20 е много по-добър от бетон марка Б25 на други - за финишно покритие аз бих избрал бетон с възможно най-голяма якост - все пак ще е постоянно навън на дъжда и снега.
barborino - специалист
Ще мога ли сам да ги шлайфам,тези 80м2? :? А и има наклон.
Основното ми притеснение е дали няма да се свлича бетона! Ще сложа арм.мрежа и найлон.Но найлона няма ли да
е допълнителна предпоставка за свличането на бетона? :?
pipilica - майстор
Ако не го разредиш в миксера преди да го излееш няма да се свлича. Намери си майстори ако искаш да стане добре загладено.
schuldiner - майстор
barborino написа:
Здравейте!
Имам насипан чакъл 80м2(първо едри камани и в/у тях филц)от 8-м години вече. Искам,като се запролети да положа бетон. Въпросите са. Каква марка да е бетона? Да сложа ли мрежа? Да сложа ли отдолу найлон? Необходимо ли е да оставя термична фуга? Мястото го ползвам за паркинг.
Чакълът щом е добре трамбован трябва само обилно да се намокри. Опасност от локви няма при тоя наклон, така че поливай щедро, хем ще се измие ако има боклуци.
Марка примерно Б20, дебелина 8-10 см.
Мрежа - не. Армировката е друго нещо (не е мрежа Ф6), но дали е необходима само конструктор ще каже.
Найлон - не.
Термична фуга на макс. 3,5 м.
Шлайфането е добро за бетона, но дали полираната повърхност е подходяща за наклонен паркинг? Има и други начини за финиш - пясъчна посипка (топинг), бучардисване, щамповане...

Ако ще бъркаш бетона на място, бих ти предложил настилката да я направиш двуслойна.
tanosliven - специалист
Мрежа обезателно и бетон за гараж по-малко от 12 см е малко . 2-3 м3 но е разкликата е огромна.
barborino - специалист
Може би наистина няма да е удчно да шлаифам бетона. Изложението е север. :-D

Тема "Полагане на бетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: