• 1
  • 2
Напишете въпрос свързан със санирането.
prascho - майстор
Тухла четворка куха, изидани стени с вар, варово-циментова мазилка отвътре и отвън по около 2 см, пръскана мазилка, дървена дограма с два реда стъкла. Направен цокъл на 1.2м от земята с камани и под него 2,5 см фибран. Чудя се вече дали ще почувствам ефект от изолацията при наличие на дървена дограма.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Дървената дограма е най-доброто като термоизолация - дървото си е прекъснат термомост + въздушната възглавница помежду. За дограмата - уплътнения и не ти е грижа.
За зидарията - тухлата четворка е с най-добър коефициент на топлобла-бла, заради въздуха в камерите.
На плочи ли е? Вътрешна изолация по таваните + ако решиш пак вътрешна по външните стени. С вата.
Малко наизуст ти пиша, защото всяка къща си е конкретна.
pipbel - майстор
Прасчо, не се отчайвай бе човек, кво ще правим без тебе.
И мене ме чака същото като тебе, ама другата пролет.

Така и така ми разби плановете за ЕПС като почна да говориш за тези вати - айде давай някакви калкулации ( че аз не намерих) за хубава вата за фасада.
На тебе се уповаваме. :)
Ама вата за мазане, никакви там системи със сайдинги. Няма да си правя вила я..... :!: Където съм виждал - изглежда хубаво и чисто, НО..хич не ми се връзва естетически с къща.

Дограмата трябва да я смениш - като е гарга - да е рошава.
prascho - майстор
n_a написа:
Дървената дограма е най-доброто като термоизолация - дървото си е прекъснат термомост + въздушната възглавница помежду. За дограмата - уплътнения и не ти е грижа.
За зидарията - тухлата четворка е с най-добър коефициент на топлобла-бла, заради въздуха в камерите.
На плочи ли е? Вътрешна изолация по таваните + ако решиш пак вътрешна по външните стени. С вата.
Малко наизуст ти пиша, защото всяка къща си е конкретна.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=7892
бялата
pipbel написа:
Прасчо, не се отчайвай бе човек, кво ще правим без тебе.
И мене ме чака същото като тебе, ама другата пролет.

Така и така ми разби плановете за ЕПС като почна да говориш за тези вати - айде давай някакви калкулации ( че аз не намерих) за хубава вата за фасада.
На тебе се уповаваме. :)
Ама вата за мазане, никакви там системи със сайдинги. Няма да си правя вила я..... :!: Където съм виждал - изглежда хубаво и чисто, НО..хич не ми се връзва естетически с къща.

Дограмата трябва да я смениш - като е гарга - да е рошава.
в понеделник ще звъня на Изолвър и Баумит да питам за цена на каменна вата с плътност 145 кг/м3 щото тука така пише http://www.baumit.com/baumit/at/main4/s ... ndex.shtml
Имай предвид, че оскъпяването е сериозно. Една торба леполо+шпакловка за 2 м2. Към 700 лв оскъпяване от лепилото пък кой знае каква цена ще ми кажат за металните дюбели.... :?
За дограмата ми требва спонсор.... :sad: скоро няма да е. За това питах дали има смисъл въобще от изолацията.... :?

Имам чувството, че всичко идва от класа за негоримост. Реално стиропора е горим материал, което означава, че при него най-важния показател за дълголетието му е шпакловката и мазилката. Те могат да издържат определен брой цикли на замръзване и отмръзване след което реално стиропора остава незащитен от слънчевата радиация и почва да се стопява. Ако се постави след 20-30 години нова шпакловка с мазилка може би ще се удължи неговия живот. Може би почвам да фантазирам и ме мислите за луд :roll: .
prascho - майстор
Любопитно ще ми бъде дали вата + мазилка е по-евтин вариант от отворената система на Баумит. И защо първото нещо което предлага Баумит е отворената си система, при положение, че ватата има три неоспорими предимства пред OPEN формулирани от експерти - шумоизолация, негоримост и нестареене.
$64EN - специалист
:-D prascho имам чувство че почти те обедих да си сложиш каменна вата :lol:
За това питах дали има смисъл въобще от изолацията....
ако дограмата не ти е добре уплътнена ще изгубиш голяма част от ефекта на изолацията ( тоест според мен е леко безмислено на къща с неуплътнена дограма да се прави топлоизолация . първо трябва да се смени или уплътнени дограмата и тогава да правиш изолацията), защото ако направиш изолацията и след време изкъртиш дограмата за да я сменяш ще нарушиш от части залепената и измазана топлоизолацията и най-малкото няма да стой красиво
Изводът, който си правя е, че единствено с наличие на вътрешна и външна изолация една тухлена къща може да се доближи до параметрите на пасивна
с това съм меко казано - твърдо съгласен :)

http://www.isover.bg/forum/viewtopic.ph ... 8ed48161f6
тоя форум свърши ли ти няква работа?
Реално стиропора е горим материал
тук не съм съгласен . не е горим ,а топим . не можеш да го запалиш , но можеш да го стопиш ( Примерно ми е правило впечатление на някой панелки да правят изолацията ( от стиропор) върху заземителната шина на гръмоотвода :shock: ( която се спуска от покрива ) и колеги са ми разправяли за случай как светкавица "удря" гръмоотвода и как цялата заземителна шина става за секунди червена и познай какво се случва с ЕПС-то залепено на милиметри в/у нея?- ефекта лауу :shock: . докато каменната вата не случайно е се казва "каменна" ( с други думи "вечна" като камък)
EDI - майстор
Стиропора също си е вечен, ако е защитен от съответната мазилка.Той не издържа само на УВ лъчи, сиреч на слънце.Иначе няма никакъв проблем със структурата му във времето.
prascho - майстор
Смяната на догграма не вярвам да е проблем. Ако трябва обръщането на прозорците може да се опресни със силиконова боя. Въпроса е ефективността. Уфффф.....
  • 1
  • 2

Тема "жизнен цикъл вата/стиропор??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: