Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
legionerabg - помощник
Искам да се обърна към бисермонов евала брат.Културно казано културно написано.Аз също не съм богат аз също съм от северозападнала България.Ще го кажа така бисермонов и предполагам ще ме рзбереш,защото от написаното разбирам че и ти си от северозападналия край.Да продължа с това което искам да кажа въпреки че след това знам какви коментари ше има.Тази къща която искам да е купя говорим за 21-22 000 лева и е в доста,доста приличен вид.Докато другите в същото село са по 40 000лева и в буквалния смисъл на думата трябва да мине булдозер през тях.Да не говорим че готови направени къщи са с изкусвено завишени цени и говорим за суми в порядъка на 130 000 лева.Искам да кажа едно е да купиш стара къща за 22 000 и да почнеш да е стягаш едно е да купиш къща за 40 000 лева и да мине булдозера.Сещам се и друго ако почна да е развалям после 95% от материалите от стария покрив могат да се ползват наново.Плюс тухлите единички който ги разваля могат да се позват за преградни стени
kolcho - специалист
legionerabg написа:
КОЛКО ПАРИ ЩЕ СА МИ НЕОБХОДИМИ ДА ВДИГНА НАНОВО ВТОРИЯ ЕТАЖ ПЛЮС ДА НАПРАВЯ И РЕМОНТ НА ПЪРВИЯ ЕТАЖ.И ИСКАМ ДА ВИ ПОМОЛЯ АКО Е ВЪЗМОЖНО ДА БОРАВИТЕ С ЦИФРИ.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО
Честито Рождество на теб и останалите колеги тук!
Като прочетох темата първо много се смях / вярвай ми, отстрани наистина е много смешно/, а сега, когато спазмите попреминаха, реших, че не е добре само да се присмивам, а в тези хубави дни да се опитам и да помогна с каквото мога!
Първо, извини ме за смеха. Нямаше как...Извини и колегите, които са се пошегували с теб, защото ситуацията наистина е комична - дал си много малко и много объркани данни, а искаш твърде конкретни отговори.
Като начало ще поразсъждавам върху посочените квадратури. Доколкото разбрах, възнамеряваш да купиш къща на два етажа / горният е гредоред/. Чистата жилищна площ е около 80 кв.м. на етаж? Ако е така, то можем да предположим, че застройката на първия етаж е около 95 - 100 кв.м. / ?/. Т.е - възнамеряваш да свалиш гредоредния втори етаж, после да го изградиш отново с две ЖБ плочи, тухлена зидария и покрив. Всичкото това ново строителство ще е около 100 кв.м. Без да знам никакви подробности за къщата / състояние на основите, на зидарията, геологията, намеренията ти за преустройство на първия етаж и пр. съществени неща/ ти казвам, че за да разрушиш втория етаж и да го изградиш отново до етап "груб строеж" ще ти трябват МИНИМУМ 30 000 лева. Всяко усложнение по основите, първия етаж и пр ще вдига тази сума съществено. При положение, че разполагаш с около 30 000 налични и не желаеш да влизаш в дългове, съветът ми е ясен - не се заемай с тази работа, защото бюджетът ти ше стигне в най-добрия случай до покрива!
В тази ситуация имам следното предложение: вместо да влагаш пари във втория етаж, по-разумния подход би бил да го свалиш, а после да ремонтираш / и РЕКОНСТРУИРАШ/ сериозно само тези 100 кв.м. на първия етаж от къщата, като я превърнеш в едноетажна. На 100 кв.м. спокойно може да се разгърне приличен дом с две / дори и три/ спални. Задължително трябва да укрепиш основите и да направиш колони така, че когато някой ден имаш възможност, да изградиш и втория етаж. Парите, с които разполагаш / при разумно харчене и сериозно самоучастие в довършителните работи/, ще ти стигнат за всичко това. Това е единственият начин, по който с наличните ти средства ще можеш да се радваш на хубава къща в рамките на една година, и, живеейки в нея като бял човек, да събереш пари за втория етап след време.
Всичко това, разбира се, е само лично мнение, нищо не те задължава да постъпиш така, както бих постъпил аз в твоята ситуация!
Още веднъж се извинявам за смеховете и ти желая успех в начинанието!
:)
Svetoslavoff1 - майстор
Честито Рождество Христово!
Към закачката от първия си пост по темата бих добавил следното: за зло или добро до сега ми се е налагало да правя големи ремонти на 2 апартамента, покрива на вилата и навеси към нея. И винаги разходите са били по-големи от първоначално сметнатите и предвидени за това. Така че каквото и да смяташ, слагай едни поне 20% непредвидени.
legionerabg - помощник
Благодаря за всичко което сте ми написали.Ше се вслушам в съветите ви и няма да се вкарвам във този филм =D> :prayer:
bisermonov - специалист
За или против да преправяш стара къща то е друга тема но да смениш дограмата на стара къща първо трябва да я бутнеш и после да сложиш нова повече работа така се отнася и за покрив и дюшемета и мазилки и ел. инсталация и В и К и незнам си какво още, плоча да отливаш на стара къща задължително консултация с архитект, един комшия преправя стара къща основен ремонт, и сега си скубе косите по-евтино щеше да ми излезе да я бутна и да си я бях построил нова а и разпределението щях да го направя както поискам това му бяха думите аз съм на същото мнение.
Тук отговор на въпросите няма да получиш така че направи нещо практично, вземи един тефтер и химикалка и отиди във въпросната къща и описвай това, това, това, за сменяване те толкоз квадрата зидария те толкоз шпакловка те толкоз дограма, покрив, врати,плочки, ламинат, ВиК, Ел. и още и още и още проверяваш кое колко струва и само ти може да си отговориш на въпроса. И със сигурност както бе написал Svetoslavoff1 а и не само той слагаш минимум 20% от горе успех.
bota156 - специалист
Личи си че не си се занимавал и бил в филма строене/ремонт на къща.
И аз не бях - и след 1 години мъки ще споделя моя опит.
Взех къщата за 30к - 3 етажа по 60 + гараж/мазе + покрив/таван - 60кв покрито + 40кв тераса заради гледката(тази гледка е причината да къпя къщата) - аз го добавях. Та общо към 300кв + 100 тераси
Бях ербап с 100к за ремонт - ИМА ПАРИ ДАВАЙ.
Преди да почна - огледах и разпитах комшиите какво и как са правили колко кинти са наляли след като са купили стари къщи.
Горе долу по 1000лв на квадрат - не са пестяли пари, дето се вика като за себе си са го правили и съвременно естествено.

Та половината викаха - бутай - само основите остави и наново както на тебе ти хареса - и разположение и стаи. Това е най-доброто
А къщата беше масивна - гаража е с 40см бетон. мазето с 50 - бомбоубежище с прозорец :?
Колоните са 40х25см или 50х25 - ака двойни, плочите здрави та здрави - 1 час се пробива дупка за водостоците.
Не ги послушах и си оставих старите тухли единички.
И започнах - покрив, покривна тераса, дограма, замазка, ВиК, ел, парна инсталация, гипскартон с вата, отвън 10см изолация, камина, бани, гранитогреси, ламинат че отъня джоба .... - и парите свършиха.
Сега правя сметки колко 50к да изтегля и как да ги инвестирам че да ми стигнат.
Остава ми кладенец+хидрофор, гараж, ограда само 20м лице, цокъл на къщата, тераси и входни стълби, пътеки покрай нея, барбекю/беседка, двор/градина и обзавеждане

Абсолютния минимум е 300 евро на квадрат
груб строеж - 100, довършване 100 и обзавеждане 100. Който иска да го направи по евтино и да спести - прави големи компромиси
legionerabg - помощник
Bota156 ти говориш за некви фантастични суми и то това е в зависимост от населеното място а и ти до колкото разбрах говориш за къща на 3 етажа.До колкото рзбрах купил си е за 30 000 лева вложил си 100 000 лева и искаш да изтеглиш още 50 000.Това прави 180 000.Аз ако ги имам тез пари въобще няма да влизам в тоз ворум и да ви питам директно си купивам къща с пълен тунинг(направена както се казва по некерман)Влизам събувам се и лягам и само ще си щракам по каналите.Искам да ти е извиня ако с това изказване съм те засегнал
шоп - майстор
legionerabg

според моя опит, Bota156 ти е написал нещата такива каквито са. Няма нищо фантастично. Всеки обаче трябва да си простира краката според чергата. Когато правя нещо не слагам 20% от предвартителната сметка отгоре, а 100% за да ми излезат сметките и финасите точни.

След като прочетох, че 95% от материалите на разрушеният ти покрив ще ги използваш в новия се втрещих!!!

Кое ще ползваш? обшивките, олуците, челните дъски, летви и контралетви? Дъсчена общивка, ребра, столици, попове? Воалита или фолиото? Единствено керемидите и според мен това е компромис.

Без 100000 лв кеш не се хвърляй в тази приказка. Строежа не е само тухли бетон и арматура-това е най-евтиното.
schuldiner - майстор
Има само един вариант 30 бона да ти стигнат за ремонт - да маскираш проблемите със стиропор, ламинат, гипсокартон и окачени тавани, нова дограма (от евтината), покрив с ондулин, лъскава фасадна боичка за финиш и... за продан на следващия балък. Жалкото е, че в подобни теми такива мнения се прокрадват. За собственик това си е отбиване на номера и временно решение, а за продавач - чиста измама. Оглеждай се хубаво подредените къщи, дето ти хващат окото да не са "наредени".
vsterev - специалист
Колега аз разбирам едно ти преди да напишеш темата си се навил и си решил да го правиш. Защо тогава въобще задаваш въпроси и след това изразяваш несъгласие с отговарящите. Аз смятам, че парите ще ти стигнат, даже и ще артисат - почвай с радост, ще очаквам да публикуваш снимки на напредъка.

Тема "Купуване на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: