• 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dobrinski - специалист
stivemaster написа:
Добрински със slave axis ли си го направил дублирането ? И на двете оси ли имаш датчици и ако не сработи единия какво става ? Аз още не съм стигнал до там не казвам че няма да стане, просто не знам как е направено в мача.Дали примерно достигайки НОМЕ датчика на титулярната ос даречем Y изчаква да усети и датчика на подчинената ? Тогава всичко би било нормално. И ако в началото на всеки файл има G28 X0 Y0 Z0 B0 би трябвало да се подравнява ъгъла под който е X спрямо Y според датчиците.
Защото ако се налага софтуерна компенсация не знам как ще стане.
Точно така със "slave axis". Датчици Home and Limit има само на едната ос. След това се избира такъв режим на работа и на празен ход, че да не изпуска стъпки. Ти се замисляш за компенсация на изпуснати стъпки по време на нулиране, т.е машината вече ги е изпуснала по някаква причина, която причина трябва да се отстрани. При изправна електроника най честата причина за изпускане на стъпки е чисто механична примерно несмазване на СВД. На тази машина портала е доста стегнат и ако принудително го спра от едната страна почти веднага спира и другия мотор. Всички детайли съм изработил на първата ми машина и сглобяването и е като конструктор лего, всичко си пасна идеално без нужда от допълнителна обработка. Сега и предстои монтаж на ротационната ос, която е почти готова.
stivemaster - майстор
Хм интересно, не виждам настройка или отметка, дали да чака и на дублиращата ос хома или крайния или да спре все едно ги няма, още когато срещне на основната датчика.На мен това всъщност ми е и основния проблем и същността на питането .Трябва да го предвидя в конструкцията .Започвам да правя желязото (портала) и ако ще имам датчици и на двата мотора и в двата им края трябва да ги предвидя още сега да ги тествам и да правя планките с отвори и резби за датчиците, не да се дупя после с дрелката. Иначе портала макар и заварен ще е дълъг 2000мм и висок 450 така че ще има известно усукване макар и неголямо при условие че моторите са по 30 Nm.
Ще си направя аз отвори пък, ако няма нужда от тях по добре, отколкото обратното.И като му дойде времето, ще пробваме и ще видим.
angelfilev - специалист
stivemaster написа:
Хм интересно, не виждам настройка или отметка, дали да чака и на дублиращата ос хома или крайния или да спре все едно ги няма, още когато срещне на основната датчика.На мен това всъщност ми е и основния проблем и същността на питането .Трябва да го предвидя в конструкцията .Започвам да правя желязото (портала) и ако ще имам датчици и на двата мотора и в двата им края трябва да ги предвидя още сега да ги тествам и да правя планките с отвори и резби за датчиците, не да се дупя после с дрелката. Иначе портала макар и заварен ще е дълъг 2000мм и висок 450 така че ще има известно усукване макар и неголямо при условие че моторите са по 30 Nm.
Ще си направя аз отвори пък, ако няма нужда от тях по добре, отколкото обратното.И като му дойде времето, ще пробваме и ще видим.
Може да не си забелязал, но в началото на тази страница показах къде се поставя отметка.
Не съм го правил практически, но мисля, че не е трудно да се изпробва преди да е готова машината ти.

Индуктивните датчици, които си предвидил са добри за крайни изключватели, но за Home не стават, не са точни. Трябва да са подходящи оптични или механични. Това изрично е написано в инструкцията на програмата.
stivemaster - майстор
Забелязвам аз забелязвам, всичко съм забелязал и още преди няколко дни съм настроил така мача, но не съм спретнал сценката с датчиците, за да видя какво става.Не знам дали ме разбра какво питам, но в руското ръководство а мисля че го разбирам правилно, пише че осите започват да действат едновременно и регулиране или корекции между тях не могат да се правят .Тоест няма нужда от датчици на допулнителната ос ли, защото не се следят или ги следи и трябва да се сложат така и не става ясно.
Относно датчиците ,на машината за 82000Е с която работя в момента датчиците и за хом и за крайни са точно такива - индукционни 0-4мм и са сложени на около 3мм от задестващата го пластинка. Въпреки това ако видя зор ще ги сменя.
tsenkov - специалист
Ще се върна доста назад във форума - имаше една дискусия за точноста на датчиците които използваме за крайни изключватели. Извода доколкото си спомням беше че точноста зависи от качеството на датчика и може да има и доста голяма доста голяма грешка,което води до плаване на HOUMа спрямо детаила. В случая какво се получава-задеиства се датчика,връща назад с 2 мм и след това прави 10мм напред като упора е на 8мм от изходната точка. Но хода напред е само 8мм,двата мм двигателя ги пробоксува. След това прави 10мм навътре и дава индикация че си в HOUM 0, 0, 0,.Помисли кое е бесмисленото в тая схема.Аз съм сигурен че винаги ще съм в едно и също положение за разлика от сработването на датчиците.В мача това го няма. не го търси.При работа в кондуктор това е огромно предимство.
angelfilev - специалист
stivemaster написа:
Забелязвам аз забелязвам, всичко съм забелязал и още преди няколко дни съм настроил така мача, но не съм спретнал сценката с датчиците, за да видя какво става.Не знам дали ме разбра какво питам, но в руското ръководство а мисля че го разбирам правилно, пише че осите започват да действат едновременно и регулиране или корекции между тях не могат да се правят .Тоест няма нужда от датчици на допулнителната ос ли, защото не се следят или ги следи и трябва да се сложат така и не става ясно.
Относно датчиците ,на машината за 82000Е с която работя в момента датчиците и за хом и за крайни са точно такива - индукционни 0-4мм и са сложени на около 3мм от задестващата го пластинка. Въпреки това ако видя зор ще ги сменя.
Не се притеснявай, последното изречение от откъса на руски аз го тълкувам, че двете оси се нулират независимо една от друга. Като го провериш опитно ще е интересно да пишеш за резултата.
Датчиците вероятно ще станат, защото няколко стотни за плазма не са от значение.
stivemaster - майстор
Няколко ДЕСЕТИ не са от значение !!! кайто ви каже обратното спекулира и ви подвежда. Имам наблюдения, върху машини задвижвани и със стъпкови мотори без обратна връзка и върху другата крайност - такава със серва Мицубиши с вълнови редуктори. На втората и дават 0.005мм точност и въпреки това, работи само една идея по добре от първата.
mika - специалист
angelfilev написа:
Индуктивните датчици, които си предвидил са добри за крайни изключватели, но за Home не стават, не са точни. Трябва да са подходящи оптични или механични. Това изрично е написано в инструкцията на програмата.
Изненадан съм от това твърдение и ще съм ви благодарен ако дадете препратка към тази инструкция, или поне точен цитат.
angelfilev - специалист
mika написа:
angelfilev написа:
Изненадан съм от това твърдение и ще съм ви благодарен ако дадете препратка към тази инструкция, или поне точен цитат.
Не можах да намеря набързо. Може да съм се заблудил от следния текст, който се отнася за друго:

"ArtSoft USA не рекомендует использовать магнитные переключатели (герконовые переключатели или
переключатели на эффекте Холла) на станках, которые работают с ферросодержащими металлами,
иначе их магнитная «начинка» может быть повреждена."
Едва ли, ще потърся по-внимателно следващите дни. Важно е да изясним на форума какви и колко точни датчици се намират на пазара.
MrMurdjo - майстор
When a reference operation is requested they will move together until the home switch of
one is detected. This drive will position just off the switch in the usual way but the other
axis will continue until its switch is detected when it will be positioned off it. Thus the pair
of axes will be "squared up" to the home switch positions and any racking which has
occurred be eliminated.
Превеждам на български за хората, които уважават чуждите мнения:
Когато бъде поискано нулиране те (двете оси - главна и подчинена) ще се движат заедно, докато датчикът (ключът) на едната бъде задействан. Тази ос ще се позиционира точно на изключено положение на този датчик по нормалния начин, а другата ще продължи, докато нейният датчик (ключ) се задейства и след това ще се позиционира също на изключено състояние. По този начин двойката оси ще бъде "подравнена" към датчиците за начална позиция и всяко възникнало усукване ще бъде елиминирано.

Заб.: Вграденият алгоритъм на Мах3 е да движи, докато получи сработване и след това връща, докато засече изключването на датчика. Скоростта, с която го прави, се задава в процент от максималната в настройките. Колкото по-ниска, толкова по-точно е нулирането.
  • 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: