• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivan40t0 - напреднал
Електромера ми е на етажното табло.Току що направих експеримента с предпазителите.С изключени всички мои уреди имам консумация 130 милиампера.Което е почти нищо де.Но като отвивам и завивам домашния предпазител все пак си прави искра.
Ако пак няма промяна в сметката няма да викам никого,даже и неволята.Благодаря за отговорите :-D :prost:
ivan40t0 - напреднал
FM STEREO написа:
Ако краде от общата стена,като ги изключиш ще му спреш и на него тока и няма да можеш да го хванеш,по добре не ги изключвай а изключи всички електроуреди от контактите,загаси осветлението и изключи бойлера и мери с ампер клещите на всеки бушон без да ги изключваш.
Ама аз ги паралелих с амперметъра и тогава изключих.Ако има нещо то ще си проличи и при изключен бушон.
hidrazin - майстор
Виж сега, това че в момента нямаш някаква значителна консумация нищо не означава.
Нали контакта на комшията е гръмнал? Твърде вероятно точно в този контакт да няма нищо включено.
Почти е сигурно на 99% че там инсталациите са омешани. Няма друг начин да падне твоя бушон при проблем в негов контакт.
Просто комшията ти досега не е знаел че тока от този контакт го плащаш ти. :-D
И ако там е имал някакъв малък или рядко включван консуматор, нито ти нито той да е знаел за това.
:partyman:
gogo7777 - майстор
+1
А проверихте ли дали проблемния контакт е САМО един.
ivan40t0 - напреднал
hidrazin написа:
Виж сега, това че в момента нямаш някаква значителна консумация нищо не означава.
Нали контакта на комшията е гръмнал? Твърде вероятно точно в този контакт да няма нищо включено.
Почти е сигурно на 99% че там инсталациите са омешани. Няма друг начин да падне твоя бушон при проблем в негов контакт.
Просто комшията ти досега не е знаел че тока от този контакт го плащаш ти. :-D
И ако там е имал някакъв малък или рядко включван консуматор, нито ти нито той да е знаел за това.
Това ще го проверим довечера като се върне от работа.За сега толкова от мен.Ма дано да няма обърквация.
FM STEREO - специалист
hidrazin написа:
Почти е сигурно на 99% че там инсталациите са омешани.
Омешани ще са ако са правени от някой "майстори специалисти".
А ако се окаже прав hidrazin разчовърквате инсталацията и го елиминирате иначе комшията ще трябва да те води на кръчма всеки месец :-D
gogo7777 - майстор
ако са правени от някой "майстори специалисти".
А може майстора това да е целял :lol: . Много съмнително е само един контакт да е намесен, ако е неволна грешка би трябвало и други контакти да участват в галимацията....нали не мислиш, че всеки контакт в апартамента е на отделен кръг.
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
... ако е неволна грешка би трябвало и други контакти да участват в галимацията....нали не мислиш, че всеки контакт в апартамента е на отделен кръг.
Възможно е и само един да участва в галимацията. Виждал съм такива изпълнения при панелките.
Междинна стена между две жилища. В самия панел заготовки (дупки) за контакти. Да ама дупката от страната на единия апартамент е точно срещу дупката на другия апартамент.
Пуска се кабел само от едното табло а вътре в дупката за двата контакта кабела се разклонява и захранва и двата.
На кой тогава му дремеше че са на различни собственици? Пък и при тази цена на тока тогава...
И по-важното - "спестява" се кабел. Я сега сметни ако се спестяват едни 10 метра - 4 входа х 7 етажа х 10 метра = 280 метра.
Тамън три топчета кабел за да направиш своята или вилата на шефа (партийния другар). :lol:
"Икономиката икономична - дело на всеки !!! "
P.S. Имаше други случки. По проект на етаж са по 3 апартамента. Поради нуждата от жилища се прави промяна в последния момент.
Архитекта удря една черта през средния тристаен апартамент и се получават един двустаен с кухненски бокс и една боксониера (стая с бокс).
Аз съм свидетел на такава "промяна" в плана. :-D Тогава в един момент се оказва че двата контакта дето са били уж за един апартамент се "разделят" е единия минава към другото жилище.
Дано сте ме разбрали какво се опитвам да обясня че не ми се чертае.
FM STEREO - специалист
Да точно така,контакта не е само един,цял кръг е "захранен" от него,авантата е голяма :yawinkle:
Може и да е така както казва hidrazin,ако има преплитане на кабели с нарушена изолация би трябвало и на двамата да им падат предпазителите,дори и да са на една фаза а то не е така.
gogo7777 - майстор
Виждал съм такива изпълнения при панелките.....
Сега като казваш, ми звучи доста реалистично :) . По ония времена нищо не се правеше както трябва........а има ли гювеч резон е да се консумира :lol: . Еле при военното строителство, в КЕЧ-а е гювеча. :lol: И на мен са ми разказвали какви ли не истории.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с електроинсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: