Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krfidanov - напреднал
Мерси колега.
Ще изпробвам вариантите и ще пиша.

P.S. И честита коледа на всички.
alsted - майстор
gogo7777 написа:
използва и двете намотки на 18 волта и средната точка между тях. Изправител само с два диода......така удвоява мощността
:? Да се допуска някаква по-голяма плътност на тока, принципно съм съгласен - през единия полупериод, ще се охлажда. Но чак двойно ... За два пъти по-голям ток - намотките в паралел и грец. Пада върху диодите не мисля, че заслужава внимание в случая. Виж кондензатори - да.
FM STEREO - специалист
Взимаш трафа и отмотаваш от вторичната намотка докато напрежението стане 24V.
krfidanov - напреднал
Да и този вариант също ми мина през главата.
Virtuozo - специалист
Ей ама вие защо така се фокусирахте върху тези 24 волта и върху тези диоди? Тука има още един елемент в схемата и той е мотора,който е от чистачки! Аз залагам,че от този проект няма да излезе нищо и зад гърба ми има два факта,които са ми много силен коз. Единият е че съм смелил доста грозде през живота си ръчно и знам какво усилие е нужно а другия е че съм виждал фабрични мелачки и уверявам ви,че не се развъртат с моторче от чистачки!
krfidanov - напреднал
Колега представи си каква сила е необходима при натрупан около 5 см. сняг върху стъклото на автобуса и около метър дължина на чистачката. Дали не се изисква повече отколкото при смилането на гроздето-как мислиш в случая.
Съжалявам че в момента не мога да дам подробности за мотора-донесоха ми го в петък късно вечерта в събота тръгнах за почивка. Бил е в ръцете ми дет се казва 10 мин. и видях само надпис на него 24 V.
Други подробности по спомен: Диаметър на кожуха около 10 см., дължина на мотора без редуктора 17-18 см. диаметър на вала излизащ от редуктора около 2 см. Редуктора червячен.
Lisko - майстор
Волтажа, редуктора и т.н. добре, но има нещо по-важно. И аз съм изпадал в тази грешка много пъти - да базирам даден проект на някакъв уникален елемент, да изградя всичко около него и след това въпросния елемент като сдаде багажа - край, няма как да го сменя, щото е уникален, ненамираем и пр. Обикновено въпросния елемент е изглеждал много стабилен и са ми го дали отнякъде за без пари. Затова и първоначалния ентусиазъм. Обаче след като ми се случи нееднократно, вече съм казал - не базирай разни неща които правиш на нещо уникално и незаменяемо.
Доколко тоз акъл е приложим за конкретния случай, само собственикът му може да уточни, но исках да споделя, за да предпазя и други от моите грешки.
krfidanov - напреднал
Това е наистина важна точка от проекта.
Не намирам елемента чак за уникален. Изпадна ми наистина за без пари (от вторични). Казаха ми че има още един, ако успея да взема и него - добре - дори и срещу заплащане. Ако пък не ще му мислим след, като се развали. Ако мотора сдаде багажа, мисля че редуктора ще може да се куплира с друг мотор, а ако редуктора се скапе тогава..... ще минем на ръчен вариант и други идеи за следващия сезон.
alsted - майстор
Ама аз си мислех, че някаква допълнителна функция, операция ще облекчава това моторче :shock: Виж тук
Virtuozo - специалист
Ъхъ... Аз също съм на мнение,че мотор от пералня е 1000 пъти по добър избор. Изказвам само няколко от тези 1000 съображения.
1-мотора от пералня е много по-мощен от мотора от чистачки.
2-мотора от пералня работи на 220 волта и не са му нужни изправители и трафове
3-мотора от пералня си има ремъчна шайба а не е гола ос
4-като се изходи от горното излиза че мотора от пералня е много по-изгоден въпреки че цената му на старо е 20 лева,защото дори да имате безплатен мотор от чистачки и безплатен траф,който трябва да се доработава,вие трябва да правите и изправител и шайба за оста.

Между другото аз не вярвам да се получи и с мотор от пералня защото ако се не лъжа бавната скорост беше около 150 вата,но има доста повече предпоставки и може да се опита.
Най-добрия вариант е разбира се да се вземе някакъв готов мотор редуктор с мощност на двигателя около 250 вата и обороти след редуктора около стотина. Верно доста по скъпо е,но ми се струва че из сайтовете за продажби на стоки втора ръка olx и bazar подобен мотор редуктор може да се открие за около стотина лева и тогава вече машинката ще ви надживее!

Тема "Захранване 24V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: