Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
PetarDimitrov - помощник
Здравейте имам стени с махнати тапети върху стар гипс които шпакловам с гипсово лепило и доизграждам където са били претупани и отчупени. Въпросът ми е по прицип за шкурене на гипсовото лепило матриял каква едрина шкурка се ползва защото ми се струва че на 60 grit е добре за латекс и тярбва ли да го разреждам. Другият ми въпрос е ако взема майстор може ли той да ми шпаклова стените само с една ръка и да е гладко при положение че предишната шпакловка със строителен гипс е с дефекти и неравна, но гладка все пак. Гледам инструменти за шкурене но ме съмнява че виброшлайф ще е по-добре от ръчният шлайф, жирафите пък са прекалено скъпи за един път ползване- под наем също са много скъпи. Мислех дали е добре с ротационен шлайф, ако не се лъжа жирафите са ротационни съшо но с по-голям диаметър.
bat_danio - специалист
Аз лично работя в къщи с ръчен шлаиф и 80-100, а за последна ръка и кръпки или шиитрок 120-180, но по често се задръства. Ако има големи кривини няма да се изправи с една ръка шпакловка. Ако опиташ и държиш да е една ръка първо изкърпи дупките и по ниските места и тогава карай цялостно след като позашкуриш ако има неравности. Не съм компетенция попринцип в шпакловките нека колегите с повече опит на кажат, но ако е имало тапети май няма да минеш без една тънка шпакловка поне преди латекса.
tysonlkr - специалист
Всичко си е индивидуално. Няма как някой без да е видял, колко са неравни стените да ти каже дали може да се направи на една ръка или няма да може. Като си викнеш майстора и той ще си каже какво може да направи и как ще го прави :wink:
Колегата над мен е казал в общи линии как стоят нещата.
Ако стените са криви освен неравни и искаш да се изправят само със шпакловка няма как да стане.
За шлайфането и аз го правя със ръкохватката за шкурка. Ако стената е крива със шлайфане няма да я изправиш.
novgradski - специалист
Последните два пъти като си пребоядисвах стаи - при шкуренето използвах и подвижна лампа ,като я доближиш до стената...и неравностите се виждат много по-добре.При големи неравности - шкурка 80....шпакловка и шкурка 180(пробвах и 240 -ама бързо се пълни).Правя си ремонт по на една стая (няма къде да прибера мебелите) и машини не съм ползвал, а само жената ...с трупчета,шапки маски и очила.

Тема "Шпакловка с гипсово лепило и шлайфане за латекс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: