Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Energyx - специалист
Прикачен файл:
P1010001.jpg
Лепещ се термометър за прозорец
P1010001.jpg (39.46 KиБ) Видяна 1855 пъти
Поводът да зачекна темата е покупката на тази "боклучка" от Била покрай вратните пържоли :-D
Залепва се от външната страна, като има дистанция около 5 мм от стъклото. Бях скептичен за точността, но понеже имам LM335 за слънчевите панели и Pt1000 за абонатната станция на къщата, установих, че е задоволително точен. Лепнат е на северен прозорец двоен стъклопакет и външна алуминиева щора с пълнеж на ламелите. В момента при спусната щора показва -4 С външна температура, контролерът с Pt1000-13 С. При вдигане на щората показанието става -12 С. Т.е. външната щора осигурява едни +8 С на прозореца. Този северен прозорец образуваше голямо количество конденз и след слагането на щората преди 2 г. количеството е минимално.
Та бих направил предложението да обръщаме повече внимание на пасивните мерки за съхраняване на топлината, щото като гледам във форума най-вече се очакват магически свойства първо от горелките за пелети, после от котлите, камините и радиаторите, контролерите и т.н., а всичко останало е на по-заден план.
Наздраве :drinkers: :rock:
Christo - майстор
Много полезна тема! Проблемът е, че външната щора (поне тези, които аз съм виждал), закрива част от светлия отвор на прозореца. Аз имам дограма, която преди пет години беше върхът, пък сега...нищо особено :lol: Дали някой във форума може да предложи някакви решения за подобряване на качествата на съществуващата дограма? Примерно: някакви хубави щори, или още един прозорец, монтиран външно до съществуващия? Пълна подмяна на дограмата, ясно, но целия филм с къртене, после "обръщане" ако може да се избегне, би било чудесно. Поздрави на всички!
Energyx - специалист
Закрива част от прозореца, но пренебрежимо малко. Най-добре е при ново строителство или тотален ремонт това да се предвижда. Правилото е площ прозорец/помещение да е 1/5.
За подобряване дограмите-често се случва профилът да може да носи и троен пакет, а да е сложен двоен . Например даден профил може да побере 36 мм общо-може да се сложи троен пакет 3*4 мм стъкло и разстояния 14+10 въздух. Масовия случай е 24 мм /2*4 стъкло + 16 мм въздух/ или 32 мм пакет, което е безмислено, щото всяко разстояние въздух над 16 мм влошава свойствата поради конвекция вътре. Последната дограма, която слагах на ранчото, побира 48 мм стъклопакет.
Дяволът е в детайлите.
Продават се и капаци за прозорци като на старите възрожденски къщи, но там гроздето е кисело.
шоп - майстор
+1
много полезна тема
Energyx, винаги сте актуален!
Записвам се за темата, за мен е много интересна. Накара ме да се замисля! Имам един северен френски прозорец с размер 2.5 на 2.3 м. под който няма нито подово нито радиатор и въпреки, че къщата е санирана, няма термомостове и т.н., дограмата е ПВЦ 5 камерна има конденз сутрин по стъклопакета, което много ме дразни. Може би една ал.външна щора с изолационнен пълнеж ще "спаси" положението.

Тема "За ролята на външните щори и капаци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: