• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всички имаме коли, нали ?
chapara - майстор
Патоката :wink: и първака при варене на ракия се събират за тези случаи :idea:
lov - майстор
radius написа:
Спирта и ракията с голяма вероятност може да разрушат гумени часги на помпата.
А щом си толкова сигурен би ли обяснил какво друго ползват освен алкохоли в купешките течности против замръзване. :lol:
hidrazin - майстор
Разбира се че основно се използват алкохоли. Би трябвало да е етилов или изпоропилов.
За съжаление в евтините боклуци се слага метилов - метанол. :evil: Четете какво пише като съдържание и не купувайте с метанол!
То не е гаранция че ако пише етилов няма да е метилов, ама поне донякъде. Ето нещо което не би трябвало да се продава и купува:
http://www.astra.bg/files/images/liquid ... 60MSDS.pdf
Преди години имаше една "НАРЕДБА № 35 ОТ 1995 Г. ЗА ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ БИТОВИТЕ ХИМИЧНИ ПРЕПАРАТИ".
Там използването на метилов алкохол беше категорично забранено. После я отмениха с:
"Наредба № 44 от 9 декември 2004 г.за условията и реда за пускане на пазара на биоцидни препарати".
Та сега не знам дали използването на метанол е допустимо или не поне от законова гледна точка. :?
:partyman:
lov - майстор
Аз за това съм спрял отдавна да си купувам готови течности. Спирт за горене малко обезмаслител останалото вода. Като спирта според прогнозите за времето а и винаги мога да добавя в казанчето защото зимата винаги си нося една пръскалка пълна със спирт и отливам от нея ако трябва. По лесно размразяване на прозорци и ключалки от това няма. Лятото в место спирт купувам от най евтинките пълнители за миене на стъкла.Понякога добавям и малко обезмаслител и там.
Всъщност всичките тези домакински препарати си ги купувам на едро в 5 литрови туби за промишлена употреба защото едно е че излизат по тънко а и качеството е по добро. А и жената доволна че винаги има под ръка.
radius - майстор
lov, смей се ти, но аз говоря от опит. Никога не бях купувал купешки препарати на старата кола, и аз си бърках със етилов алкохол. Също и прегоряла ракия съм слагал и малко Пур. Но колата беше с 2 помпи - за отпред и за отзад.
Продължих да слагам и на новата, но на първото наливане на по-концентрирана течност помпата спря. Тя е една за отпред и за отзад и има едно гумено бутало, което се движи напред-назад за да пусне в съответната посока. Та това бутало цъфна като майска роза и запече . Разглобих помпата и го поошкурих за да може да се движи пак.
И така.. това че нямаш проблем на твоята кола, не означава, че никой няма да има. И аз предполагам че има изопропанол в купешките, но не съм сигурен, тъй като не пише състава по опаковките. И да, и мен ме е яд да давам пари за подобни парфюми.
fox_vt - майстор
След като една зима при ходене до софия го ядох същия и на връщане през ноща като се замаза стъклото не можах да следвам и изгубих цял автобус след който карах,вече такава грешка да купувам готова или да разреждам аз НЕ правя.Наливам само концентрат на минимум - 40 и знам че като пръсна на стъклото там няма да стане ледена епоха а даже и ще го размрази.
hidrazin - майстор
radius написа:
l.... цъфна като майска роза и запече...
Това е станало не заради спирта ами щото е била толкова убава или защото и е дошло времето.
По-горе съм дал линк където си пише съставката на една течност за чистачки.
Там ясно си е написано - метанол 60%. Радвай се ако си купиш такава с технически етилов спирт.
Тези с изопропилов алкохол са скъпи. Просто изопропанола е по-скъп от етанола и едва ли някой ще го сложи в нашенска течност.
lov - майстор
Аз първо не карам стари коли. То карам но на товарните магарета та в тях не му пука какво наливам. кат се скапи и заминават за скрап. А това че ти се е раздула гумата е точно от измислени добавки включващи. По точно не пречистени добре тъй като презумция те се получават като отпадъчен продукт и за друго почти не стават освен за подобни течности. Сложил си спирт който е отмил всякакви маслоподобни течности които до този момент са смазвали вече набъбналата гума и е запецнало и сега си мислиш че причината е това.
Всеки си има глава на раменете и на никого акъл не давам да си купува боядисана и парфюмирана вода от магазина и после да реве че му е скапала помпата както и замръзнала. Не забравяй от къде тръгва темата.

Хидрата ме е изпреварил и да добавя че понякога слагат и глицерин вътре.
hidrazin - майстор
lov написа:
Хидрата ме е изпреварил и да добавя че понякога слагат и глицерин вътре.
Да, така е за глицерина. Слагат вътре и глицерин. Също като във водката - етилов алкохол и глицерин. :-D
Твърдо отказвам да си пълня казанчето с хубава водка!!!
lov - майстор
То като удариш калема излиза че даже и отлежала водка слагат май вътре :lol: Ама кат гледам началото на темата май са я пропуснали :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Течността ми за чистачки замръзна, съвети моля...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: