Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72
- майстор
4600 мнения в "Разход на пелети!"
Svezar
- специалист
Бе не знам как е с кубиците,плътността,влагата и другите мерки и теглилки,но преценявам че миналата година за такова денонощие като новогодишното /-7 и вятър който го прави на -17/ щях да опукам 2 чувалчета въглища по 25кг /9,50лв за брой/ и няколко цепеници за разпалка и станаха 20лв,а сега изгорих 4 чувалчета пелети по 5.40лв бройката което прави 22лв със закръгляването ! И това без да се преобличам 5 пъти на ден за да не се вмириша на сяра от пушека докато отварям котела,без да ставам от новогодишната трапеза за да подклаждам огъня или сутринта в 8 да тичам в студа за да не изпусна жарта. С две думи ....да го духат въглищата и дървата 

syncho
- майстор
4 чувалчета за 24 часа са просто прекалено много за 100-120м2 жилище. Както искате се успокоявайте, но ако ви е такъв разхода или нямате абсолютно никаква изолация или котелът ви никога не е настройван, а ако това се води нормално за такъв котел, то тогава сте си дали парите за абсолютен боклук, който ще ви яде всяка година двойно на това, което би трябвало.
Имам клиенти с прилична (не отлична) изолация, прилична дограма в апартаменти по 100-120м2 изкарват целия сезон с максимум 2 тона, а при вас като гледам с толкова изкарвате един месец едва ли не. Не знам кой ви лъже, че това е нормално, но ако сте достатъчно глупави да му вярвате, значи имате излишни пари за даване.
Имам клиенти с прилична (не отлична) изолация, прилична дограма в апартаменти по 100-120м2 изкарват целия сезон с максимум 2 тона, а при вас като гледам с толкова изкарвате един месец едва ли не. Не знам кой ви лъже, че това е нормално, но ако сте достатъчно глупави да му вярвате, значи имате излишни пари за даване.
n.ganev
- майстор
Тези клиенти сигурно са от Атина или живеят при стайна температура 17гр и бойлерите са на ток. При нас през последните 24часа температурите са -16 до -3 и съм изгорил 34-35кг. не толкова добри пелети. Семейството се е чувствало добре - аз цял ден гоних Миаля по баирите и като се прибрах се родих.
°niksi°
- помощник
Първо да се извиня за грешката - 120 кг не за 18 а за 38 часа. Ако бяха 120 кг за 18 часа тутакси продавам къщата и заминавам за топлите страни.
Като цяло положението е следното:
Хол + кухненски бокс около 50 кв - конвектор Фероли 7 кв - смогва да се стопли и да изключи конвектора на 22 градуса.
Спалня около 10 кв - 8 глидера х 800 - бива според мен.
Стая 1 - 14.5 кв - 14 глидера х 600, сега като е -13 през нощта, термоглавата е на 4 /от 5 позиции/ и зорлем прави 18 градуса.
Стая 2 - 14.5 кв - 14 глидера х 600, тук положението е най зле, термоглавата на 5 и повече от 17 градуса няма шанс. На тази стая едната стена няма никаква външна изолация. Радиаторите са горещи, т.е. според мен не е да не е регулирана системата като цяло, а май не им достига мощност за да стоплят хубаво.
И двете стаи имат по 2 външни стени.
Баните няма да ги коментирам защото е ок там положението. Едната е с лира, другата със 6 глидера по 600
От онези дни котела беше на 60 градуса и обратната вода беше на около 42-44, днес го следих при 60 почна да връща по 40 градуса и му качих градусите на 70, като при това положение обратната беше около 46-47. Интересно ми беше следното като му качих градусите тръгна на 3-та степен /най-мощната уж/, след това 2-ра и т.н. На 3-та качи 3 градуса за около 10 мин, на 2-ра следващите 5 поне за 20-25, но като започна да работи на най-ниската степен вместо да качва почна да му пада температурата. Промених му настройките 2-ра и 1-ва степен да са еднакви за да може да стигне 70 градуса и така го оставих. Допълних бункера и утре ще засичам пак, но не вярвам под 55 кг да падне тези дни.
Дано тези 32 кв да са горе долу там някъде че имам още един етаж да връзвам след време на този котел.
Както и да го смятам за момента положението е такова от 20.12.2014 до днес 670 кг . и е студено.

Christo написа:Подовото трябва да работи на около 30-40 градуса, радиаторите- на около 80.Подовото е много погрешно направено и не върши никаква работа дори и на 60-70 градуса. Майстора дето ми прави замазката каза дай да ти навием тука едно подово и сложи около 40 м от тръбата, но я е сложил със гофре и съответно сега се топли въздуха между тръбата и гофрето. Слагам термометър над подовото и на пода където няма - разлика няма. Със инфрачервен термометър дава на ламината около 1-2 градуса разлика между двете места в хола. /това с подовото и това без/. Та затова е на колектора с радиаторите вързано. Мислех да го изключа, но то като не топли и не хари топлина според мен.
В твоят случай трябва да има най-малко два кръга, един високо температурен за радиаторите и един ниско температурен за подовото.
Като цяло положението е следното:
Хол + кухненски бокс около 50 кв - конвектор Фероли 7 кв - смогва да се стопли и да изключи конвектора на 22 градуса.
Спалня около 10 кв - 8 глидера х 800 - бива според мен.
Стая 1 - 14.5 кв - 14 глидера х 600, сега като е -13 през нощта, термоглавата е на 4 /от 5 позиции/ и зорлем прави 18 градуса.
Стая 2 - 14.5 кв - 14 глидера х 600, тук положението е най зле, термоглавата на 5 и повече от 17 градуса няма шанс. На тази стая едната стена няма никаква външна изолация. Радиаторите са горещи, т.е. според мен не е да не е регулирана системата като цяло, а май не им достига мощност за да стоплят хубаво.
И двете стаи имат по 2 външни стени.
Баните няма да ги коментирам защото е ок там положението. Едната е с лира, другата със 6 глидера по 600
От онези дни котела беше на 60 градуса и обратната вода беше на около 42-44, днес го следих при 60 почна да връща по 40 градуса и му качих градусите на 70, като при това положение обратната беше около 46-47. Интересно ми беше следното като му качих градусите тръгна на 3-та степен /най-мощната уж/, след това 2-ра и т.н. На 3-та качи 3 градуса за около 10 мин, на 2-ра следващите 5 поне за 20-25, но като започна да работи на най-ниската степен вместо да качва почна да му пада температурата. Промених му настройките 2-ра и 1-ва степен да са еднакви за да може да стигне 70 градуса и така го оставих. Допълних бункера и утре ще засичам пак, но не вярвам под 55 кг да падне тези дни.
Дано тези 32 кв да са горе долу там някъде че имам още един етаж да връзвам след време на този котел.
Както и да го смятам за момента положението е такова от 20.12.2014 до днес 670 кг . и е студено.
Christo
- майстор
Svezar, може и да са скучни сметките, но исках да кажа, че:
1. С пръдня боя не става.
2. Отоплението с пелети винаги ще е по-скъпо от това с дърва или въглища. Просто защото е по-комфортно с него. Който минава на пелети с цел да му е по-евтино, просто не е в час. Все едно да се вози на Мерцедес, щото Трабантчетата били скъпи.
3. За да е оскъпяването поносимо, трябва котелът, горелката и системата като цяло да са качествено направени и сглобени. Иначе отоплението става прекалено скъпо.
И Сънчо е абсолютно прав.
1. С пръдня боя не става.
2. Отоплението с пелети винаги ще е по-скъпо от това с дърва или въглища. Просто защото е по-комфортно с него. Който минава на пелети с цел да му е по-евтино, просто не е в час. Все едно да се вози на Мерцедес, щото Трабантчетата били скъпи.
3. За да е оскъпяването поносимо, трябва котелът, горелката и системата като цяло да са качествено направени и сглобени. Иначе отоплението става прекалено скъпо.
И Сънчо е абсолютно прав.
syncho
- майстор
n.ganev написа:Тези клиенти сигурно са от Атина или живеят при стайна температура 17гр и бойлерите са на ток. При нас през последните 24часа температурите са -16 до -3 и съм изгорил 34-35кг. не толкова добри пелети. Семейството се е чувствало добре - аз цял ден гоних Миаля по баирите и като се прибрах се родих.Това като гледам са към 2 чувалчета. Защо според теб трябва да живеят в Атина. Просто тук хората ги лъжат, за да могат да си продават евтините боклуци като рекламират, че този разход е нормален. Е не е нормален!
Svezar не съм имал предвид теб. Постоянно наблюдавам хора, които пишат, че имат подобен разход от 3-4 чувалчета за 24ч и други, които им казват, че това е нормално (за 100-120м2). Няма как да е нормално това. Трябва навън да е -25 и апартамента/къщата да са без никаква изолация и с дървена дограма от 60-те. Писна ми да чета глупости. От тук пишещите мисля, че само Christo има качествен котел и ако не се лъжа отоплява към 200м2 (може и да бъркам) и разходът, който той е дал е съизмерим с това, което съм написал.
Christo
- майстор
Отоплявам около 185 квадрата къща и бойлер 200л. Имам възрастни родители и котелът работи почти нон стоп. За съжаление, къщата е само с подменена дограма и то с двоен стъклопакет. Къщата не е изолирана, близнак е, комшиите живеят в една стая, тъй че топля в известна степен и тяхната половина. Предстои външна изолация, но нещата се проточват.... Надявам се, когато това се случи, разходът да падне. Ползвам котела четвърти сезон, две години по 5 тона, миналата зима беше мека, отидоха само 4, сега ще видим...
ktch_1964
- специалист
Ч.Н.Г.на всички във форума! Svezar, ти описа отоплението с въглища като някакъв страшен сън,напълно съм съгласен с теб.
Технологиите обаче вървят напред ,на 23 декември мой приятел пусна новозакупен някакъв турски всегоривен котел.
Къща над 300кв. ,система от 20 радиатора 5см външна изолация и никаква на покрива. Къщата е нова и не стоплена.
По настояване на баща му котела се запали на пелети всичко заработи нормално и къщата се стопли,но глътна 2 чувала пелети
за 9 часа.На другия ден той купи въглища от които буквално течеше вода и запали котела с тях,да си призная аз бях скептично
настроен относно горенето на въглища защото имам твоя опит. Бях учуден когато котела заработи и то по добре. На 30 дек. бях
в къщата и всичко е много добре , приятелят ми каза,че разхода е около2,5 -3 чувала въглища за 24ч. ,през ден пълни бункера
и изхвърля малко повече от полвин кофа пепел , работа за 10 минути. Горенето на въглища вече не е това което беше.
Технологиите обаче вървят напред ,на 23 декември мой приятел пусна новозакупен някакъв турски всегоривен котел.
Къща над 300кв. ,система от 20 радиатора 5см външна изолация и никаква на покрива. Къщата е нова и не стоплена.
По настояване на баща му котела се запали на пелети всичко заработи нормално и къщата се стопли,но глътна 2 чувала пелети
за 9 часа.На другия ден той купи въглища от които буквално течеше вода и запали котела с тях,да си призная аз бях скептично
настроен относно горенето на въглища защото имам твоя опит. Бях учуден когато котела заработи и то по добре. На 30 дек. бях
в къщата и всичко е много добре , приятелят ми каза,че разхода е около2,5 -3 чувала въглища за 24ч. ,през ден пълни бункера
и изхвърля малко повече от полвин кофа пепел , работа за 10 минути. Горенето на въглища вече не е това което беше.
Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература