Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
infomar
Предлагат ми безвъзмездно два стана за тъкане на домашни черги - оригинални... от преди 60-70 години.
Работещи... казат.
Не знам обаче какво да ги правя. Гледам, че в нета се предлагат подобни продукти, но не виждам някой да ги купува.
Та въпросът ми е какво мога да ги правя тези станове, освен за интериор в някоя стая (доста обемист :rock:)
Също ми казаха, че много трудно се намирала прежда за тях... дараци вече нямало.
Не ме мързи да работя, време имам но този вид домашен бизнес не ми е познат.

:?
dadko - майстор
В училището, където учи дъщерята направиха в една зала нещо като етнографски кът. Всеки родител и учител, който има стари вещи- ги занася, като се разваля музея- си ги взима нещата. Имаше и стан. Аз занесох уред за избиване на масло (бутин). Ако няма къде да съхраявате тези вещи- питай в местното училище- поне децата да видят какво са представлявали едновремешните занаятчийски уреди. Заемат си място, но- не ги изхвърляйте.
hidrazin - майстор
Ми ще тъчеш черги бре! :-D Не е задължително да се използва вълнена прежда, макар и тук-там да има останали дараци.
Става и с рязани парцали. За нишките - може и синтетика. Гледал съм преди мноооооого години как се тъче.
:partyman:
infomar
hidrazin написа:
Ми ще тъчеш черги бре! :-D Не е задължително да се използва вълнена прежда, макар и тук-там да има останали дараци.
Става и с рязани парцали. За нишките - може и синтетика. Гледал съм преди мноооооого години как се тъче.
Не ме мързи и ще тъка, и материал може би ще се намери... но после тези черги ще си ги...(нецензурно) :?
Аз лично не съм против тях, но си искат определено място/(етнографски кът) за поставяне и не бих си ги сложил в хола или спалнята. Т.Е. няма реализация и... затова питам за някоя друга идейка.....
crez - майстор
Мисля че, сега станаха много модерни старите шарени черги. Поразпитай големите вериги напр. Икея, Домко, Баухауз дали могат да ти ги взимат на консигнация.
hidrazin - майстор
infomar написа:
...и материал може би ще се намери...
Ако ще използваш парцали внимавай да не стане както с Пурко от "Господин за един ден" и да нарежеш всичките дрехи у вас. :-D
infomar
crez написа:
Мисля че, сега станаха много модерни старите шарени черги. Поразпитай големите вериги напр. Икея, Домко, Баухауз дали могат да ти ги взимат на консигнация.
Около мен хората на село масово си изхвърлят чисто нови черги и подобни неща, скатавани 40-60 години - освобождават си раклите...... Дори и те не си слагат подобни черги а минаха на мокети :) По тази причина си изхвърлят и становете като непотребни.
Мисля си ако реставрирам 5-10 стана, дали няма да се намерят купувачи които да ги купят като оригинални работещи стари механизми. Разбира се - разчитам на ЕС а не на български почитатели.
На такъв стан може да се тъкат губери или китеници,две имена на едно и също,ако си намериш прежда и модели.Но преди това трябва станът да е с основа.Тези ако имат,конците/основа/ ще са отдавна и няма да стават.А да се навие нова основа си е геройство,а и трябва човек,който умее.Ако единият ти е излишен,на мен ще ми свърши работа.Искам да науча дъщерята да тъче,да знае как са тъкани китениците в дома,а и така ще има,където се казва,и още едно умение.На времето помагах на майка да тъче китеници,така,че малко съм го усвоил тъкането.При посещение в село Орешак,където е Национално изложение на художествените занаяти ,седнах на стана и изкарах един ред на стана.Ако знаете дъщерята как ме гледаше с невярващи очи,че баща и тъче.Пощата ми е sm401@abv.bg,може да се разберем нещо.
infomar
След нова година ще отида да видя какви станове ми предлагат, щото по техните думи са 100% годни и работещи, ама са ги съхранили преди 20-30 години и от тогава може да са по изгнили. Първо исках да разбера въобще има ли смисъл да се занимавам с тях и ако има да се разтърся. За сега се очертава да няма смисъл освен сантиментален.
kr1100 - майстор
стана има ли совалка ? Това нещо дето с преждата се пъха от 1 та страна до другата с прежда и тогава се действа с педалите и с "греблото" - вече съм забравил как се казва -астта с вертикалните метални телове, което се дърпа с ръце.
Малко дълго стана обяснението.

Тема "Стан за тъкане на домашни черги - съвет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: