• 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
Ей тук:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 80#p619315
Използвал съм преходна алуминиева лайсна за подови настилки с дължина 90см и широчина 38мм. Събира четири ленти една до друга. Поносима цена.
Просто ми трябваше да наредя повече ленти. Загряването е незначително.
И друго може да се използва. Ето такъв алуминиев "Т" профил 25 х 7мм за фуги.
http://www.dekorprofil.com/product.php?ProductID=41
Изображение
За по-евтино в момента не се сещам.
:partyman:
nakatasan - специалист
Сложих профил не само заради охлаждането, а и свободната страна да я ползвам като рефлектор, за да насоча малко от малко светлинния поток.
gogyto - специалист
brad4edat написа:
3528 не е проблемна лента, не нагрява, така, че с и без профил не е проблем. Пък ако и такава екстра и сложиш ще е вече гъзария :-D , но пък няма да навреди, а и ако ти се види слаба, ще можеш да смениш лентата с по-мощна и профила ще ти е вече готов. Жиците не я бъркат! Ако обаче минават през някое куцо място, си вземи един 6жилен кабел с многожилни жилца и сложи него! Така след време ако решиш да сложиш цветна лента или някоя от новите "умни" ленти с 5ти data канал, ще имаш вече готово трасе! Тия кабели ги ползват за телефони ли бяха за микрофони ли, не помня, ама се малки, многожилни и с 6 отделни проводника, и са евтини, идеални за пускане на диодни ленти!
http://tpetrov.com/search.php?maincat=% ... %98+%D0%9C
Лентата пристигна, ама нали навлизам в нова непозната за мен материя се оказа че нема бел цвет :lol: . Бих казал изобщо не грее, сигурно толкова и ще осветява де (още не мога да преценя понеже има слънце днес :? ).Като цяло ще служи повече за новогодишна окраса, и през това време ще търся такава която да има бело, и съответно профил за нея.Идеята за 6 жилен кабел е добра, аз съм се заблудил че ще ми трябват само две жила ама нейсе де :lol: . Доде не види и бутне човек няма как да се научи :-D

hidrazin написа:
Ей тук:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 80#p619315
Използвал съм преходна алуминиева лайсна за подови настилки с дължина 90см и широчина 38мм. Събира четири ленти една до друга. Поносима цена.
Просто ми трябваше да наредя повече ленти. Загряването е незначително.
И друго може да се използва. Ето такъв алуминиев "Т" профил 25 х 7мм за фуги.
http://www.dekorprofil.com/product.php?ProductID=41
За по-евтино в момента не се сещам.
Страхотни идеи, мерси Хидра. :)
brad4edat - специалист
3528 лентата незвисимо дали е едноцветна ли RGB цветна е слаба лента! Тя е за декоративни осветления в разни тавани, ъгалченца и тем подобни глезотиики!
Ако ви трябва лента за някакво основно осветление на плот, стая или много светлиня някъде, то минавате минимум на 5050 с максимален брои диоди на метър, още по добре е 3014 с 120led/m или двойна, а най-добре е 5630.

пс. Колега, как така няма бяло!? Каква лента си взел, какъв цвят?
gogyto - специалист
brad4edat написа:
3528 лентата незвисимо дали е едноцветна ли RGB цветна е слаба лента! Тя е за декоративни осветления в разни тавани, ъгалченца и тем подобни глезотиики!
Ако ви трябва лента за някакво основно осветление на плот, стая или много светлиня някъде, то минавате минимум на 5050 с максимален брои диоди на метър, още по добре е 3014 с 120led/m или двойна, а най-добре е 5630.

пс. Колега, как така няма бяло!? Каква лента си взел, какъв цвят?
Ако комбинацията на 3 цвята (Red,Green,Blue) се взема за бело значи има :lol:
brad4edat - специалист
Ако имаш контролер за RGB, а трабва да имаш и контролера е добър с повечко нюанси, би трабвало да изкараш приемлив бял цвят, но тия диоди са поотделно r/g/b и е малко сложно с разположението на лентата, за да не седи светлината на петна. :-D
estorm - специалист
Направих си една лампа от 3014 съответно 20 бели и 5 жълти лентички залепени на 35см алум профил 60х20мм и свети много добре като цвят и сила. Но стаята е голяма и жиците са на 2 места през 1,5м на тавана. Профила е на 35см под тавана и осветлението е насочено към него. Така не блести в очите и се разпръсква добре. Въпросът ми е с втората която ще правя осветлението ще стане твърде силно и колко лентички да сложа за да свети 30на % по слабо?
brad4edat - специалист
Зависи какъв филтриращ кондензатор ползваш! Колкото по-малко Мф е кондензатора (примерно 5-10мф) толкова по-малко ще ти вдига напрежението, ще ти трябват по малко лентички (делено на 12V) и ще имаш съответно по-малко светлина (лумени) от готовото изделие!
Важното в винаги броя на лентичките да отговаря на необходимия брой спрамо деленето на 12v!!! Иначе ще опечеш PN прехода на диодите:)

Ползвай кондензатор с малко Мф, но не можеш да си правиш каквото си щеш буквално! :) Има си и някакви ограничения в сметките!

пс. Друга опция е малко изолирбанд върху няколко лентички, докато ти хареса как свети, като яркост. :-D
hidrazin - майстор
Между другото днес ми пристигнаха диодите.
Product Name: High quality 5730LED
Luminous flux :50-55LM
Color:Nature white(4500K Forward Current: 150MA
Forward Voltage :3.2-3 .4 V
Power: 0.5W
След Нова година трябва да дойдат и алуминиевите платки и тогава ще ги видя колко са 4500К. :-D
Сега не ми се занимава да запоя няколко диода и да ги пробвам.
estorm - специалист
brad4edat захранването е от посоченото в предните страници плафони / 33мкф на 400в и грец 8а на 800в лентичките са последователно навързани и са 25/
Тъй като не ме бива в сметките с тока ако може кажете колко мкф кондензатор да сложа или колко броя лентички да добавя за да свети по слабо. Или да я направя същата и да измисля някакво матирано стъкло за отгоре. Как мислите?
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: