• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivan40t0 - напреднал
Здравейте.Възникна такъв проблем:Контакт в съседския апартамент окъсил и изключил предпазителя във входното табло.Но не е изключил неговия,а моя предпазител.Трябва ли да се обаждам на енергопро или да търся в неговия апартамент дали не се е включил към моята инсталация?Досега не съм усетил разлика в сметките и ако го е направил то е от скоро.Мога ли да проверя при изключен предпазител дали има някаква консумация,след като изключа всички елуреди в къщи,или това може да го направи само квалифициран елтехник.За информация имам уред,който мери до 20 ампера прав и променлив ток.
crez - майстор
Ако във входното табло сте на една фаза и общ предпазител,63А(след него следва разделяне за всеки апартамент с отделен предпазител по 25А) е напълно възможно той да изключи,(63А) а не неговият 25А,(защото е сложил по-голям) така и ти оставаш без ток. Напиши по подробно как се разпределя мрежата след входното табло, така въпроса е много общ и объркващ. Как можеш да провериш дали съседа се е вързал за теб? Просто, откачаш праводника от твоя предпазител, ти оставаш без ток, но и съседа ще се обади :lol:
moimoimoi - майстор
енергото нямат отношение към проблема .

викаш съседа и проучвате инсталацията

т.е. съседа ти изключва неговия предпазител и с един фазомер двамата проверявате неговите контакти,лампи и бойлер дали имат напрежение-трябва да нямат.

а ако има някой контакт който взима напрежение от твоя електромер се взимат мерки да се прекъсне жицата от към твоя апартамент за да няма нереглементиран достъп на по късен етап.най вероятно ако има някакво смесване на ел.инсталацията то това е на някоя обща стена между апартаментите
FM STEREO - специалист
За да провериш дали краде от теб изключваш всички уреди или сваляш предпазителите в апартамента си,отиваш и включваш твоят предпазител в входното табло и гледаш електромера дали отчита консумация,ако има такава викаш енергото да отворят входното табло и тогава с ампер клещите може да се провери дали протича ток ако някой "дърпа" ток от теб. Колегата е прав опиши как се разпределя инсталацията?
gogo7777 - майстор
Има три варианта на преплитане в инсталациите...
той краде от теб
ти крадеш от него
двамата крадете от някъде

Трябва проблема да си го решите между вас. По-нагоре бе обяснено как да намерите общите контакти.... :)
ivan40t0 - напреднал
Не знам от входа как се разделя,но на етажната площадка има три предпазителя по 63 ампера,единият от които е моя.Те са падащи и е паднал моя вместо неговия.След вдигането имам ток.Значи има вероятност той да е сложил пирон вместо предпазител или от общата стена да е взел фаза.Мисля да изключа всеки предпазител и да ги проверя един по един с ампермера дали има консумация при всички мои изключени уреди.Макар и само крушка да е ще си покаже.Ако има тогава ще викам енергото.
FM STEREO - специалист
Ако краде от общата стена,като ги изключиш ще му спреш и на него тока и няма да можеш да го хванеш,по добре не ги изключвай а изключи всички електроуреди от контактите,загаси осветлението и изключи бойлера и мери с ампер клещите на всеки бушон без да ги изключваш.
moimoimoi - майстор
а къде ти е електромера
gogo7777 - майстор
Вероятно на партера в таблото на енергото.
hidrazin - майстор
Или на етажното табло. :-D
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с електроинсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: