От мобилни телефони до цифрови камери
xperia - специалист
Здравейте,
регистрацията е на баща ми.В момента изучавам аналогова схемотехника(конкретно усилватели) и още доста неща свързани с това.Запалих се да си направя усилвател за слушалки.Търсих по учебниците, но нищо конкретно не успях да намеря.

Намерих тази тема от аудио клуба:
http://www.bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=7&t=13972

Някой може ли да ми обясни схемата?(запознат съм, но повърхностно поне според моята оценка)
В момента имам универсална платка и мисля да нахвърля елементите върху нея, като ми го мисля да е на два реда тоест две схеми едната за единия канал и другата за другия(L и R).
1.Стойноста на Rp не мога да я разбера, поне не ми е ясна.
2.четирите знака за заземяване как се изпълняват практически?Кое ми е масата, минуса на батерията или, ако предположим че двете платки ще са може би в пластмасова кутийка заедно с батерия.
3.Какви са тези имена на диодите и на мосфет транзистора?Принципно до сега съм купувал няколко пъти електронни елементи от комет електроникс, ако ги закупя от някой магазин просто казвам този код и толкова ли какво?

Разгледах доста неща и може би това ми хареса най-много като идея.
Благодаря предварително на помогналите ми, от схемата не търся нещо кой знае какво, пък ако успея да я изпълня и тръгне кефа ще е най-голям. :razz: Надявам се да разбирате, че в момента навлизам в това и искам да направя това, защото така да се каже ме сърбят пръстите и може би е доста глупаво или аматьорско за някой хора от този форум, който се занимават с това, но колкото толкова.

Прикачен файл

usi_por_mos_se.gif
usi_por_mos_se.gif (6 KиБ) Видяна 3274 пъти
hidrazin - майстор
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 20#p625773
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 41&t=34826
И преди да се захващаш с каквото и да било и като ти гледам познанията, мисля че първо трябва да прочетеш това:
http://tranzit.dir.bg/load.php?id=YJa1m ... soZ2159555
:partyman:
xperia - специалист
Файла не може да ми се отвори, но като гледам заглавието, учебника на Шишков си го имам.
hidrazin - майстор
Отговор заслужава само това за потенциометъра.
Означава че е стерео, логаритмичен и трябва да е в диапазона от показаните стойности.
Останалите неща - в училище.
nv952 - майстор
hidrazin написа:
Останалите неща - в училище.
То е лесно да се каже в училище,но в 9 клас когато учих аналогова схемотехника госпожа ни обясняваше как иска да се напуши,какво и откраднали от тях и за 2 години не ми запомни името а тва че ни пускаше от час (което тогава мислех че е хубаво) за да пие кафе и пуши цигара направо :axe: и в крайна сметка целия клас нищо не научи по тоя предмет.(не че на тях мн им пукаше ама трябва да го отбележа)Добре че класната ни ни дообясняваше нещата...
xperia - специалист
Добре, благодаря все пак за отговора.
Окей, не съм стигнал до там в училище или по скоро не се спираме на тази част, какви са означенията и реално какво ти трябва за да си закупиш транзистор, а реално как работи на най-първичното ниво.Намерих го в интернет корпуса ли е това, точно си нямам идея, но...Все пак толкова ли е трудно да се отговори на тези елементарни въпроси, защото реално не мога да намеря конкретен отговор.Имам някъв кеф да направя нещо по добре ли е като връсниците да се разхождам по улиците и кво ли да не правя...
gogo7777 - майстор
1. Потенциометъра е двоен (един за двата канала т.е. трябва ти само един за двете схеми). Прилича на обикновен потенциометър, но с 6 крачета (2 реда с по 3 крачета). Стойноста е написана 10К-100К
2. Масите за двата канала, общо 8, ги свързваш заедно и отиват в минуса на батерията.
3. Както са написани по схемата, така ги поръчваш. А най-добре препиши на листче елементите както са дадени на схемата и ги покажи на продавача, защото има още един електролитен кондензатор 1 микрофарад, който не е показан на схемата. Също така типа на кондензаторите и резисторите явно имат значение. Резистора Rg не е ясен какъв е и с каква стойност. За него е споменато в текста с обяснението по схемата, който аз не виждам.
hidrazin - майстор
Четирите маси - заедно към минуса на захранването.
1N914
IRF510 - защото IRF513 няма да намериш или ще е трудно.
В крайна сметка нещо си със съвсем погрешни разбирания. Форумите НЕ СА място за пропуснатите и пропилени години от училище.
Още по-малко за получаване на основни и елементарни знания. За това си има училище и книги/учебници.
По форумите питаш когато си стигнал до някъде и нещо конкретно те затруднява и нямаш решение или идея.
Ама не от А и Б !!! Сега ако попитам къде потърси и какво прочете няма да можеш да ми кажеш.
Просто защото нищо от тези неща не си направил.
То и аз искам да си направя тротил ама нямам никакви познания по химия.
Ще ми обясниш ли как да си го забъркам а? :?
От мен толкова.
P.S. За тротила излъгах. Знам как и мога да си го забъркам. :-D
gogo7777 - майстор
P.S. За тротила излъгах. Знам как и мога да си го забъркам.
Тамън се бех засилил да ти дам рецептата :-D
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
Тамън се бех засилил да ти дам рецептата :-D
Аааа, нема нужда. Имам си. Дано твоята да не е от нета.
Там се пропускат дребни но съществени моменти. И не е чак толкоз лесно. :-D
Сооори за спама.

Тема "Направа на усилвател за слушалки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: