stivemaster написа:Добрински със slave axis ли си го направил дублирането ? И на двете оси ли имаш датчици и ако не сработи единия какво става ? Аз още не съм стигнал до там не казвам че няма да стане, просто не знам как е направено в мача.Дали примерно достигайки НОМЕ датчика на титулярната ос даречем Y изчаква да усети и датчика на подчинената ? Тогава всичко би било нормално. И ако в началото на всеки файл има G28 X0 Y0 Z0 B0 би трябвало да се подравнява ъгъла под който е X спрямо Y според датчиците.Точно така със "slave axis". Датчици Home and Limit има само на едната ос. След това се избира такъв режим на работа и на празен ход, че да не изпуска стъпки. Ти се замисляш за компенсация на изпуснати стъпки по време на нулиране, т.е машината вече ги е изпуснала по някаква причина, която причина трябва да се отстрани. При изправна електроника най честата причина за изпускане на стъпки е чисто механична примерно несмазване на СВД. На тази машина портала е доста стегнат и ако принудително го спра от едната страна почти веднага спира и другия мотор. Всички детайли съм изработил на първата ми машина и сглобяването и е като конструктор лего, всичко си пасна идеално без нужда от допълнителна обработка. Сега и предстои монтаж на ротационната ос, която е почти готова.
Защото ако се налага софтуерна компенсация не знам как ще стане.
Хм интересно, не виждам настройка или отметка, дали да чака и на дублиращата ос хома или крайния или да спре все едно ги няма, още когато срещне на основната датчика.На мен това всъщност ми е и основния проблем и същността на питането .Трябва да го предвидя в конструкцията .Започвам да правя желязото (портала) и ако ще имам датчици и на двата мотора и в двата им края трябва да ги предвидя още сега да ги тествам и да правя планките с отвори и резби за датчиците, не да се дупя после с дрелката. Иначе портала макар и заварен ще е дълъг 2000мм и висок 450 така че ще има известно усукване макар и неголямо при условие че моторите са по 30 Nm.
Ще си направя аз отвори пък, ако няма нужда от тях по добре, отколкото обратното.И като му дойде времето, ще пробваме и ще видим.