• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
estqwerty - специалист
дали е нормално при сегашните температури над 0-10 градуса да отиват три чувалчета пелети за апартамент 100-120м2 ?
котела е 15 кв дефро.
аз си мисля че като стане -10 няма да смогвам да нося матерял...
syncho - майстор
Мнооого са 3 чувалчета за 120м2. Използваш ли си термостатичните вентили? Някаква настройка имаш ли за работа на котела? В смисъл сутрин и вечер или ти блъска по цял ден? На каква температура си го настроил? Колко градуса е във вас?
estqwerty - специалист
няма термостат - майсторите казали че щял да се управлява по температура на връщащата се в котела вода.
сега е на 45 градуса , защото ако се даде на повече не се стои вътре...
сменен е котела на стара инсталация - няма винтили ,термостати или каквото и да е управление, добавили са само още една помпа , но пък тя не е за бойлера защото той е вързан с радиаторите.
честно казано не мога дори да си представя изобщо какво се случва с тази втора помпа. трябва да се навра и да проследя тръбите.

значи разхода е голям...
feikot - специалист
Разхода е ОГРОМЕН,слагай термоглави,от там почвай,ще падне лека по лека
Johny - майстор
Миналата година сложих електронни термоглави и сметката спадна с 20-30%. Главите се програмират за 4 времеви зони в денонощието и за всеки ден от седмицата. Според "режима" в отделните помещения се задава различна температура. Така вечер не мисля дали съм намалил температурата в дневната, а сутрин преди ставане спалнята се е затопила повече от нощта :wink: .
bisermonov - специалист
Прочетох темата до половината интересна ми е относно разхода за отопление, но като чета че някой имат разход по две три чувалчета пелети на ден направо не искам да мисля да слагам такава каминка но явно не са настроени добре. Разбирам че разхода варира много и то е нормално дали си с изолация колко е t. навън прозорци квадратура какви пелети и ред работи но бих задал въпроса така. Колко трябва да е разхода на пелети примерно букови за един апартамент 100кв.м. нормална температура 23гр. да речем че апартамента все пак има изолация що годе сносна дограма или нещо среден клас. Или на квадратен метър или на кубик пак ще повторя колко пелети са необходими, и ако при тебе цифрата е по-голяма значи нещи не е наред? Е стествено че разхода ще паднe ако основите на жилището са с изолация покрив с изолация 10см. изолация на стени най-скъпата дограма и още куп работи за които не се сещам. Мисля че така човек може да добие ясна представа със собствения си разход и дали според неговия джоб ще се отоплява на пелети или нещо друго.
Christo - майстор
Да направим няколко бързи и приблизителни сметки. Един килограм пелети дават 4.7 KW/h енергия. Един чувал е 15Kg., значи от един чувал получаваме 70.5 киловатчаса. Като разделим на 24 часа получаваме малко под 3 киловата. Това е мощността на печка и половина "духалка". Как сега с тази смешна мощност да стоплим цяла къща? Ако може и едно бойлерче 200 литра да стоплим, още по-добре. Тука предположих, че КПД е 100%. Реално, за да е КПД-то поне 90%, котелът плюс горелката плюс автоматиката и другите работи няма как да са под 10000 лв. Тоест, отпадат всички кърпени комбинации евтин котел с евтина горелка. Ако комшиите се топлят добре, и без парно няма да ни е много студено. Можем да направим и друго. Сутрин бързаме за работа, мием си очите на две на три, няма време за парно и други глезотии и отиваме на работа. Връщаме се към пет и половина, палим парното, лягаме си към десет и половина, като преди това сме изгасили котела. Така времето за работа от 24 става само 5 часа. Сваляме разхода почти петкратно, пропускаме обаче да споменем този факт, когато се хвалим. Познавам конкретно такива хора... Спираме всички радиатори освен в детската и кухнята...,защото не обичаме да ни е много топло... Можем и друго да направим- слагаме си изолация 15-20 сантиметра, тройни стъклопакети,и т.н. и правим почти пасивна къща, което пак са едни големи пари. Тогава може би 15Кg пелети ще ни стигат за 24 часа нормално отопление. Едва ли ще се намерят два еднакви случая, че със сигурност да кажем пелетите много ли са или малко. Във всеки случай, кафе се прави от кафе. Може и с препечена леблебия, но не е точно същото. Разликата е както между реалността и ловджийските разкази. Весели празници на всички!
Svezar - специалист
Christo написа:
Във всеки случай, кафе се прави от кафе. Може и с препечена леблебия, но не е точно същото. Разликата е както между реалността и ловджийските разкази. Весели празници на всички!
Евала за обобщението,ама някой хора така упорито се убеждават в измислените си разходи че чак почват да си вярват :-D
kuuuuuul - майстор
Само за сравнение да споделя разхода на ТП въздух-вода за последните 24ч за около 160м2 (два етажа) тем.от-3 до -8гр тем.в стаите 20-21гр 48кв =8.46лв = 0.35лв/ч което е по малко от кило пелети на час.
n.ganev - майстор
Кило пелети закупени през май - юни ми излизат 0,28-0,31 лв. :-D .
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: