Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
Абе някой накрая ще ме светне ли що така е задължително да се слага мрежа на бетон за пътна настилка?
radius - майстор
Аз знам, ама няма да ти кажа [-(
tanosliven - специалист
schuldiner написа:
Абе някой накрая ще ме светне ли що така е задължително да се слага мрежа на бетон за пътна настилка?
Бетона издържа на едно,желязото на друго и като за заедно на много . :partyman:
schuldiner - майстор
А къде точно в напречния разрез се разполага мрежата?
tanosliven - специалист
schuldiner написа:
А къде точно в напречния разрез се разполага мрежата?
Мрежата е в долната част на бетона.Фугата се реже на дълбочина 5-6см ,така че няма опасност да се нарани.Има едни пласмасови ,,легла''-основи върху които се поставя арматурата /мрежата 2.5 см височина.Подобни слагаме и в кофражите за да не опира арматурата в дъските и да има място да мине бетона.
schuldiner - майстор
Нарочно питам, не да се заяждам, а за да ми се изясни и на мен, като предизвикам още коментари. Та значи...

В долната част на бетона мрежата нищичко не носи. Няма никаква роля за устойчивостта на удар, на замръзване, на изтриване... Не помага особено и за напукването при съсъхване, т.е. за водоустойчивостта - само ограничава пукнатините до размера на окото, а колко са допустимите пукнатини за открит бетон... май николко. Пукнатините не се борят с мрежа, по-лесно е да речем с фибри (дисперсно армиране) и естествено с отлична повърхностна обработка на бетона след полагането. А ако има и избор за добавъчния материал, още по-добре.
Мрежата би могла да е полезна, ако беше анкерирана за основата (да свързва настилката с основата), но случаят не е такъв. За фугите съм съгласен, че е добре да са премостени с армировка, но пак стои въпросът къде е закотвена тя.
Има и още нещо, което ме кара да избягвам армировката за такива настилки, но дали важи и за места далече от морето не знам. Почти всички ронещи се бетони, които съм виждал, са с оголени железа и от тях според мен е тръгнало разтрошаването. Най-вероятно това е заради корозия от соли, но пък според други (обикновено собствениците на съоръженията) оголването причинява корозията, а не тя разтрошаването. Не споря, просто аз не бих слагал желязо където има сол. А по пътните настилки или на открито край морето обикновено има.
StanZ - специалист
schuldiner написа:
В долната част на бетона мрежата нищичко не носи.
Точно обратното е колега. Арматурата се слага възможно най-ниско, и отстояние от кофража (в случая настилката) не по малко от 15 мм. Има линейни фиксатори за тази цел, но в случаи върху камък и фракция не е задължително ... бетона ще мине под арматурата. Ако има притеснения може с една кука да повдига леко докато залива бетона.
Към автора, купи си арматура Ф6 и ги нареди през 20см в двете посоки. Готовите скари особено Ф4мм не ти препоръчвам. Няма голяма разлика в цената.
koveslav - майстор
Строителен техник ме е учил,че при полагане на настилки на площадки,якостното армиране е в долната част на бетона.Идеята е,че при поддаване на основата под бетона,а това все някъде ще се случи,горния слой на бетона ще е натоварен на натиск,а долния слой на опън.Ако се слага и долна и горна арматура,то долната трябва да е по-дебела и ще има отношение към товароносимостта,а горната може да е по-тънка-тя ще е против пуканатини от топлинните разширения и свивания.
Ако плочата ще виси,като висяща извън сграда тераса или козирка-тогава нещата се правят точно наобратно,тъй като при провисването горния слой ще е натоварен на опън,а долния на натиск.
crez - майстор
Фугата по принцип се прави при изливането още, слагаш ленти от стиропор 5 мм, армирането задължително. Армировката знам, че трябва да е в средата на плочата, а не в основата. Слагат се повдигачи, или я повдигаш по време на наливането.
barborino - специалист
Това със стиропорените ленти за термичната фуга и аз го мисля. Но откъде да ги взема тези ленти по 5-6мм? :? Ако трябва да ги изрязвам,няма да станат добре. А за армировката слага се долу или горе,по средата усилията на опън и натиск са = на 0 и арматурата не върщи нищо :-D

Тема "Полагане на бетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: